Теми статей
Обрати теми

«Ми відповідальні за тих, кого приручили», або Що мають знати власники собак

Свіриденко Алла, податковий експерт
«Собака — друг людини». Так було з давніх-давен і залишається дотепер. А ще собака може бути не лише вірним другом свого хазяїна, а й чотирилапим «співробітником» підприємства. Наша стаття для тих, хто планує завести службового собаку, наприклад, для охорони території підприємства. Поговоримо про те, що потрібно знати ще до того, як купувати тварину, а саме про обов’язки, які ви при цьому берете на себе, а також про можливу відповідальність за їх невиконання.

Обов’язки власників собак

Першим настільним документом для кожного власника собаки є Правила тримання собак*. Незважаючи на «давність» цього документа, його норми діють і зараз зважаючи на відсутність відповідного нормативного акта України.

* Правила тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР, затверджені 17.06.80 р.

Крім того, ваші місцеві органи влади могли розробити свої правила утримання тварин. Наприклад, у Києві діють Правила утримання тварин громадянами, підприємствами, установами та організаціями (додаток 1 до розпорядження Київської міської держадміністрації від 08.09.97 р. № 1372). У Харкові є свої Правила утримання домашніх тварин у м. Харкові, затверджені рішенням Харківської міськради від 04.07.2007 р. № 164/07. Ці документи стосуються не лише приватних собакарів, а й юридичних осіб.

Підприємство — власник собаки зобов’язане чітко дотримуватися санітарно-гігієнічних норм та правил його утримання з обов’язковим гарантуванням безпеки людей. При цьому підприємства можуть утримувати собак тільки за погодженням з ветеринарною установою.

Власники зобов’язані реєструвати (перереєструвати) собак віком від двох місяців і старше

При первинній реєстрації вам видадуть реєстраційне посвідчення, правила тримання тварини, а також номерний знак, який потрібно буде прикріпити до її нашийника. Також вас ознайомлять з ветеринарно-санітарними вимогами до її утримання.

Новопридбаного собаку потрібно зареєструвати в 5-денний строк (п.п. «а» п. 6 Правил тримання собак). Проте «місцеві» правила можуть установлювати й інші строки. Наприклад, у Харкові, а також у Чернівцях (див. Правила утримання домашніх тварин, затверджені рішенням Чернівецької міськради від 29.05.2014 р. № 1216) для первинної реєстрації собаки відведено один місяць.

Власник тварини також повинен щорічно на вимогу ветеринарної служби доставляти собаку у ветеринарну установу для огляду, імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок (п.п. «б» п. 6 Правил тримання собак).

Зауважте! Ми навели далеко не повний перелік обов’язків, які вам доведеться виконувати у разі придбання собаки. Тож не полінуйтеся ознайомитися з ними, бажано ще до появи у вас чотирилапого «співробітника».

Не менш важливий документ — Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» від 21.02.2006 р. № 3447-IV. Якщо Правила установлюють ваші зобов’язання як власника собаки перед суспільством, то Закон визначає ваші обов’язки перед вихованцем. Він спрямований на захист тварин від страждань і загибелі унаслідок жорстокого поводження з ними. Відповідно до цього Закону умови утримання тварин повинні задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, природній активності тощо. У разі жорстокого поводження з тваринами він дозволяє припиняти права власності на тварину недбалих хазяїв.

Страхування відповідальності власників собак

Ще один обов’язок власників собак, на якому ми зупинимося окремо, — обов’язкове страхування відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам.

Цей вид страхування є обов’язковим (див. п. 28 ст. 7 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР) і проводиться відповідно до Порядку № 944*.

* Затверджений постановою КМУ від 09.07.2002 р. № 944.

Договір страхування зобов’язані укладати власники собак певних порід

Їх перелічено в додатку 1 до Порядку. Роблять це до або під час реєстрації (перереєстрації) тварини на випадок шкоди, яка може бути заподіяна третім особам. Причому, якщо вірити п. 8 Порядку № 944, за відсутності договору страхування реєстрація (перереєстрація) не проводиться.

Якщо ж породи вашого вихованця у зазначеному переліку немає, то укладати договір страхування не потрібно.

Страхувальниками є громадяни та юрособи (крім підрозділів Збройних Сил та інших військових формувань, органів внутрішніх справ, прокуратури, суду та інших держорганів, які утримують собак для виконання службових обов’язків), які на законних підставах є власниками собак (п. 2 Правил № 944).

Страховий тариф для юросіб — 34 грн. на один рік незалежно від породи собаки

Відповідальність власників собак

За недотримання перелічених вище вимог власник собаки може понести адміністративну або кримінальну відповідальність.

Отже, «штрафонебезпечними» є такі дії підприємства та його співробітників:

— тримання собак у заборонених місцях чи понад установлену кількість, незареєстрованих собак, приведення в громадські місця або вигулювання без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено відповідну відмітку) чи в не відведених для цього місцях (ч. 1 ст. 154 КУпАП), — попередження або штраф на посадових осіб у розмірі від 51 до 85 грн. Протоколи про ці адмінправопорушення складають уповноважені особи Національної поліції (п. 1 ч. 1 ст. 255 КУпАП) та місцевих виконкомів (п. 2 ч. 1 цієї статті), а також члени громадських формувань з охорони громадського порядку та державного кордону (п. 9 ч. 1 цієї статті). А от розгляд таких справ підвідомчий адміністративним комісіям при міськвиконкомах (ст. 218 КУпАП);

— ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року порушення (ч. 2 ст. 154 КУпАП) — штраф на посадових осіб від 68 до 119 грн. Перелік осіб, уповноважених складати адмінпротоколи той самий (див. вище), але ці справи підвідомчі вже судам (ст. 221 КУпАП);

— жорстоке поводження з тваринами (ч. 1 ст. 89 КУпАП) — штраф від 3400 до 5100 грн. з конфіскацією тварини, якщо перебування її у власника становить загрозу для її життя або здоров’я;

— ті самі дії стосовно двох і більше тварин, або вчинені групою осіб, або особою, яку протягом року вже було піддано адмінстягненню за таке порушення (ч. 2 ст. 89 КУпАП), — штраф від 5100 до 8500 грн. або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією тварини, якщо перебування її у власника становить загрозу для її життя або здоров’я. Ці справи підвідомчі судам (ст. 221 КУпАП) та органам Нацполіції (ст. 222 КУпАП), а протоколи в будь-якому випадку мають право складати уповноважені особи Національної поліції (п. 1 ч. 1 ст. 255 КУпАП);

— порушення правил карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог (ст. 107 КУпАП) — штраф на посадових осіб від 153 до 340 грн. Тут складають протоколи (п. 1 ч. 1 ст. 255 КУпАП) та розглядають справи (ст. 238 КУпАП) посадові особи Держпродспоживслужби.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі