Теми статей
Обрати теми

Користуємося позикою більше 12 місяців

Солошенко Людмила, податковий експерт
Уявимо, що єдиноподатник узяв у позику (отримав поворотну фіндопомогу строком на рік). Підходить строк повернення позики, але з грошима сутужно (а, може бути, насправді фінанси потрібні на більший строк). Ну а прострочення в погашенні, як відомо, може обернутися неприємностями.

Адже до складу «єдиноподатного» доходу не включається сума поворотної фіндопомоги, отриманої і поверненої протягом 12 календарних місяців з дати її отримання (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). Тобто в дохід єдиноподатника не потрапляє короткострокова позика, яка протягом 12 місяців повернена.

Інакше якщо єдиноподатник-позичальник протягом 12 місяців фіндопомогу не поверне, її доведеться включити в «єдиноподатний» дохід у періоді, в якому спливуть 12 місяців (і, що прикро, надалі при поверненні позики дохід відкоригувати (зменшити) не вийде).

Але що ж можна зробити, якщо строки повернення позики невдовзі настануть? Оформляємо нову позику, кошти за якою пускаємо на погашення попередньої позики.

Таким чином, по-перше, вчасно повернемо позику за попереднім договором («закриємо» цей договір), тобто можна не переживати:

на повернену своєчасно (протягом 12 місяців) фіндопомогу не доведеться збільшувати «єдиноподатний» дохід

А по-друге, так зможемо далі продовжувати користуватися фінансами, як мінімум, ще 12 місяців. І якщо раптом знадобиться, то через рік аналогічну операцію «нова позика — під погашення старої» можна повторити.

І пару слів про те, якщо позика — готівкова.

Якщо позика — готівкова. У такому разі не забувайте, що діють «готівкові» обмеження з п. 6 розд. II «касового» Положення № 148. Тобто суб’єкти господарювання можуть здійснювати готівкові розрахунки протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами:

— між собою — у розмірі до 10 тис. грн. (включно);

— з фізособами — у розмірі до 50 тис. грн. (включно).

Тоді як платежі «понад» ці суми проводяться тільки через банки (безготівковим способом).

Причому такі вимоги поширюються і на фіндопомогу (лист НБУ від 07.02.2018 р. № 50-0007/7855).

Тому якщо позика готівкова і сума розрахунків дозволяє, то

«під» укладення нового договору «живі» гроші можна не ганяти

Достатньо отримання нової позики оформити через ПКО (прибутковий касовий ордер), а повернення колишньої позики — через ВКО (видатковий касовий ордер).

Щоправда, врахуйте, що обмеження в 10/50 тис. грн. установлене з розрахунку на день і працює в обидві (!) сторони. Тобто враховуємо весь денний обсяг розрахунків з контрагентом: і якщо «платимо», і якщо, навпаки, самі «отримуємо» (див. лист НБУ від 24.03.2014 р. № 11-117/12189).

Тому якщо операцію «сюди-туди» здійснюємо в один день (тобто позику отримуємо і тут же повертаємо), то важливо сумарно (!) вписатися в «граничні» 10/50 тис. грн. (тобто ганяти сюди-туди можемо в половинчастому розмірі — лише по 5/25 тис. грн. на день). Тобто «5 тис. грн.» отримувати і «5 тис. грн.» повертати (разом «10 тис. грн.») або «25 тис. грн.» отримувати і «25 тис. грн.» повертати (разом «50 тис. грн.»).

А якщо раптом «горить» перерахувати відразу вмить на день по 10/50 тис. грн., на крайній випадок увечері можемо «отримати» за ПКО, вранці наступного дня за ВКО «віддати».

До речі, якщо хочемо пропустити готівкою «велику» позику, то отримання нової позики/повернення старої можна «розтягнути» (з урахуванням «щоденних» 10/50 тис. грн.) на декілька днів. Про те, що це не заборонено, говорять і контролери (БЗ 109.13).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі