Теми статей
Обрати теми

Зарплатна індексація: шляхи уникнення

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Загалом сума індексації працівника може складатися з поточної індексації й індексації-різниці. Не хочете «гратися» з індексацією-різницею? Підвищуйте оклади (тарифні ставки) на суму, що перевищує суму можливої індексації. А чи є варіанти уникнути й поточної індексації? Так, є. Пропонуємо два на вибір!

Важливо! Обидва пропоновані нами варіанти уникнення індексації повністю законні та не порушують вимог Закону про індексацію і Порядку № 1078. Більше того, вони побудовані на засадах, установлених безпосередньо Порядком № 1078. Озвучимо їх. Право на індексацію залежить і від щомісячних індексів інфляції, опублікованих Держстатом, і від результату перемножування цих індексів наростаючим підсумком. Причому індекси перемножують з місяця, що настає за місяцем останнього підвищення окладу (тарифної ставки). Проілюструємо в таблиці нижче, як це працює.

Місяці

Подія

Дії

Х

Підвищили оклад (припустимо, у березні 2018 року)

Не індексуємо

1-й місяць після підвищення окладу (квітень)

Індекс інфляції за цей місяць братиме участь у розрахунках, але він буде відомий тільки в наступному місяці (до 10 числа)

Не індексуємо

2-й місяць після підвищення окладу (травень)

Опублікували індекс інфляції за попередній звітний місяць після підвищення окладу. Припустимо, він склав 103,2 % і перевищив поріг індексації 103 %

Не індексуємо

3-й місяць після підвищення окладу (червень)

З 1-го числа місяця, що настає за місяцем опублікування індексу інфляції за 1-й місяць (квітень), виникає право на індексацію на величину приросту 3,2 %

Індексуємо

Таким чином, в умовах високої інфляції раніше за все право на індексацію може виникнути тільки на 3-й місяць після підвищення окладу. Але якщо інфляція невелика або взагалі дефляція, то право на індексацію може виникнути значно пізніше. Тут усе залежить від того, в якому саме місяці індекс перевищить 103 %.

Як ми це можемо застосувати, щоб уникнути індексації?

Спосіб 1. У місяці виникнення права на поточну індексацію підвищуємо оклад працівника так, щоб сума підвищення посадового окладу перевищила суму можливої індексації. У цьому випадку на підставі абзацу четвертого п. 5 Порядку № 1078 при виконанні вищезгаданої умови ми «обнуляємо» індексацію в такому місяці, замінюючи її підвищенням окладу. При цьому місяць підвищення окладу стає базовим.

А якщо підвищення окладу буде менше, ніж належна індексація? У такому випадку в працівника з’являється право на індексацію-різницю вже в базовому місяці (місяці підвищення окладу). Тож краще так не робити, щоб не морочитися з індексацією-різницею. Тобто підвищуйте перевищуючи! ☺

Спосіб 2. Ще раз звернемося до нашої таблиці (див. вище). Як бачите, у будь-якому разі право на поточну індексацію може виникнути не раніше ніж на третій місяць після базового місяця. При цьому місяць підвищення окладу — завжди базовий. Тобто якщо працівникам підвищувати оклади до настання права на індексацію, наприклад, через місяць, то базовий місяць постійно «зсуватиметься», а право на індексацію так і не настане. Головне тут — «обнулити» індексацію, щоб прибрати індексацію-різницю (за наявності). А далі підвищуємо оклад до настання права на індексацію (наприклад, через місяць) і не хвилюємося.

Цікаво, щоб працював цей спосіб уникнення, підвищувати оклад можна на будь-яку суму! Усе одно місяць підвищення окладу (хоч на 1 грн.) ставатиме базовим. Проте ми все ж радимо підвищувати оклади на «красивіші» суми (20 — 30 грн.). І працівники будуть задоволені, і від контролерів менше запитань. Хоча останнім крити тут нічим. Порушення трудового законодавства немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі