Теми статей
Обрати теми

Відключили ліфт і забрали сміттєві баки: що робити?

Ярмак Марія, юрист
В одного з наших читачів виникла дуже неприємна ситуація. Після списання будинку з балансу ЖЕКу ОСББ надали строк на переукладення договорів з комунальними підприємствами. Після його спливу ЖЕК спокійнісінько забрав сміттєві баки зі сміттєвих камер і відключив ліфт у будинку. Мотив простий: тепер будинок не «наш», своє ми забираємо, а далі хоч трава не рости. Хто правий у цій ситуації? Розбираємося в проблемі.
Зміст статті:

Сміттєві баки

У ситуації зі сміттєвими баками передусім слід розібратися: а чиї ж вони?

Фактично подібні агрегати — це спільна власність співвласників будинку. Адже відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 1 і ч. 1 ст. 5 Закону № 417 вони цілком підпадають під поняття «інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення».

До того ж, радше за все, в нашій ситуації йдеться саме про баки для сміттєпровода. А якщо враховувати пп. 5.10 — 5.12 ДБН В.2.2-15-2005 і п. 2.20 САНіП № 145, без них сміттєпровід функціонувати не може. Відділяти контейнери від сміттєвих камер сміттєпроводів нелогічно. А отже, ЖЕК повинен був їх передати співвласникам багатоповерхівки як власникам сміттєпроводу (п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону № 417).

Хоча в акті списання багатоквартирного будинку з балансу (додаток до Порядку № 301*) значиться тільки сміттєпровід (без баків).

* Хоча формально на комунальні підприємства Порядок № 301 не поширюється.

Проблема тут ще і в тому, що ці агрегати все-таки залишилися, виходячи із ситуації, на балансі ЖЕКу. Тому залишати баки просто так ніхто не буде.

В ідеалі, ОСББ потрібно подавати позов до суду з вимогою передати «спірне» майно співвласникам. Але оскільки ця процедура затяжна і не з дешевих, то пропонуємо такі варіанти: (1) купити баки у ЖЕКу; (2) взяти баки у ЖЕКу в користування (наприклад, за договором оренди); (3) купити нові баки.

Ліфт

Ліфт, на відміну від сміттєвих баків, списують з балансу разом з усім будинком (див. уже названий нами акт списання багатоквартирного будинку з додатка до Порядку № 301). Відповідно ліфт переходить «у спадок» співвласникам.

До того ж виходячи з пп. 2, 6 ч. 1 ст. 1 і ч. 1 ст. 5 Закону № 417 ліфт — це спільне майно будинку. Тільки потрапляє він під формулювання «електричне обладнання всередині будинку».

А що з дозвільними документами для ліфта?

Усе залежить від того, який спосіб обслуговування ліфтового господарства у домі обрали співвласники. Нагадаємо: ОСББ, забезпечуючи життєдіяльність будинку, за рішенням загальних зборів може (ст. 22 Закону про ОСББ):

1) задовольняти потреби будинку самостійно шляхом самозабезпечення;

2) визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг (ЖКП), з якими усі співвласники укладають відповідні договори;

3) виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини ЖКП.

Обрали п. 1 (тобто ОСББ буде обслуговувати ліфт самостійно)? Отримайте дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки і на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, обладнання підвищеної небезпеки.

Обрали п. 2 або п. 3 (тобто обслуговуванням безпосередньо займатиметься стороння організація)? Такий дозвіл отримувати не потрібно.

Схожу позицію стосовно дозволів висловив і Держгірпромнагляд у листі від 31.01.2013 р. № 1016/0/4.2-6/6/13 (ср. ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі