Теми статей
Обрати теми

Підсумований облік. Основна зарплата

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Коли мова заходить про працівників, робочий час яких підсумовується, доволі часто виникає запитання: як розрахувати їм основну зарплату, якщо в штатному розписі встановлено оклад (місячну тарифну ставку)? І чи можна взагалі таким працівникам установлювати оклади? Чи, може, тут застосовується виключно погодинна оплата праці? Що ж, давайте розбиратися!

Для розрахунку основної зарплати працівникам з підсумованим обліком робочого часу бухгалтерові знадобляться штатний розпис, у якому серед іншого зазначені оклади (тарифні ставки) працівників, графік робочого часу (змінності) і табель обліку робочого часу.

Про графіки і табель ми з вами поговорили. Переходимо до окладів (тарифних ставок).

Оклади / тарифні ставки

Розміри окладів (тарифних ставок) у прив’язці до конкретних посад фіксують у штатному розписі. У чому ж відмінність тарифних ставок від окладів?

Тарифна ставка — це розмір оплати праці робітника відповідно до спеціальності та кваліфікації за одиницю часу (година, день, місяць).

Оклад — це розмір оплати праці керівників, професіоналів, спеціалістів і технічних службовців за виконання ними своїх посадових обов’язків за місяць.

Чи може бути працівникові з підсумованим обліком робочого часу встановлений у штатному розписі оклад (місячна тарифна ставка)? Так, звісно. Тут жодних табу немає.

Як же тоді їм розраховувати основну зарплату? Адже в них норма праці в місяцях облікового періоду може не збігатися з нормою, визначеною для інших працівників підприємства? Сідайте зручніше, розкриваємо секрети. ☺

Якщо місяць відпрацьований повністю

При підсумованому обліку робочого часу нормування тривалості робочого часу слід проводити так, щоб сума годин робочого часу не перевищувала норму робочого часу в обліковому періоді.

Звертаємо увагу:

кількість годин, передбачена графіком виходу на роботу (змінності), є для працівника нормою

Тому якщо працівникові встановлена місячна тарифна ставка (оклад) і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи (змінності) в місяці, за який здійснюється розрахунок зарплати, то йому нараховують тарифну ставку (оклад) у повній сумі (див. лист Мінсоцполітики від 21.02.2017 р. № 242/0/102-17/282).

Тобто за кожен повністю відпрацьований місяць, незалежно від кількості робочих днів у ньому, працівник отримує повну місячну ставку (оклад), установлену йому.

Приклад 1. За працівником (повна зайнятість) ведеться підсумований облік робочого часу.

Обліковий період — календарний квартал.

Місячна тарифна ставка працівника — 4250,00 грн.

У IV кварталі 2018 року він відпрацював усі дні за графіком виходу на роботу (у жовтні — 16 робочих днів, у листопаді — 15, у грудні — 15).

Незважаючи на різну кількість робочих днів, у жовтні і листопаді (грудні) працівникові буде нарахована основна зарплата в розмірі, що дорівнює місячній тарифній ставці, тобто 4250,00 грн.

При погодинній оплаті праці основну зарплату (Згод) працівника за місяць можна розрахувати за допомогою формули:

Згод = Тгод х Гвідпр,

де Тгод — годинна тарифна ставка працівника;

Гвідпр — кількість годин, фактично відпрацьованих працівником.

Приклад 2. Годинна тарифна ставка працівника — 25,00 грн./год.

За працівником ведеться підсумований облік робочого часу. Обліковий період — календарний квартал.

У IV кварталі 2018 року працівник (повна зайнятість) відпрацював усі години, встановлені графіком виходу на роботу: у жовтні — 184 год, у листопаді — 176 год, у грудні — 169 год).

Місячний заробіток працівника становитиме:

— у жовтні 25,00 грн./год х 184 год = 4600,00 грн.;

— у листопаді 25,00 грн./год х 176 год = = 4400,00 грн.;

— у грудні 25,00 грн./год х 169 год = 4225,00 грн.

А як розрахувати суму основної зарплати, якщо працівник частину місяця не працював (наприклад, перебував на лікарняному)?

Якщо місяць відпрацьований не повністю

Якщо працівник частину місяця не працював (наприклад, у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відпусткою тощо), то його основна заробітна плата буде розрахована пропорційно відпрацьованому часу. Як це працює залежно від того, оклад (місячна тарифна ставка) чи годинна тарифна ставка встановлені працівникові?

Якщо працівникові встановлено оклад (місячну тарифну ставку), то основна зарплата буде розрахована пропорційно фактично відпрацьованим дням. На це звертає увагу Мінсоцполітики в листі від 02.07.2018 р. № 1139/0/101-18/28.

У цьому випадку для розрахунку основної зарплати (Зм) за місяць можна використовувати формулу:

Зм = Ом : Др х Дф,

де Ом — місячна тарифна ставка (оклад);

Др — робочі дні за графіком роботи (змінності) за конкретний місяць;

Дф — кількість днів, фактично відпрацьованих працівником цього місяця.

Приклад 3. Використовуючи умову прикладу 1, припустимо, то в грудні 2018 року працівник у зв’язку з хворобою фактично відпрацював 8 з 15 робочих днів.

Сума основної заробітної плати за грудень складе:

4250,00 : 15 х 8 = 2266,67 (грн.).

Зверніть увагу! У Табелі обліку використання робочого часу фіксується як кількість фактично відпрацьованих днів, так і кількість фактично відпрацьованих годин протягом місяця.

Проте при розрахунку основної зарплати за фактично відпрацьований час працівникові з місячною тарифною ставкою (окладом) використовується саме показник кількості фактично відпрацьованих днів (а не годин!) протягом місяця.

Якщо ж працівникові встановлена годинна тарифна ставка, то тут усе дуже просто: суму основної зарплати знаходимо, помноживши годинну тарифну ставку на кількість фактично відпрацьованих годин.

Приклад 4. Годинна тарифна ставка працівника — 30,00 грн./год. За ним ведеться підсумований облік робочого часу. Обліковий період — місяць.

У грудні працівникові була надана відпустка без збереження заробітної плати, у зв’язку з чим він фактично відпрацював 121 год з 169 год.

Сума основною заробітною за грудень становитиме:

30,00 х 121 = 3630,00 (грн.).

Як бачите, розрахувати основну зарплату працівникові з підсумованим обліком робочого часу дуже просто.

Переходимо до порядку розрахунку інших складових заробітної плати.

висновки

  • При погодинній оплаті праці сума основної зарплати працівника залежить від установленої йому годинної тарифної ставки і кількості фактично відпрацьованих годин у відповідному календарному місяці.
  • При розрахунку основної зарплати за фактично відпрацьований час працівникові з місячною тарифною ставкою (окладом) використовується показник кількості фактично відпрацьованих днів протягом місяця.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі