Теми статей
Обрати теми

ОСББ приймає готівку: коли потрібен РРО?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
ОСББ приймає готівкові кошти від мешканців. Коли можна обійтися без РРО, а коли — ні?

При здійсненні розрахункових операцій ОСББ орієнтуються на загальні правила застосування РРО із Закону про РРО. Тобто РРО знадобиться тільки при здійсненні розрахункової операції, якщо немає розрахункової операції — не потрібен і РРО.

При цьому розрахунковою операцією є приймання від покупця готівкових коштів* за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівки за повернутий товар та оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів до банку покупця (ст. 2 Закону про РРО).

* А також при оплаті за допомогою банківських карток через платіжний термінал (у разі самостійного його використання ОСББ). Враховуючи специфіку ОСББ, далі говоритимемо тільки про готівкові розрахунки.

Звідси випливає, що готівкові розрахунки, не пов’язані з продажем товарів (наданням послуг), ОСББ (як і будь-які інші суб’єкти господарювання), можуть здійснювати в касах підприємства з оформленням прибуткових та видаткових касових ордерів і не морочитися з РРО.

А тепер «пройдемося» найпоширенішими надходженнями готівкових коштів ОСББ.

Цільові внески. Оскільки при прийманні вступних, членських і цільових внесків від власників об’єднання жодної реалізації товарів, робіт (послуг) ОСББ не здійснює, то і РРО застосовувати не потрібно. Достатньо оформити внески прибутковим касовим ордером у касі об’єднання. Згодні із цим і податківці (див. листи від 27.10.15 р. № 22787/6/99-99-22-07-03-15 і від 04.11.15 р. № 23517/6/99-99-22-07-03-15). Із цим видом готівкових надходжень жодних розбіжностей з контролерами, за іншими — не так однозначно.

Транзитні платежі. Вважаємо, що у разі коли ОСББ виступає тільки посередником між мешканцями і безпосереднім виконавцем у частині приймання та передачі коштів за комунальних послуги, застосовувати РРО також потреби немає. Адже жодної послуги в такому разі саме ОСББ не надає, а отже, розрахункової операції тут немає. Не можна також вважати такі кошти отриманими для подальшого перерахування до банку, адже такі операції стосуються тільки небанківських фінансових установ (див. Закон № 2346).

Проводити через РРО плату за комунальні послуги слід тільки за умови, що цю послугу ОСББ надає самостійно (якщо є відповідна технічна база і спеціалісти).

На жаль, податківці не хочуть бачити зв’язку між застосуванням РРО і тим, самостійно ОСББ надає послугу чи замовляє її у виконавця. Тут фіскали однозначно заявляють, що готівкові надходження на ОСББ за розрахунками за електро-, водопостачання та водовідведення повинні здійснюватися з використанням РРО (див. лист ДФСУ від 04.11.2015 р. № 23517/6/99-99-22-07-03-15).

Орендні платежі. Як відомо, оренда в розумінні норм ЦКУ не є послугою (оренді присвячена окрема глава 58 ЦКУ). А отже, при отриманні готівкових орендних платежів РРО застосовувати не потрібно, адже відсутня реалізація товарів, послуг.

Проте податківці «підтягують» сюди норми ПКУ, де оренда визначається як послуга (п.п. 14.1.185 ПКУ), і наполягають на застосуванні РРО при готівкових розрахунках за оренду (див. лист ДФСУ від 10.07.2015 р. № 14505/6/99-99-22-07-03-15).

Продаж основних засобів (ОЗ). А ось при продажу ОЗ за готівку, вважаємо, застосовувати РРО доведеться. Оскільки згідно із ПКУ основний засіб — це товар, а тому його продаж — це продаж товару. Тобто маємо справу з розрахунковою операцією.

У цьому питанні податківці висловлюються лояльніше і дозволяють не застосовувати РРО при продажу ОЗ за готівковий розрахунок за умови, що такі ОЗ обліковуються в бухобліку на рахунку 10 «Основні засоби» (див. 109.02 БЗ). А як добре відомо, за правилами бухобліку перед будь-яким продажем об’єкт ОЗ має бути переведений на субрахунок 286 «Товари, утримувані для продажу» (див. П(С)БО 27). Тому висунена фіскалами умова виглядає щонайменше дивно. Можливо, тут вони мали на увазі ті основні засоби, які до моменту їх переведення в товари значиться на рахунку 10... Загалом зрозуміло єдине, щоб скористатися лояльністю податківців, безпечніше заручитися індивідуальною податковою консультацією на своє ім’я.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі