Теми статей
Обрати теми

Як бути впевненим у собі

Зімовін Олексій, практикуючий психолог, канд. психол. наук, член Асоціації політичних психологів України
Хтось вірить у Бога, хтось — у свої принципи, ще хтось — у чудодійну силу психології, хтось — іншій людині, яка ніколи не зрадить і не обдурить… Засмучує лише одне. Люди занадто часто вірять у щось віддалене від них і зовсім не вірять у те, що до них найближче — самому собі, в себе! Вони мучать себе ніяковістю, провиною, сумнівами… Тривожаться, ретельно вивіряючи кожне своє слово, дію, жест. Вважають, що їм обов’язково потрібно стати кращими, оновитися, стати ефективнішими. Бояться виглядати в очах інших, міфічних «усіх», не такими, дивними, неповноцінними, бути знехтуваними… Що робити з усіма цими переживаннями? Нумо розбиратися…

Означимо найбільш поширені переживання невпевненості. Коли я не впевнений, здається, що я роблю щось погане, вчиняю дії, які можуть зашкодити іншим людям і мені (провина), що й сам я поганий, якийсь базально-дефективний, не здатний зробити нічого доброго (сором), і що я будь-якої миті можу це щось невдале «утнути», якось ненавмисно, і це неодмінно спричинить незрозумілі, але вельми страшні наслідки (тривога).

Довіряючи комусь, ми легко інтерпретуємо навіть не найприємніші дії цієї особи як необхідні, неминучі, кращі з можливих у тій ситуації, в якій вони виникли. Чому ж ми не можемо вчинити так само із самими собою? Дійсно, невпевненість — відсутність віри самому собі, підозріло-зневажливе ставлення, немов би ви самі або ваша особистість може вчинити щось дійсно гідне осуду. Це своєрідна форма самозради. Як не допустити цього? Пам’ятайте: упевненість на противагу невпевненості — це завжди прийняття себе таким, який є, знання про свої чесноти і недоліки, довіра до самого себе.

Вправа 1. Для того, щоб краще зрозуміти причини своєї невпевненості, складіть список ситуацій, у яких у вас виникають відповідні переживання, провина, сором, тривога та їх похідні: зніяковіння, страх, розгубленість. Наприклад, сором у формі зніяковіння виникає, коли потрібно виступати перед великою аудиторією, а страх і провина — коли чоловік затримується з роботи: страх, що він покине і не прийде взагалі, а провина — я погана дружина, приділяю йому мало уваги.

Де ж джерело цих провини, сорому і тривоги? На наш погляд, шукати його слід у родині, у батьках… Саме цим чудовим і добрим людям, хоч як сильно вони нас люблять, і хоч як сильно любимо їх ми, доводиться перетворювати своє чадо з гармонійного горлопана-немовляти, плаксія-реготуна, на серйозного дорослого дядька або привабливу і виховану тітоньку. І роблять вони це за допомогою різноманітних послань: заборонних, звинувачувальних, присоромлюючих і загрозливих.

Вправа 2. Подивіться на список ситуацій невпевненості, який ви склали раніше. Подумайте, яке послання стоїть за кожною з них? Наприклад. Виступ перед аудиторією — «потрібно говорити гарно, а я не вмію», чоловік затримується з роботи — «хороша дружина мусить завжди піклуватися про свого чоловіка»; «ти негарна і дурна, хто з тобою такою одружиться?!». Покритикуйте самі послання, які у вас вийшли. Чи дійсно вони правдиві? У яких ситуаціях вони перестають бути істинними? Чи завжди вони діють, чи мають обмеження? Що можна відповісти на противагу?

Перемігши, спростувавши, зробивши менш сильними послання, що звинувачують, соромлять і загрожують, можна відчути себе значно впевненіше. Одне з найпопулярніших присоромлюючих послань в українській культурі: «А що скажуть усі?». І його різновиди: «Що подумають усі»?; «А чому в усіх є, а в мене немає?»; «Чим я гірший за всіх?». Коли мій клієнт починає говорити про цих міфічних «усіх», я майже завжди іронічно запитую, де він їх бачив. Авжеж, дорогий читачу, де ви бачили одразу всіх? І щоб вони (ці всі) ще й про вас думали? Може, звичайно, хтось один вас і осудить, ну, можливо, навіть двоє звинуватять… Зате ще семеро вас приймають і люблять таким, яким ви є. І тоді, замість того, щоб соромитися, винити і переживати свою невпевненість, варто просто знайти цих сімох і назавжди залишитися з ними… Критика критичних послань — прекрасне, захопливе заняття.

Це використання головного механізму. А як використовувати побічний? Не забороняйте собі винитися, соромитися, тривожитися! Ці почуття переживають усі люди, так, хтось більше, хтось менше, хтось добре маскується, але дозвольте їм бути, і ви побачите, наскільки менш інтенсивними вони стануть.

Ми з вами з’ясували, що основою невпевненості є певні переконання у неодмінній недосконалості (вчинків, світу, себе), які запускають відповідні переживання і не дозволяють діяти так, як хочеться самій людині. Ми виявили ці переконання і трохи покритикували їх. Але найцікавіше в тому, що не буває у цьому світі нічого абсолютно кепського чи абсолютно гарного! Усе залежить від точки зору. У тому числі й ті риси та особливості, яких невпевнена людина соромиться. Стане щось недоліком чи чеснотою — залежить від інтерпретації. Отже, пропонуємо вам ще одну вправу, а потім обговоримо її результати.

Вправа 3. Розбийте аркуш на дві колонки. У лівій колонці напишіть усе, що вам у собі не подобається, всі ті риси та особливості, яких ви соромитеся, через які почуваєтеся винуватим. Не менше 10 пунктів! Потім подумайте, що хорошого додає вам ця риса-особливість, у чому її позитивний сенс, в яких ситуаціях вона може стати в пригоді. Запишіть нове «позитивне» найменування риси у правій колонці.

Приклад аркуша «переосмислення»

-

+

Тривожність

Чутливість

Піду по трупах

Амбітність

Зацикленість на деталях

Скрупульозність

Емоційна нестабільність

Емоційність

Балакучість

Товариськість

Самокопання

Самопізнання

Схильність до сумнівів

Розсудливість

Безладність

Спонтанність

Приклад наочно показує, що будь-яка «негативна» якість, засуджувана батьками і близькими і за звичкою самою людиною, яка внаслідок цього всього втратила віру в себе, має позитивний сенс. Головне — знайти його. Тоді і вірити в себе легше.

Дбайливо розглянути усе, що ви маєте (у внутрішньому світі, у сфері поведінки, у світі навколо вас), прийняти це, знайти позитивний сенс — ось спосіб жити упевнено. Не потрібно уникати або змінювати щось у собі, не варто мучити або картати себе, себе потрібно берегти, про себе слід піклуватися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі