Теми статей
Обрати теми

Зміни ПДФО, ЄСВ і ФСС-звітності

Савченко Олена, налоговый эксперт
У 2019 році на нас чекають нехай невеликі, але зміни у звітності, які стосуються Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, податкової декларації про майновий стан і доходи. Крім того, востаннє за підсумками 2018 року ми подаємо форму Ф4-ФСС з ТВП, а замість неї буде новий об’єднаний звіт із заборгованості перед ФСС. Детальніше про це читайте далі.

Форма № 1ДФ

Наказ Мінфіну від 31.10.2018 № 863 вніс зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4. Сама форма звіту за ф. № 1ДФ не змінюється ☺. «Переписано» лише вміст деяких ознак доходів + додано декілька нових. Зміни наберуть чинності з 01.01.2019 р. Відповідно враховувати їх потрібно буде при складанні ф. № 1ДФ за I квартал 2019 року.

Податкова декларація з ПДФО

Наказом Мінфіну від 01.11.2018 р. № 866 внесено зміни до Інструкції із заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи. Це пов’язано зі змінами в застосуванні механізму податкової знижки з ПДФО, а також зі збільшенням видів витрат, які можна включити до податкової знижки.Крім того, усунули неточність, яка стосувалася заповнення рядка 3 додатка Ф1 декларації.

Прощавай, Звіте за формою Ф4-ФСС з ТВП!

Звіт по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (форма Ф4-ФСС з ТВП), буде скасовано з 1 січня 2019 року. Відповідне рішення прийнято ФСС 12.12.2018 р. Востаннє звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП страхувальники (роботодавці) повинні будуть одноразово подати за підсумками 2018 року до 21.01.2019 р.

Також втратить чинність постанова правління ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 30.11.2010 р. № 31 і відповідно втратить чинність Звіт щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджений постановою ФСС НВВ від 30.11.2010 р. № 31.

Замість цих двох форм потрібно буде подавати один об’єднаний Звіт по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України. Його подаватимуть починаючи з 1 кварталу 2019 року страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових коштів у ФСС (його форма затверджена додатком до постанови правління ФСС від 12.12.2018 р. № 28).

Цей звіт подається щокварталу до 10 квітня, 10 липня, 10 жовтня і 15 січня наростаючим підсумком з початку року в гривнях з копійками до повного погашення заборгованості перед ФСС.

Звіт з ЄСВ для деяких категорій платників

Платники ЄСВ «за себе» з річним звітним періодом (зокрема, ФОП, незалежні професіонали і члени фермерських господарств) уперше подаватимуть звіт № Д5 за новою формою у 2019 році за підсумками 2018 року. Тепер цей звіт складається всього з двох таблиць: таблиця 1 — нарахування ЄСВ, таблиця 2 — наявність підстав для обліку спецстажу.

Принцип заповнення таблиці 1 не змінився. Він такий же, як був для таблиць 1 — 3 «старої» форми № Д5. Єдина відмінність — необхідність зазначати в графі 2 таблиці 1 код категорії застрахованої особи, що пов’язано з введенням однієї таблиці для відображення отриманого доходу і нарахованого ЄСВ відразу для чотирьох категорій платників-фізосіб.

Таблиця 2 повністю ідентична таблиці 4 «старої» форми № Д5.

Детальніше про заповнення цього звіту для платників ЄСВ з річним періодом ми розповімо в одному з наступних номерів «Податки та бухгалтерський облік».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі