Теми статей
Обрати теми

Ідучи у відпустку — іди

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці, Соломіна Марія, експерт з кадрових і податкових питань, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Чи може працівник отримати відпускні, але не піти у щорічну відпустку, а продовжити працювати й отримувати зарплату?

Ні, працівник не може одночасно перебувати у щорічній відпустці і працювати.

Якщо працівник з відома роботодавця продовжує працювати у відпустці, то таку ситуацію, на наш погляд, можна розглядати як відкликання з відпустки з відповідним оформленням.

У цьому випадку сума виданих відпускних має бути врахована при нарахуванні заробітної плати за фактично відпрацьований час.

Можна, звичайно, розглядати виплату таких відпускних як компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, проте в процесі роботи на підприємстві (тобто без припинення трудових відносин) замінити працівникові відпустку грошовою компенсацією можна лише в окремих випадках і при виконанні певних умов.

Розпочнемо з того, що отримати компенсацію за невикористані дні відпустки можуть тільки працівники старше 18 років (див. ч. 5 ст. 24 Закону про відпустки).

Причому без припинення трудових відносин компенсувати грошима можна лише частину щорічної відпустки (основної і додаткових), що належить працівникові за відпрацьований робочий рік. Яку саме? Ту, що перевищує 24 календарні дні.

Тобто 24 календарні дні працівник повинен використати для відпочинку у відпустці, а інші дні, за його бажанням, можна компенсувати грошима.

Причому зверніть увагу: виплатити компенсацію за «вершок», можна тільки після того, як працівник використовує дні щорічної відпустки, що не компенсуються, за відпрацьований робочий рік, за який надається відпустка.

Тобто не можна спочатку виплатити працівникові грошову компенсацію за частину щорічної відпустки, а потім надати йому саму відпустку (див. лист Мінсоцполітики від 25.06.2014 р. № 248/13/116-14).

Наприклад, тривалість щорічної відпустки працівника:

— 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік. Цей працівник зможе отримати компенсацію за невикористану відпустку тільки при звільненні;

— 26 календарних днів за відпрацьований робочий рік. Після того як працівник використовує 24 календарні дні щорічної відпустки за конкретний відпрацьований робочий рік, він за бажання зможе отримати компенсацію за 2 дні щорічної відпустки, що залишилися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі