Теми статей
Обрати теми

ОСББ здає дах для сонячних батарей: чи законно?

Амброзяк Наталя, юрист
Підкажіть, будь ласка, чи може ОСББ здати в оренду дах під монтаж сонячних батарей для генерування електроенергії?

Здати в оренду дах можна. Тільки потрібно врахувати ряд нюансів.

Спершу про те, які норми дозволяють ОСББ у принципі здавати в оренду спільне майно (у тому числі й дах).

Одним з прав ОСББ згідно зі ст. 16 Закону про ОСББ є встановлення сервітутів, здавання в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку відповідно до законодавства і статуту об’єднання.

Що таке «спільне майно» багатоповерхівки?

Відповідь знаходимо в п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 417. Так, спільним майном багатоквартирного будинку вважаються:

1) приміщення загального користування (у тому числі допоміжні);

2) несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку;

3) механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення;

4) будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території;

5) права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

Як бачимо,

ОСББ може здавати в оренду як приміщення, так і інше спільне майно

«А де ж тут дах?» — запитаєте ви. Він «ховається» під п. 2 нашого списку.

Річ у тім, що відповідно до п. 3.1 ДБН В.2.6-220:2017 «Покриття будівель і споруд» покриття — це верхня огороджувальна конструкція будинку і споруди для захисту приміщень від зовнішніх кліматичних факторів і впливів.

Тепер що стосується порядку передачі чого-небудь у багатоповерхівці (у тому числі й даху). Дивимося в ст. 26 Закону про ОСББ. Так, положення цієї норми закріплюють загальні правила надання об’єднанням в оренду майна в багатоквартирному будинку.

Зокрема, об’єкти, що є спільним майном багатоквартирного будинку, можуть за рішенням загальних зборів об’єднання передаватися в користування (у тому числі на умовах оренди) фізичним та юридичним особам. Найголовніше обмеження: таке використання спільного майна не повинно погіршувати умови експлуатації багатоквартирного будинку.

І тут орендареві необхідно врахувати, що хтось зі співвласників багатоквартирного будинку на цілком законних підставах може обуритися і навіть домогтися демонтажу сонячних батарей.

Щоправда, для того, щоб це зробити в примусовому порядку, йому доведеться звернутися до суду. Адже тут, фактично, йтиметься про розірвання договору. А відповідно до частини дев’ятої ст. 26 Закону про ОСББ спори щодо укладення, виконання або припинення договору оренди приміщення для «противної» співвласникам діяльності вирішується за згодою сторін або в судовому порядку.

Крім того, орендар має бути ознайомлений зі статутом ОСББ, правами й обов’язками співвласників.

Увага! ОСББ — неприбуткова організація. А це означає, що об’єднанню необхідно дотримуватися «неприбуткових» вимог, у тому числі і з ПКУ*.

* Див. детальніше на с. 9 цього номера.

Отже, якщо всі обмеження враховано, то в результаті ОСББ необхідно мати щонайменше два документи:

1) позитивне рішення загальних зборів об’єднання**;

** При цьому достатньо, щоб за таке рішення проголосували не менше 2/3 загальної кількості всіх співвласників, а у разі, якщо в статуті не передбачено прийняття таких рішень, — більшістю голосів (частина чотирнадцята ст. 10 Закону про ОСББ).

2) договір оренди.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі