Теми статей
Обрати теми

Штраф за заниження суми індексації працівнику

Коновалова Олена, заступник директора Департаменту - начальник відділу з питань трудових відносин Держпраці
Бухгалтер неправильно розрахував суму індексації працівникові, в результаті чого вона виявилась заниженою. Які штрафні санкції загрожують роботодавцеві за це правопорушення, якщо воно виявлене інспектором праці під час інспекційного відвідування?

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР норми і гарантії в оплаті праці, передбачені ч. 1 цієї статті та КЗпП, є мінімальними державними гарантіями.

Необхідність проведення індексації у встановленому законодавством порядку визначена у ст. 95 КЗпП.

Таким чином, ненарахування індексації є порушенням мінімальних державних гарантій в оплаті праці і тягне за собою фінансову відповідальність у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (наразі — 37230 грн.) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (див. абзац четвертий ч. 2 ст. 265 КЗпП). Окрім цього, відповідно до ч. 1 та 2 ст. 41 КпАП на посадових осіб та підприємця може бути накладено адмінштраф.

Штрафи за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці накладаються завжди незалежно від виконання роботодавцем припису інспектора з праці за результатами інспектування (п. 29 Порядку № 295*).

* Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295.

У ситуації, що розглядається, роботодавець нарахував працівникові індексацію. Але невірне застосування положень Порядку № 1078** призвело до заниження її суми.

** Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Таке правопорушення слід кваліфікувати як порушення інших вимог трудового законодавства (абзац восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП), за яке передбачається штраф у розмірі однієї мінімальної заробітної плати (наразі — 3723 грн.).

Пунктом 27 Порядку № 295 визначено, що у разі наявності порушень вимог законодавства про працю, зафіксованих актом інспекційного відвідування або актом невиїзного інспектування, після розгляду зауважень об’єкта відвідування (у разі їх надходження) інспектор праці проводить аналіз матеріалів інспекційного відвідування або невиїзного інспектування, за результатами якого вносить припис та/або вживає заходів до притягнення винної у допущенні порушень посадової особи до встановленої законом відповідальності.

Відповідно до п. 28 Порядку № 295 у разі виконання припису в установлений у ньому строк заходи з притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності не вживаються.

Отже, якщо роботодавець усуне недоліки, які були виявлені інспектором праці (донарахує суму індексації працівнику), у встановлений у приписі строк, то ані фінансові санкції до роботодавця, ані адміністративні штрафи до його посадових осіб застосовуватися не будуть.

А ось якщо роботодавець проігнорує вимоги припису, то до фінансових санкцій за абзацом восьмим ч. 2 ст. 265 КЗпП і адмінштрафу за ст. 41 КпАП його посадові особи отримають ще й адмінштраф за ст. 1886 КпАП за невиконання законних вимог інспектора Держпраці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі