Теми статей
Обрати теми

Затвердіть порядок оприбуткування і новий ліміт каси!

Войтенко Тетяна, податковий експерт, Голенко Олександр, податковий експерт
Чи можна підприємству не затверджувати порядок оприбуткування готівки і новий ліміт каси?

Можна — але тільки якщо на вашому підприємстві й у його відокремлених підрозділах немає кас, тобто в госпобороті не використовується готівка (а не затверджувати тільки ліміт — якщо згодні дотримуватися нульового).

Ви в курсі, що Положення № 148 вимагає затвердження підприємством (як для себе, так і для відокремлених підрозділів) двох нових документів:

1) порядку оприбуткування готівки в касі (п. 12);

2) порядку розрахунку ліміту каси (п. 50).

І вимагає затвердження (перезатвердження) ліміту каси, розрахованого вже згідно із самостійно затвердженим порядком (для кожної наявної каси — своєї і тих відокремлених підрозділів, де каси є).

Плюс згідно з п.п. 1 п. 12 Постанови № 148 на всіх суб’єктів господарювання покладений обов’язок розробити і затвердити: (1) порядок оприбуткування готівки в касі і (2) порядок розрахунку ліміту каси, причому в конкретний строк — не пізніше за 30.06.2018 р. А що стосується (2) — оскільки в п.п. 2 п. 12 Постанови № 148 усім суб’єктам дозволено користуватися старими лімітами каси, затвердженими до 05.01.2018 р., то в зазначений строк усі вони повинні затвердити/перезатвердити ліміт каси відповідно до новозатвердженого порядку розрахунку ліміту.

Відразу ж зазначимо, що, оскільки НБУ жодних конкретних рекомендацій стосовно порядку розрахунку ліміту не надає (окрім знайомих з минулих часів «середньоденного надходження» і «середньоденної видачі» — див. п. 50 Положення № 148), цілком можливо підприємства повторять у своїх «новонароджених» документах усі подробиці колишніх, регламентованих НБУ, розрахунків ліміту. А отже, і результати вийдуть такими ж. Але!

Але навіть якщо розраховані згідно з новозатвердженим документом — порядком розрахунку ліміту каси — розміри лімітів до копійки збіжаться зі старими, то це ніяк не скасовує обов’язковості затвердження як порядку розрахунку ліміту каси, так і власне ліміту згідно із цим затвердженим порядком (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 17, с. 5).

Адже без затвердженого порядку розрахунку ліміту каси підприємство не може затвердити сам ліміт. Якщо ж на 01.07.2018 р. новий ліміт не затверджений, то із цієї дати він вважається нульовим (п. 53 Положення № 148). Зазначимо, що тепер не можна затверджувати ліміт каси у розмірі 170 грн., якщо він не підтверджений розрахунком. ☹ Тільки порядок і тільки розрахунок! За порушення ліміту каси застосовується штраф згідно з абзацом другим ст. 1 Указу № 436 у двократному розмірі понадлімітної готівки за кожен день.

Утім, і з нульовим лімітом каси можна жити, якщо надійно забезпечувати відсутність залишку готівки в ній на кінець дня, ну, або в крайньому разі здавати/видавати її повністю не пізніше наступного робочого дня (п. 54 Положення № 148). Але це ризиковано.

Що ж до порядку оприбуткування готівки в касі, то власне за його незатвердження законодавство санкцій не передбачає. У крайньому разі можна відбутися рядком у наказі, мовляв, «оприбутковувати готівку в касі згідно із законодавством» (читай — Положенням № 148). Але й тут є своє «але». Без опису в документі підприємства всіх подробиць і процедур оприбуткування та оформлення документів (зокрема — підписів «за…»), замість простого посилання на такий документ, при перевірці касової дисципліни вам доведеться нервово шукати пояснення кожної «зачіпки», яку придумають перевіряючі. Починаючи з того, що без такого документа вони всю вашу виручку спробують назвати «неоприбуткованою в установленому порядку»... ☹

А передусім такий документ потрібен торговим підприємствам, що прибуткують готівкову виручку (особливо за наявності відокремлених підрозділів).

Наші рекомендації див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 15, с. 8.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі