Теми статей
Обрати теми

Календарна норма робочого часу

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Календарна норма робочого часу — це планова кількість годин, яку повинен відпрацювати працівник за певний проміжок часу відповідно до колективного договору (трудового договору, іншого локального нормативного акта роботодавця). Порядок розрахунку норми робочого часу для працівників, за якими робочий час підсумовується, має свої особливості. Пропонуємо вам розглянути його детально.

Календарна норма робочого часу передбачає повне використання робочого часу. Порядок її розрахунку за обліковий період при підсумованому обліку наведений у п. 12 Методрекомендацій № 138.

Норму робочого часу за обліковий період роботодавці можуть визначати на вибір або за календарем:

— з розрахунку 6-денного робочого тижня, 7-годинного робочого дня (або відповідного скороченого робочого дня). При цьому слід враховувати, що при 6-денному робочому тижні напередодні вихідних днів робочий час скорочується до 5 годин, а напередодні святкових і неробочих днів — на 1 годину (ст. 53 КЗпП);

5-денного робочого тижня. Цікаво, що при 5-денному робочому тижні КЗпП не передбачає встановлення конкретної тривалості щоденної роботи. Тому Мінпраці (сьогодні — Мінсоцполітики) в п. 12 Методрекомендацій № 138 запропонувало норму робочого часу за обліковий період визначати шляхом множення часу тривалості робочого дня на кількість робочих днів, що припадають на обліковий період, за календарем 5-денного робочого тижня (з вихідними днями в суботу і неділю) з однаковою тривалістю кожного робочого дня. При цьому враховують скорочення робочого дня напередодні святкових і неробочих днів на 1 годину (ст. 53 КЗпП).

Що ж виходить? Якщо скористатися Методрекомендаціями № 138 і, наприклад, розраховувати норму робочого часу на 2019 рік (обліковий період — рік) за календарем 5-денного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу і неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня (8 годин) і зменшенням тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів, то вона співпаде з тією, яку Мінсоцполітики навело в додатку до листа від 08.08.2018 р. № 78/0/206-18? Цілком правильно!

До речі, розрахунок норми тривалості робочого часу на 2019 рік:

— за календарем 5-денного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня ми навели на с. 29 цього номера;

— за календарем 6-денного робочого тижня з вихідним днем у неділю — на с. 30.

І використовувати його дуже зручно. Припустимо, на підприємстві встановлений обліковий період — квартал, спосіб розрахунку норми — за календарем 5-денного робочого тижня (40-годинний тиждень, 8-годинний робочий день, вихідні дні — субота і неділя, скорочення на 1 годину напередодні святкових і неробочих днів).

Тоді, використовуючи розрахунки, наведені на с. 29, отримуємо норму робочого часу:

— для I кварталу 2019 року — 487 годин;

— для II кварталу — 477 годин;

— для III кварталу — 519 годин;

— для IV кварталу — 510 годин.

Важливо! Спосіб розрахунку норми робочого часу, який застосовується на підприємстві (виходячи з 6-денки чи 5-денки), зазначте в колективному договорі або іншому документі, що регулює застосування підсумованого обліку на вашому підприємстві.

А розрахована за допомогою такого способу норма робочого часу має бути реалізована працівниками шляхом виходу на роботу за графіком роботи (змінності).

Саме графікам виходу на роботу та графікам змінності присвячена наша наступна стаття.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі