Теми статей
Обрати теми

Відпустка за декілька років

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці, Соломіна Марія, експерт з кадрових і податкових питань, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Хочемо надати працівникові щорічну основну відпустку, що накопичилася за 3 робочих роки, загальною тривалістю 72 календарні дні. Проте чули, що більше 56 календарних днів за один раз надавати не можна. Як бути?

Ви маєте повне право відправити працівника в щорічну основну відпустку на 72 календарні дні. Що стосується обмеження в «56», то воно тут не працює. Пояснимо.

Дійсно, ст. 10 Закону про відпустки визначено, що загальна тривалість щорічних основної і додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірських роботах, — 69 календарних днів.

Але це обмеження стосується виключно ситуації, коли в колективному або трудовому договорі тривалість щорічної відпустки працівника за один робочий рік передбачена більше ніж 59 (69) календарних днів. У такому разі працівникові дійсно дозволено за такий рік відгуляти максимум 59 (69) календарних днів щорічної (основної та додаткових) відпустки. Інші дні, що перевищують цей ліміт, «згорають».

Ви ж надаватимете працівникові невикористані щорічні основні відпустки за декілька робочих років. І тут жодних обмежень щодо максимуму немає.

Тож якщо у вашого працівника накопичилася значна кількість календарних днів невикористаної щорічної відпустки за декілька попередніх років роботи, то він запросто може їх відгуляти. Головне — щоб роботодавець дав добро на такий тривалий відпочинок. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі