Теми статей
Обрати теми

Ліки і медвироби з РРО!

Павленко Олексій, податковий експерт
З наступного року розширюється коло ФОП — платників єдиного податку, зобов’язаних застосовувати РРО. Про цей «новорічний» фіскальний подарунок попереджаємо наших читачів.

Ви вже в курсі, що Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких інших законодавчих актів…» від 23.11.2018 р. № 2628-VIII (далі — Закон № 2628) опублікований*.

* Детальніше про фіскальні нововведення, що вносяться Законом № 2628, читайте в найближчих випусках.

Окрім багато чого іншого, пунктом 59 Закону № 2628 внесено зміну в п. 296.10 ПКУ, який, нагадаємо, регулює питання (не)застосування РРО ФОП-єдинниками. В абзаці четвертому цього пункту тепер зазначено, що норми про можливість незастосування РРО ФОП — єдинниками усіх груп, які не досягли доходу 1 млн грн., не поширюються на платників ЄП, які здійснюють реалізацію лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Отже, ФОП — єдинники усіх груп, що торгують лікарськими засобами і виробами медичного призначення, повинні будуть застосовувати РРО незалежно від обсягу їх доходу

Ця зміна з 1 січня 2019 року вже почне застосовуватися (згідно з п. 1 розд. ІІ Закону № 2628). Зазначимо, що відповідні зміни Законом № 2628 були внесені також і до ст. 9 Закону про РРО.

Тому ми хочемо попередити про це усіх ФОП-єдинників, які торгують згаданими позиціями, але ще не застосовують РРО. Тобто вони повинні до згаданої дати визначитися з тим, як вони далі працюватимуть: або поквапитися до Нового року — придбати, поставити на облік і встановити в усіх місцях торгівлі РРО (це — не реклама!), або припинити із згаданої дати торгівлю за готівку**, причому не лише лікарськими засобами і виробами медпризначення, але також і іншими товарами/послугами***!

** Чи з проведенням інших видів розрахунків, що вимагають застосування РРО (прийом ПК, чеків, жетонів тощо за місцем реалізації).

*** Оскільки сам факт торгівлі ліками, медвиробами (чи СПТ) підводить і продаж ФОП-єдинником інших товарів «під РРО».

Звертаємо увагу, що у зв’язку з таким фіскальним нововведенням важливим є питання про те, які конкретно товари/вироби належать до лікарських засобів і до виробів медичного призначення.

Мабуть, для цих цілей Законом № 2628 у ст. 2 Закону про РРО був внесений новий спеціальний термін — «вироби медичного призначення (медичні вироби)». Він охоплює: будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, що призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів.

Визначення лікарських засобів до Закону про РРО не ввели, тому в цьому питанні ФОП-єдинникам слід у першу чергу орієнтуватися на спеціальний Закон «Про лікарські засоби» від 04.04.96 р. № 123/96-ВР.

Дуже сподіваємося, що єдинники встигнуть підготуватися до цього РРО-нововведення до 1 січня. Нагадаємо, що за проведення розрахункових операцій без РРО п. 1 ст. 17 Закону про РРО передбачає: за порушення, допущене уперше, — штраф у розмірі 1 грн., а за усі подальші — у розмірі 100 % вартості проданих товарів/послуг. Причому фіскали на практиці, виявивши, наприклад, два факти продажу без РРО, тільки один з них вважають першим порушенням, що штрафується 1 гривнею, а за другим вже крутять «100 %-й» штраф.

Тож ФОП-єдинники, що торгують ліками і медвиробами, визначайтеся і дійте! 2019-й рік не за горами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі