Теми статей
Обрати теми

ОСББшкам про ПДВ: що потрібно знати?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Кожному ОСББ, незалежно від того, є воно зареєстрованим платником ПДВ чи ні, необхідно знати, чи оподатковуються цим податком здійснювані ним операції. Адже навіть якщо ОСББ — неПДВшник, воно повинне контролювати обсяг здійснених операцій, що підлягають обкладенню ПДВ. Навіщо? Щоб не пропустити момент, коли без ПДВ-статусу йому вже не обійтися. У цій статті поговоримо і про оподатковуваність основних здійснюваних ОСББ операцій, і про умови, при виконанні яких ОСББ зобов’язане зареєструватися платником ПДВ.

Передусім зазначимо: будь-яких спеціальних правил для ОСББ розділ V ПКУ не містить. І йому у своїй діяльності доводиться керуватися загальними ПДВ-нормами. Тому, як і будь-який інший суб’єкт господарювання, ОСББ зобов’язане зареєструватися платником ПДВ у разі, якщо загальна сума здійснених ним протягом останніх 12 календарних місяців оподатковуваних операцій перевищує 1 млн грн. (п.п. 2 п. 180.1 ПКУ, п. 181.1 ПКУ).

Зверніть увагу: йдеться про здійснення оподатковуваних операцій. Тільки їх (операції, оподатковувані за ставками 20, 7 і 0 %) слід враховувати, контролюючи перевищення зазначеного ліміту. Утім, податківці вимагають включати туди й звільнені від ПДВ операції (див. БЗ 101.02, лист ДФСУ від 27.06.2017 р. № 851/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі — лист № 851), лист ГУ ДФС у м. Києві від 01.11.2016 р. № 7074/К/26-15-12-05-11 (далі — лист № 7074). Хоча для ОСББ звільнені операції (зі ст. 196 ПКУ) — велика рідкість. Найчастіше вони мають справу з операціями, які взагалі не є об’єктом оподаткування ПДВ. А їх уже точно не слід враховувати при розрахунку «одномільйонного» ліміту. Тож згадана вимога фіскалів для ОСББ навряд чи матиме принципове значення.

А ось визначити, яка зі здійснюваних ОСББ операцій оподатковувана, а яка — не об’єкт, не так уже й просто. Причина та ж: специфіку діяльності ОСББ ПДВшний розділ ПКУ не враховує. І не завжди зрозуміло, чи підпадають операції, що проводяться ОСББ, під визначення поставки товарів/послуг, при яких і виникає об’єкт оподаткування ПДВ (пп. «а» та «б» п. 185.1 ПКУ). А це допускає двоякі судження про «оподатковуваність» практично кожної здійснюваної ОСББ операції. У цій статті ми висловимо свій погляд із цього питання і проаналізуємо позицію контролюючих органів.

Враховуючи те, що першою подією за кожною операцією в ОСББ найчастіше буде надходження коштів, контролювати перевищення ліміту, швидше за все, доведеться саме за «оподатковуваними» грошима, що надійшли. Тому визначимо, яка із сум, що надходять ОСББ, є оподатковуваною в момент такого надходження.

Оплата за утримання й експлуатацію будинку і прибудинкової території

Такі платежі співвласників за своєю природою є платою за послуги, що надаються ОСББ. Тому, на наш погляд, вони підлягають оподаткуванню ПДВ. При цьому не важливо, залучає ОСББ виконавця якоїсь конкретної послуги чи надає її самостійно (за рахунок власних ресурсів). У будь-якому випадку має місце постачання послуг, тобто ця операція — оподатковувана.

Хоча податківці в листі № 7074 заявляють: кошти, які надходять на банківський рахунок ОСББ від власників житлових і нежитлових приміщень для компенсації витрат на утримання та ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності об’єднання, не підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ. Такого ж погляду фіскали дотримувалися й раніше (див. лист ДФСУ від 22.06.2012 р. № 8958/5/15-2116 (далі — лист № 8958). Та й Мінфін таку позицію підтверджує (див. лист Мінфіну від 05.07.2012 р. № 31-08310-3-8/4538 (далі — лист № 4538)).

Ось тільки обґрунтувати цю позицію законодавчими нормами складно. Тому ОСББ краще все-таки обзавестися індивідуальною податковою консультацією з відповідними висновками.

Оплата за комунальні послуги

Комунальні послуги, як і послуги з утримання й експлуатації будинку, ОСББ може надати самостійно (за наявності власних ресурсів, наприклад — свердловини, котла) або виступати колективним замовником цих послуг.

Звісно, є ще варіант, коли ОСББ просто визначає виконавця, договір з яким укладає мешканець. До речі, послуги газо- й електропостачання можуть бути поставлені тільки за такими договорами (абз. 7 ст. 22 Закону про ОСББ). Колективним замовником або безпосереднім виконавцем ОСББ тут виступити не може. Але ця ситуація нас не цікавить. Адже кошти в такому разі ОСББ не надходять.

А ось коли платіж надійшов ОСББ, виникає запитання: чи є він оподатковуваним?

Якщо ОСББ надає яку-небудь комунальну послугу (теплову енергію, що можливо за наявності котла, воду — за наявності свердловини) самостійно, платіж за неї, на наш погляд, ПДВ-оподатковуваний.

При цьому зауважте: ОСББ, зареєстровані платниками ПДВ, повинні визнавати податкові зобов’язання і податковий кредит за такими операціями з урахуванням вимог п. 187.10 ПКУ — за касовим методом (тобто за грошами).

Якщо ж ОСББ виступає колективним замовником, то платежі за комунальні послуги, що надійшли йому, ПДВ не оподатковуються

В усякому разі, так говорять податківці.

Їх позиція однозначна: в ОСББ відсутній об’єкт оподаткування за водо-, тепло-, газо-, електропостачанням та іншими послугами, кошти за які власники житлових і нежитлових приміщень перераховують на рахунок ОСББ для накопичення й подальшого перерахування підприємствам, які надають ці послуги (див. листи № 851, 7074, 8958, лист ДФСУ від 31.08.2017 р. № 1773/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Цей же висновок містить лист № 4538.

Але зауважте: якщо ОСББ бере з мешканців плату за збір і перерахування коштів комунальним підприємствам, така послуга оподатковується ПДВ у загальному порядку. На цьому в згаданих вище роз’ясненнях акцентують увагу і податківці, і Мінфін.

Внески співвласників до резервного, ремонтного та інших фондів

На відміну від платежів співвласників, доля яких чітко визначена відразу при їх надходженні, внески цим похвалитися не можуть. При їх надходженні частенько не зрозуміло, коли і яким чином вони будуть витрачені. А тому говорити про те, що внесок є оподатковуваним, у момент його надходження не можна.

Хоча податківці заявляють однозначно: членські внески, отримані ОСББ у вигляді грошових коштів, під об’єкт оподаткування ПДВ не підпадають. Оскільки вони не є оплатою операцій з постачання товарів або послуг (див. лист № 7074). Такий підхід податківці підтверджують і в листі ДФСУ від 04.11.2015 р. № 23517/6/99-99-22-07-03-15 (ср. ). У ньому фіскали дозволяють при отриманні таких внесків не застосовувати РРО. Тобто ні постачання товарів, ні надання послуг вони тут не бачать.

Інші надходження ОСББ

Усі перелічені вище внески і платежі ОСББ отримує для забезпечення своєї основної — непідприємницької діяльності. Але ж разом з нею ОСББ має право здійснювати і підприємницьку діяльність. Таке право за ним закріплює ст. 86 ЦКУ. А Закон про ОСББ будь-яких обмежень у цьому питанні не встановлює. Єдина умова: така діяльність повинна відповідати меті, для якої ОСББ було створено, і сприяти її досягненню. А всі доходи, від неї отримані, можуть бути використані виключно на фінансування витрат, пов’язаних зі здійсненням основної діяльності (п.п. 133.4.2 ПКУ).

Чи є такі доходи оподатковуваними?

Податківці з Мінфіном в один голос твердять:

доходи, отримані ОСББ від здійснення господарської діяльності, підлягають оподаткуванню ПДВ

Це було зазначено в листах № 851, 7074, 8958 та листі № 4538.

Ми із цим твердженням сперечатися не будемо, лише додамо: якщо такий господарський дохід створює об’єкт оподаткування ПДВ. Адже господарським також є пасивний дохід ОСББ (наприклад, відсотки на залишок коштів на рахунку), але об’єктом оподаткування ПДВ він зовсім не є.

Які ж зі здійснюваних ОСББ «господарських» операцій є оподатковуваними?

Ними є будь-які операції постачання товарів/послуг (з урахуванням визначень з пп. 14.1.185 та 14.1.191 ПКУ). З найпоширеніших можна виокремити:

— надання в оренду нежитлових приміщень;

— надання комунальних послуг мешканцям інших будинків;

— продаж будь-якого майна ОСББ.

Узагалі, на практиці не так уже багато ОСББ здійснюють оподатковувані операції. А з тих, що здійснюють, зовсім невелика кількість перевищать критерій, що вимагає обов’язково зареєструватися платником ПДВ.

А чи можуть ОСББ зареєструватися платниками ПДВ добровільно? І чи варто це робити?

Добровільна реєстрація платником ПДВ

Про те, що ОСББ для ПДВшного розділу ПКУ є найзвичайнішим, нічим не примітним платником, ми вже говорили на самому початку статті. Тому добровільна реєстрація для нього можлива в загальному порядку згідно з п.п. 1 п. 180.1 ПКУ. Єдина умова однакова для всіх: ОСББ, як і будь-який інший «доброволець», повинне здійснювати або планувати здійснення господарської діяльності.

Нагадаємо, що такою згідно з п.п. 14.1.36 ПКУ є будь-яка діяльність з постачання товарів/послуг, спрямована на отримання доходу. У тому, що ОСББ має право здійснювати таку діяльність (а поготів, планувати її здійснення), ми вже переконалися. Тому перешкод для добровільного отримання ПДВ-статусу для ОСББ немає.

Але чи варто ОСББ реєструватися добровільно? Адже добровільно статус переважно отримується або суб’єктами господарювання, у яких потенційний податковий кредит перевищує потенційні податкові зобов’язання, або суб’єктами господарювання, покупці яких потребують податкового кредиту. І те, й інше для ОСББ дуже сумнівно. Тому, швидше за все, крім зайвого клопоту, ПДВ-статус ОСББ нічого не принесе.

висновки

  • Спеціальних правил оподаткування ПДВ для ОСББ розділ V ПКУ не містить.
  • ОСББ зобов’язане зареєструватися платником ПДВ тільки тоді, коли загальна сума оподатковуваних операцій, здійснених протягом останніх 12 календарних місяців, перевищує 1 млн грн.
  • На думку податківців, платежі співвласників на утримання будинку і прибудинкової території ПДВ не оподатковується.
  • Платежі співвласників за комунальні послуги обкладаються тільки в тому випадку, якщо ОСББ самостійно надає комунальну послугу. Якщо ОСББ — її колективний замовник, такий платіж для ОСББ є неоподатковуваним. Але плата, отримана від мешканців, за збір і перерахування таких коштів комунальникам оподатковується в загальному порядку.
  • Внески співвласників на момент їх надходження оподаткуванню ПДВ не підлягають.
  • Усі «господарські» постачання товарів/послуг, що здійснюються ОСББ, є оподатковуваними.
  • ОСББ має право добровільно зареєструватися платником ПДВ у загальному порядку, передбаченому ст. 183 ПКУ. Проте вигоди від ПДВ-статусу для нього дуже малоймовірні.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі