Теми статей
Обрати теми

Відвантаження — до ПДВ-реєстрації, гроші — після: чи нараховувати ПДВ?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 20.07.2018 р. № 3201/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

Якщо в платника податків перша подія (відвантаження товарів) відбулася до його ПДВ-реєстрації, а друга подія (зарахування коштів) — після такої ПДВ-реєстрації, то нараховувати податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ за такою операцією не потрібно (за умови, що такий платник не використовує касовий метод ПДВ-обліку)

Питання, пов’язані з ПДВ-оподаткуванням перехідних операцій, завжди хвилювали платників ПДВ. Адже їх досі не врегульовано в ПКУ.

Незважаючи на це, контролери здавна дотримуються позиції: якщо у новоспеченого платника ПДВ перша подія (відвантаження товарів) відбулася до ПДВ-реєстрації, а друга (зарахування коштів) — після, то ПЗ з ПДВ нараховувати не потрібно (див. лист ГУ ДФС у Чернігівській обл. від 12.03.2018 р. № 950/IПК/25-01-12-01-09, роз’яснення в категорії 101.06 БЗ). Підтвердили цей висновок податківці і в листі, що коментується.

Така позиція обґрунтована. Адже за загальними правилами:

а) платник податків зобов’язаний нараховувати ПЗ, виписувати податкові накладні (ПН) і реєструвати їх в ЄРПН тільки після того, як пройде ПДВ-реєстрацію (п. 183.9 ПКУ);

б) при нарахуванні ПЗ платник ПДВ зобов’язаний дотримуватися правила «першої події» (якщо тільки не йдеться про винятки, такі, наприклад, як касовий метод ПДВ-обліку).

Тобто нараховувати ПЗ на дату події, яка відбулася першою (п. 187.1 ПКУ):

— або на дату зарахування коштів від покупця на поточний рахунок (дату оприбуткування коштів у касі платника податку);

— або на дату відвантаження товарів, а для послуг — дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг.

Нарахування ПЗ на іншу дату, ніж дату першої події (наприклад, на дату другої події), вважається помилкою.

Увага! Таке правило має діяти незалежно від системи оподаткування.

Тішить те, що й податківці у листі, що коментується, доходять аналогічного (правильного) висновку. Особливо у світлі того, що в одному зі своїх останніх листів вони висловлювали зовсім протилежну позицію.

Йдеться про лист ДФСУ від 02.07.2018 р. № 2920/Т/99-99-13-01-02-14/ІПК. У ньому фіскали заявили: якщо платник єдиного податку (ЄП) групи 3 відвантажив товари на безПДВшній ставці (5 %), а оплату одержав уже після переходу на ПДВшну ставку (3 %), він зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ за такою операцією. Їхній аргумент простий: тільки в такому разі єдиноподатник зможе правильно обчислити базу для ЄП. Але з цим можна і потрібно сперечатися. Наприклад, шляхом оскарження в суді наказу про затвердження такої ІПК (п. 53.2 ПКУ).

А от платникам ПДВ — касовикам у разі отримання оплати поставлених товарів/послуг після ПДВ-реєстрації нарахування ПЗ з ПДВ не уникнути. Для них датою виникнення ПЗ і є саме дата отримання оплати від покупця (лист ДФСУ від 26.06.2018 р. № 2866/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі