Теми статей
Обрати теми

З першого робочого, але не з першого календарного

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці, Соломіна Марія, експерт з кадрових і податкових питань, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівник прийнятий на роботу з першого робочого дня місяця, який не є першим календарним днем. Як визначити розрахунковий період?

У загальному випадку середню заробітну плату для оплати часу відпусток обчислюють виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки (п. 2 Порядку № 100).

Якщо працівник пропрацював на підприємстві менше року — розрахунковий період дорівнюватиме фактичному часу роботи (з 1-го числа місяця після оформлення на роботу до 1-го числа місяця, в якому надається відпустка). Тобто враховуються тільки повністю відпрацьовані місяці (абзац другий п. 2 Порядку № 100).

Але якщо працівник прийнятий на роботу з першого робочого дня місяця, який не є першим календарним днем, то такий місяць враховують при визначенні кількості днів у розрахунковому періоді (див. роз’яснення фахівця Мінсоцполітики в «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 22, с. 46).

Приклад 3. Працівник, який був прийнятий на роботу 03.04.2017 р. (п’ятиденка, вихідні дні — субота, неділя), йде в щорічну відпустку з 23.04.2018 р.

Розрахунковим періодом, за який визначається середня зарплата, у цьому випадку буде період з 1 квітня 2017 року по 31 березня 2018 року.

Адже працівник був прийнятий на роботу з першого робочого дня місяця (3-тє число — перший робочий день квітня 2017 року, 1 (субота) і 2 квітня (неділя) — вихідні дні).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі