Теми статей
Обрати теми

Реквізит «Прийнято від» у ПКО на виручку зі скриньки РРО

Войтенко Тетяна, податковий експерт, Голенко Олександр, податковий експерт
Чи потрібно заповнювати реквізит «Прийнято від» у ПКО на готівкову виручку, що приймається до каси підприємства зі скриньки РРО?

Як відомо, абзац п’ятий п. 32 Положення № 148 встановив конкретний перелік реквізитів касових документів, що оформлюються для певних касових операцій підприємства, в яких у цих касових документах такі конкретні реквізити не заповнюються.

У цій нормі Положення № 148 стосовно ПКО, що оформляється на внесення до каси підприємства готівкової виручки зі скриньки РРО , на жаль ні пари з вуст.

Податківці роз’яснювати порядок заповнення ПКО не стали взагалі, перевівши стрілки на НБУ (109.15 БЗ).

Тому доходимо висновку, що в такому ПКО обов’язково заповнювати всі встановлені реквізити. І серед них — реквізит «Прийнято від». Так би мовити, на загальних підставах.

До речі, на відміну від ситуації, розглянутої на с. 9 цього номера (коли ПКО оформляють на готівку, отриману в касі банку, що оприбутковується до каси підприємства), в обговорюваному тут випадку такий-сякий «документ-підстава» наявний. Це — чек РРО, що друкується на операцію «службова видача».

Дивіться: у п. 6 гл. 4 розд. ІІ Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547, до відповідних сторінок КОРО на РРО вимагається підклеювати тільки Z-звіти. А про чеки «службової видачі» — у вашому випадку друковані на суму вилученої з метою внесення до каси підприємства готівкової виручки — у цьому Порядку замовчується. І це логічно, оскільки такі суми на підставі відповідних Z-звітів вписуються до самої КОРО на РРО (і, зрозуміло, ці суми присутні власне у вклеєних Z-звітах).

Зверніть увагу на п. 29 Положення № 148, у якому касову операцію, коли готівкова виручка вилучається зі скриньки РРО для здавання до банку, вимагається

оформляти відповідними чеками РРО з виконанням операції «службова видача»

Таким чином:

— по-перше, при оформленні ПКО на оприбуткування готівкової виручки зі скриньки РРО до каси підприємства в реквізиті «Додаток:» можна зазначити відомості чека «службової видачі» (дата, номер);

— по-друге, можна додати цей чек до ПКО;

— нарешті, по-третє: у реквізиті «Прийнято від» такого ПКО слід зазначити прізвище, ім’я та по батькові (зрозуміло, повністю) особи, відповідальної за внесення готівкової виручки зі скриньки РРО до каси підприємства (касира, старшого касира, або іншого, уповноваженого на це працівника підприємства).

Та зрозуміло — згідно із затвердженим на підприємстві порядком оприбуткування готівки (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 15, с. 8).

Також не забудьте аналогічно заповнити квитанцію такого ПКО, відрізати її і передати зазначеній особі. Нехай сама її і зберігає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі