Теми статей
Обрати теми

Корпоративні права у спадок

Амброзяк Наталя, юрист
Закон про ТОВ також змінює ситуацію з часткою частки померлого учасника «обмеженого» товариства. Що чекає на спадкоємців (правонаступників, якщо йдеться про припинення учасника-юрособи)? Читайте в цій статті.
Зміст статті:

Як зараз

Спадкоємці учасника-фізособи (правонаступники учасника-юрособи) отримують у спадок від померлого частку в статутному капіталі товариства. Проте це не означає, що автоматично в будь-якому випадку вони стають учасниками такого ТОВ.

Чому?

Спадкоємець учасника-фізособи. Якщо говорити про спадкоємців учасника-фізособи, то справа передусім у положеннях п. 2 ч. 1 ст. 1219 ЦКУ: в спадкову масу не входять права й обов’язки, які нерозривно пов’язані з особою спадкодавця. І до таких прав, зокрема, відносять право на участь у товариствах (якщо інше не встановлене законом або статутними документами таких товариств).

Тобто за загальним правилом необхідно, щоб спадкоємець учасника-фізособи після отримання свідоцтва про право на спадок звернувся до інших учасників із заявою про бажання вступити в ТОВ. Ті, у свою чергу, повинні рішенням загальних зборів схвалити кандидатуру спадкоємця, внести зміни в статутні документи і ЄДР*. Або ж учасники голосують проти участі спадкоємця в ТОВ і здійснюють належні спадкоємцеві виплати (див. нижче). Але в статуті можуть установлюватися й інші правила (наприклад, те, що спадкоємець учасника «автоматом» стає учасником товариства).

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Крім того, на «не автоматичність» участі наводять положення частини першої ст. 55 Закону про госптовариства:

спадкоємці мають переважне право на вступ до товариства

Проте спадкоємець учасника-фізособи може і не захотіти вступати в товариство. У такому разі настають наслідки, передбачені частиною другою ст. 55 Закону про госптовариства: спадкоємцеві видаються гроші або інше майно, яке еквівалентне частці спадкодавця в майні товариства. А вартість частки визначається на день смерті учасника.

У такому разі статутний капітал товариства підлягає зменшенню на частку померлого.

Правонаступник припиненого учасника-юрособи. Практично та сама ситуація з правонаступником припиненого учасника-юрособи. У цьому випадку автоматично правонаступник учасником ТОВ теж не стає (якщо, звичайно, інше не передбачене статутом).

Звідки такі висновки? Допомагає нам у цьому випадку частина друга ст. 55 Закону про госптовариства: виплата частки в майні товариства, яка належала реорганізованій або ліквідованій юрособі, виплачується, зокрема, якщо товариство відмовить у прийнятті правонаступника. До речі, правонаступник (як і спадкоємець) може претендувати на частку в майні ТОВ, якщо сам відмовиться від участі в ньому.

Незважаючи на уявну простоту, процедура вступу в ТОВ для спадкоємця (правонаступника) дуже проблемна. Адже учасники товариства запросто можуть «заблокувати» можливість участі. Тобто частка в статутному капіталі, отримана в спадок, — це ще не гарантія того, що спадкоємець стане учасником.

Як буде

Переходу частки спадкоємцеві (правонаступникові) Закон про ТОВ присвячує ст. 23.

На відміну від чинного законодавства, новий Закон установлює правило без будь-яких застережень: у разі смерті або припинення учасника товариства його частка переходить до його спадкоємця або правонаступника без згоди учасників товариства.

Але для спадкоємців залишається правило про те, що право участі в товариствах до спадкової маси не входить. І, схоже, правонаступник теж автоматично не завжди зможе стати учасником товариства.

Наводять на цю думку положення Закону № 755. Зокрема, згідно з ч. 5 ст. 17 Закону № 755 у редакції Закону про ТОВ якщо відповідно до статуту товариства потрібна згода інших учасників на вступ у товариство, то реєстраторові також подається така згода. Підписи на такому документі посвідчуються нотаріально.

Хоча тоді це положення явно суперечитиме загальному «настрою» Закону про ТОВ. Адже все зроблено для того, щоб спадкоємець (правонаступник) без особливих зусиль отримував частку в статутному капіталі.

А ось далі все ще цікавіше. Положення ч. 2 ст. 23 Закону про ТОВ передбачають:

а) порядок виключення з товариства померлого учасника-фізособи (припиненого учасника-юрособи), що володіє часткою менше 50 % у статутному капіталі;

б) ліквідацію ТОВ за рішенням загальних зборів, якщо померлий (ліквідований) володів часткою в 50 % і більше.

Увага! Норма ч. 2 ст. 23 Закону про ТОВ запрацює з 17.06.2019 р.

Умови застосування цих правил такі:

1) учасник помирає, суд оголосив його зниклим безвісти або померлим;

2) протягом 1 року з дня закінчення строку для прийняття спадку, встановленого законодавством, спадкоємці (правонаступники) такого учасника не подали заяви про вступ у товариство відповідно до закону.

Про яку заяву йдеться? Про ту, яка подаватиметься реєстраторові для внесення змін до даних про юрособу в ЄДР. Адже порядок проведення держреєстраційних дій у разі смерті (ліквідації) учасника теж змінюється. Відповідно до ч. 5 ст. 17 Закону № 755 для держреєстрації змін у ЄДР спадкоємець (правонаступник) подаватиме такі документи:

1) заяву про держреєстрацію змін (форма 3);

2) квитанцію про оплату адмінзбору;

3) заяву про вступ у товариство. Достовірність підписів на такому документі посвідчується нотаріально;

4) доказ отримання права на спадщину або правонаступництва (оригінал або копія, посвідчена нотаріально або суб’єктом, який видав документ). Для спадкоємця учасника-фізособи, наприклад, таким доказом може стати нотаріально посвідчена копія свідоцтва про право на спадок.

Зверніть увагу: нова редакція статуту в цьому випадку реєстраторові подаватися не буде.

Спадкоємець (правонаступник) частки менше 50 % у статутному капіталі порушив порядок, про який ми сказали вище?

Учасники приймають рішення про виключення померлого учасника. До речі, в цьому випадку до реєстратора звертатиметься вже представник ТОВ.

Тільки подавати він буде заяву про держреєстрацію, квитанцію про оплату адмінзбору, рішення про виключення учасника і документ, що доводить підставу для виключення (наприклад, рішення суду про оголошення учасника-фізособи померлим).

Ми вважаємо, що, по суті, рішення загальних зборів про виключення померлого учасника має технічний характер. Тобто цей механізм дозволяє «підчистити» дані про юрособу в ЄДР. До того ж він не надасть можливості спадкоємцям (правонаступникам) надалі щось вимагати від товариства.

Розрахунок зі спадкоємцем. Спадкоємець (правонаступник), який не зміг стати учасником ТОВ, претендуватиме на вартість частки померлого.

Товариство протягом 30 днів з моменту прийняття рішення про виключення померлого повинне повідомити спадкоємцю (правонаступникові) про вартість частки, надати обґрунтований розрахунок і копії документів, необхідних для такого розрахунку.

Вартість частки визначатиметься на дату, що передує даті прийняття рішення про виключення померлого учасника. Інші правила здійснення виплат спадкоємцеві (правонаступникові) ті самі, що й при виході учасника з товариства (див. детальніше на с. 28 цього номера).

І тут виникає запитання. Як ТОВ знайти спадкоємця учасника-фізособи, якщо той нікуди не звертався? Сподіваємося, що з часом держоргани пояснять, що робити в такій ситуації. А ось правонаступника можна відшукати через ЄДР, у відомостях про юрособу, що припинилася.

У результаті новий Закон про ТОВ у спробі «закрити» пропуски в чинному законодавстві, схоже, створить нові проблеми.

Але говорити про щось беззаперечно поки що зарано. Подивимося, як усе працюватиме на практиці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі