Теми статей
Обрати теми

Хто вже задекларував БВ, зарахувати його до складу ПК не може

Свіриденко Алла, податковий експерт
Підприємство в попередньому звітному періоді задекларувало бюджетне відшкодування ПДВ на поточний рахунок. Чи можемо ми зараз скласти уточнюючий розрахунок і відмовитися від бюджетного відшкодування, а від’ємне значення ПДВ направити до складу податкового кредиту майбутніх періодів? Що при цьому відбудеться з лімітом реєстрації податкових накладних?

На жаль, відмовитися від погодженого бюджетного відшкодування (БВ) не можна. Давайте розберемося чому.

Як передбачено п. 200.4 ПКУ, за наявності від’ємного значення ПДВ підприємство може:

— врахувати в рахунок зменшення суми податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні звітні податкові періоди (абзац «а» п. 200.4 ПКУ), а за відсутності податкового боргу:

— задекларувати БВ ПДВ (якщо сформоване від’ємне значення періоду відповідає всім вимогам абзацу «б» п. 200.4 ПКУ) або

— зарахувати до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (абзац «в» п. 200.4 ПКУ).

У нашому випадку підприємство зробило свій вибір і при заповненні декларації з ПДВ заявило БВ (заповнило рядок 20.2 декларації, спосіб його отримання конкретизувало в рядку 20.2.1, а також склало додатки Д3 і Д4 до декларації). І, як випливає з формули, наведеної в п. 2001.3 ПКУ, задеклароване таким чином БВ відразу після подання декларації, не очікуючи його фактичного отримання, зменшило ваш ліміт реєстрації податкових накладних.

Тепер ваші плани змінилися і ви хочете направити від’ємне значення ПДВ до складу податкового кредиту наступного звітного періоду за правилами абзацу «в».

Але труднощі виникають через те, що податківці проти проведення виправлень у такому разі (див. категорію 101.25 БЗ)

Та й ПКУ разом з Порядком № 21 не передбачають такої «непостійності» платника податків.

У такому разі навряд чи можна застосовувати правила «самовиправлення» з п. 50.1 ПКУ (ср. ). Адже вони прописані для випадків виправлення платником податків податкових помилок. Ситуацію, коли ви абсолютно усвідомлено задекларували БВ та ще заповнили Розрахунок БВ (додаток Д3 до декларації) і Заяву про повернення сум БВ (додаток Д4), а потім передумали, навряд чи можна назвати помилкою. А коли немає помилки, то й виправляти нічого.

Не «працює» тут п. 5 розд. ІV Порядку № 21. Адже він говорить про подання контролерам уточнюючого розрахунку у разі зміни напряму погодженого БВ за рішенням платника податків. У вашому випадку ви хочете взагалі відмовитися від БВ, тобто змінити спосіб використання від’ємного значення ПДВ.

Ось і виходить: одного разу задекларувавши БВ, ви вже не зможете перенести цю суму на зменшення податкового кредиту наступних звітних періодів.

Тому якщо причина зміни ваших планів — заборгованість бюджету по поверненню бюджетного відшкодування, єдине, що ви можете зробити: подати податківцям уточнюючий розрахунок і змінити в ньому напрям погодженого БВ з «грошового» на «в рахунок інших платежів». У такому разі не пізніше наступного (!) робочого дня після подання уточненки податківці повинні врахувати дані про зміну БВ-способу в Реєстрі заяв про повернення суми БВ (п. 200.12 ПКУ). Але попереджаємо: відшкодування «в рахунок інших платежів» «працює» з великим скрипом і далеко не за всіма платежами. Наприклад, такий популярний податок, як податок на прибуток, залишається за бортом. А ось зарахувати відшкодування в рахунок сплати держдивідендів за ідеєю ніщо не забороняє (детальніше див. с. 23).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі