Теми статей
Обрати теми

ПДВ-розреєстрація і ПДВ-мінус

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство має у декларації з ПДВ від’ємне значення. Частину цього від’ємного значення підприємство заявило до відшкодування (рядок 20.2.1). Решту суми від’ємного значення відображено у складі податкового кредиту майбутніх періодів (рядок 21) у зв’язку із тим, що зазначене від’ємне значення не було оплачене. Як вчинити із зазначеним від’ємним значенням на момент, коли відбувається анулювання ПДВ-реєстрації?

Запитання цікаве. Дійсно, яка доля спіткає від’ємне значення, яке платник ПДВ декларує у своєму останньому звітному періоді перед анулюванням ПДВ-реєстрації?

«Ануляційна» ст. 184 ПКУ нічого не говорить про те, що при ПДВ-розреєстрації задеклароване «від’ємне» значення з ПДВ треба якимось чином «компенсувати» зобов’язаннями

У контексті ПДВ-розреєстрації чинне законодавство згадує лише про один «компенсаційний» механізм — потрібно нарахувати ПДВ на товари, послуги і необоротні активи, які при придбанні було уключено до складу податкового кредиту і які платник не встиг використати в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності (п. 184.7 ПКУ). Якщо навіть після нарахування цих податкових зобов’язань у вас в останній ПДВ-декларації все одно виходить від’ємне значення, його доля залежить від того, чи заявлено такий мінус до бюджетного відшкодування.

Якщо йдеться про від’ємне значення, яке заявлено до бюджетного відшкодування (рядок 20.2.1 декларації), не переймайтеся за нього. Це відшкодування від вас нікуди не подінеться. Адже воно надається протягом строків, визначених розд. V ПКУ (п. 200.12 ПКУ), незалежно від того, залишатимесь ви платником ПДВ на дату отримання такого бюджетного відшкодування чи ні (п. 184.9 ПКУ). Але! Якщо в останньому звітному ПДВ-періоді у вас «вилізе» сума ПДВ до сплати, сума вашого відшкодування зменшується на суму «до сплати». Не вистачає задекларованого відшкодування, аби перекрити усі зобов’язання останнього періоду? Тоді доведеться доплатити залишок «живими» грошима, і ПДВ-розреєстрація від цього не врятує (п. 184.8 ПКУ). Аналогічна думка міститься у консультації із БЗ, підкатегорія 101.25.

Якщо ж ми говоримо про «перехідне» від’ємне значення (рядок 21 декларації), тут ситуація інша. Маєте право на бюджетне відшкодування за таким мінусом? Можете заявити відшкодування в останній ПДВ-декларації! Радимо за можливості це зробити, бо в іншому випадку від’ємне значення просто «згорить». Його не потрібно буде компенсувати ПДВ-зобов’язаннями, але воно вже ніколи не «зіграє» у зменшення будь-яких податкових зобов’язань.

Тож якщо у вас є від’ємне значення, за яким ви не маєте права заявити бюджетне відшкодування, — можете з ним попрощатися. Ви просто поставите його у вашій останній декларації у рядок 21, і після цього воно назавжди відійде «в небуття».

Фіскали також підтверджують висновок про таку нелегку долю «перехідного» від’ємного значення у своїх усних роз’ясненнях. А в консультації із БЗ, підкатегорія 101.25 (діяла до 01.01.2017 р., наразі втратила чинність), вони прямо кажуть: повернення суми ПДВ, яка задекларована платником в рахунок зменшення податкових зобов’язань наступних податкових періодів та залишається не погашеною податковими зобов’язаннями, що нараховані ним при анулюванні реєстрації платника ПДВ, нормами ПКУ не передбачено.

Тому неоплаченому від’ємному значенню в останній декларації перед ПДВ-розреєстрацією, по суті, нема куди подітися, окрім як відображатися у складі податкового кредиту наступних звітних періодів (яких вже ніколи не буде).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі