Теми статей
Обрати теми

Повідомляємо боржника правильно

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
УПК* «Щодо належного повідомлення боржника — фізичної особи про анулювання (прощення) боргу», затверджена наказом Мінфіну від 03.04.2018 р. № 400

* Узагальнююча податкова консультація.

Підприємство прийняло рішення простити (анулювати) основну суму боргу фізичної особи за укладеним цивільно-правовим договором, наприклад, за договором позики або купівлі-продажу, до закінчення строку позовної давності. У такій ситуації ця прощена (анульована) сума, якщо вона перевищує з розрахунку на рік 25 % мінзарплати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2018 році — 930,75 грн.), перетвориться для фізичної особи в оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага (п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Причому порядок сплати ПДФО з цього доходу безпосередньо залежить від виконання підприємством двох вимог зазначеного підпункту ПКУ. Озвучимо їх.

Перша вимога — підприємство зобов’язане повідомити фізичну особу — боржника про анулювання (прощення) боргу одним із таких способів:

надіслати рекомендований лист з повідомленням про вручення за адресою фактичного проживання боржника або адресою його реєстрації, зазначеною в договорі. Причому підприємство, яке простило борг, не зобов’язане відстежувати або якось доводити факт отримання листа особою-боржником або її представником. Більше того, в УПК, що коментується, Мінфін доходить висновку, що

висновок документа

ПКУ не містить вимоги про наявність у підприємства повідомлення про вручення листа боржникові з підписом такого боржника (його представника) або з позначкою про невручення

Тобто достатнім підтвердженням належного повідомлення боржника в цьому випадку може виступати відповідний документ, що підтверджує факт направлення повідомлення, у тому числі розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), виданий оператором поштового зв’язку, який підтверджує надання послуг поштового зв’язку, а у разі відправлення згрупованих поштових відправлень — розрахунковий документ і копія списку відправлень;

укласти відповідний договір. У цьому випадку достатнім підтвердженням повідомлення боржника про анулювання (прощення) боргу буде особистий підпис боржника на цьому договорі;

надати повідомлення боржникові особисто під підпис. Зверніть увагу, Мінфін вважає, що в такій ситуації достатнім підтвердженням повідомлення боржника про анулювання (прощення) боргу є наявність особистого підпису боржника на повідомленні, складеному в довільній формі із вказівкою суми анулюваного (прощеного) боргу.

Друга вимога — підприємству слід відобразити у формі № 1ДФ, сформованій за період, в якому був прощений борг, суму прощеного боргу з ознакою доходу «126».

Якщо підприємство виконало ці дві вимоги, то ПДФО і ВЗ з такого доходу зобов’язана розрахувати і сплатити фізична особа (борг якої простили) самостійно за результатами річного декларування.

А ось якщо вимоги п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ будуть проігноровані, то підприємству необхідно утримати з оподатковуваної суми прощеного боргу ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %).

Зрозуміло, що платити податки «за того хлопця» погодиться не кожне підприємство. Тому не ігноруйте наведені вище вимоги!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі