Теми статей
Обрати теми

Уникаємо РРО через договір доручення

Солошенко Людмила, податковий експерт
Припустимо, покупець збирається покупку оплатити готівкою. Але для проведення готівкових розрахунків потрібен реєстратор розрахункових операцій (РРО). Прекрасно, якщо поблизу є платіжний термінал, що приймає готівку, і покупець сам за його допомогою зможе внести оплату. Але як бути, якщо термінала поруч немає, а шукати банк, щоб внести оплату, покупцеві вкрай незручно? До того ж він не може розрахуватися безготівкою, оскільки рахунку в банку в нього теж немає. Чи є спосіб оплати без застосування РРО?

Тоді вчинити можна так: передаємо гроші працівникові продавця за договором доручення, щоб він вніс їх продавцеві на банківський рахунок.

Тобто суть у тому, що покупець із працівником продавця укладає договір доручення (письмовий у довільній формі; такий договір не підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню). При цьому покупець виступає довірителем, а працівник — повіреним (ст. 1000 ЦКУ). Причому

працівник у цьому договорі виступає як проста фізична особа (звичайний громадянин), а не як представник продавця

І за таким договором покупець доручає працівникові внести від імені покупця гроші на банківський рахунок продавця.

Для цього покупець (довіритель) видає працівникові (повіреному) довіреність (ч. 1 ст. 1007 ЦКУ) у письмовій формі, що відповідає договору доручення, яка не потребує нотаріального посвідчення (ч. 1 ст. 245 ЦКУ), і грошові кошти (про що отримує від повіреного розписку).

У свою чергу, після внесення грошей на банківський рахунок повірений надасть довірителеві квитанцію каси банку, а можливо, і звіт (ст. 1006 ЦКУ), якщо надання останнього передбачено умовами договору доручення. У результаті за покупця гроші в банк віднесе стороння особа (див. рисунок).

Тоді згідно з п. 10 розд. II «касового» Положення № 148 розрахунки у випадку їх здійснення готівкою без відкриття поточного рахунку шляхом внесення готівки до каси банку:

— для сторони, що вносить готівку, є готівковими, а

— для сторони, яка одержує готівку, — безготівковими. А

оскільки для підприємства, яке одержує оплату на банківський рахунок, розрахунки будуть безготівковими, для їх здійснення не потрібен РРО

Таким чином, укладення договору доручення врятує від РРО.

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі