Теми статей
Обрати теми

Поворотна фіндопомога від сільгосп-єдинника

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство — платник єдиного податку (ЄП) групи 4 надає поворотну фінансову допомогу (ПФД) стандартному платнику податку на прибуток. Які податкові наслідки для обох підприємств, якщо її не буде повернуто протягом року?

Податкових наслідків у випадку здійснення таких операцій не буде. Жодних. Ані в надавача ПФД, ані в її отримувача. Розберемося із цим висновком детальніше і по порядку.

Надавач. Ним є платник ЄП групи 4. ПКУ не передбачено жодних наслідків для єдиноподатника — надавача ПФД. Вона уключається до «єдиноподаткового» доходу тільки у єдиноподатників 1-3 груп, які отримують ПФД, і тільки за умови, що її не повернуто протягом 12 місяців (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). Четверогрупників ця норма не стосується*.

* Між іншим, фіскали наполягають, що надання ПФД для єдиноподатників 1-3 груп заборонене, оскільки є фінансовим посередництвом (див. БЗ 107.04). Однак четверогрупнику тут немає про що турбуватися.

Хоча певний відгомін цієї норми ми можемо бачити у БЗ 108.02.06. У ній фіскали стверджують, що сума ПФД, яка не повертається єдиноподатником групи 4 у визначений у договорі термін, включається до загальної суми його доходу при визначенні сільгоспчастки (у розумінні п.п. 14.1.262 ПКУ)**. До ПФД, наданої четверогрупником, фіскали таких вимог не висувають.

** Хоча така позиція фіскалів є дивною. Бо ж навіть кредиторка, списана у зв’язку із закінченням строку позовної давності, виключається із загального доходу при розрахунку сільгоспчастки (див. п. 3.5 Розрахунку, затвердженого наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 р. № 772).

Процентів за надану ПФД четверогрупник теж не отримує. ПФД за своєю суттю не передбачає їх нарахування на користь надавача (п.п. 14.1.257 ПКУ).

Тож для платника ЄП групи 4 надана ПФД не спричинить жодних податкових наслідків. Вона просто відобразиться в його бухобліку як дебіторська заборгованість. І якщо її буде повернуто до того, як сплине строк позовної давності — така заборгованість ніяк не вплине на фінрезультат.

Отримувач. Ним є платник податку на прибуток. Для нього об’єктом оподаткування буде бухобліковий фінрезультат (п.п. 134.1.1 ПКУ). Згідно з бухобліковими правилами дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства) (п. 5 П(С)БО 15 «Дохід»).

Отримання ПФД означає одночасне зростання активів підприємства (грошових коштів) і його зобов’язань (кредиторської заборгованості). Відтак, при отриманні позики жодний дохід в бухобілку не визнається***. Дохід може виникнути, тільки якщо ПФД не буде повернуто протягом строку позовної давності. Натомість при погашенні заборгованості (поверненні ПФД) в бухобліку не відображаються витрати (п. 9.3 П(С)БО 16 «Витрати»). Процентів за користування ПФД підприємство не нараховує, тож не відображає в бухобліку і фінансових витрат на їх суму.

*** Виняток — довгострокова позика, яка дисконтується згідно з МСФЗ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 85, с. 15). Цю ситуацію ми наразі не розглядаємо.

Жодних коригувань ані при отриманні, ані при поверненні ПФД платники податку на прибуток не здійснюють. Виняток — ситуація, коли ПФД було отримано до 01.01.2015 р. від неплатника податку на прибуток. У такому випадку платник податку на прибуток збільшував дохід (на підставі колишнього п.п. 135.5.5 ПКУ), а відтак при поверненні ПФД після 01.01.2015 р. має право зменшити фінрезультат згідно з п. 18 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ (див. також БЗ 102.13). Однак наразі, у 2018 році, такі ситуації на практиці зустрічаються нечасто, не настільки багато таких «довгострокових» користувачів перехідною ПФД. Тож у більшості випадків ПФД ніяк не впливає на податковоприбутковий облік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі