Теми статей
Обрати теми

Плодоносні рослини: були ДБА*, стали — ОЗ

Свіріденко Алла, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 12.12.2017 р. № 1019

* Довгострокові біологічні активи.

висновок документа

Бухгалтерський облік плодоносних рослин наразі ведуть за правилами П(С)БО 7 «Основні засоби», а ось дія П(С)БО 30 «Біологічні активи» на них уже не поширюється

Усі зміни, запропоновані Мінфіном у наказі, що коментується (далі — наказ № 1019), стосуються обліку плодоносних рослин, тобто ДБА, які використовуються в процесі виробництва сільгосппродукції і систематично надають сільгосппродукцію та/або додаткові біологічні активи (новий абзац восьмий п. 4 П(С)БО 30).

З 05.01.2018 р. — дати набуття чинності наказом № 1019 — вести облік плодоносних рослин доведеться за новими правилами:

— відтепер на них не поширюється дія П(С)БО 30 (п.п. 3.4 П(С)БО 30);

— облік таких активів ведуть у складі ОЗ згідно з П(С)БО 7 (п.п. 5.1.8 П(С)БО 7). Отже, на них тепер поширюються усі вимоги цього стандарту з обліку, амортизації, переоцінки і списання активів;

— у бухобліку «плодові» тепер значаться на субрахунку 108 «Багаторічні насадження» (замість рахунку 16 «Довгострокові біологічні активи»).

Цікаво, що не так давно (з 01.01.2016 р.) схожі зміни відбулися у МСБО 41 «Сільське господарство» і МСБО 16 «Основні засоби». Виходить, першими новий принцип обліку «плодових» ввели міжнародні стандартизатори. Наші методологи бухобліку наказом № 1019 просто привели вимоги вітчизняних П(С)БО 7 і П(С)БО 30 у відповідність до МСБО 16 і МСБО 41 (ср. ).

Отже, подивимося, що змінилося в обліку плодоносних рослин після того, як їх зобов’язали обліковувати за правилами П(С)БО 7 (див. таблицю).

Облік «плодових» до і після 05.01.2018 р.

Було

Стало

ДБА (у тому числі «плодові») на дату балансу обліковують за:

справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу (п. 10 П(С)БО 30);

первісною вартістю (ПВ) з урахуванням зносу і витрат від зменшення корисності, за умови, що (п. 11 П(С)БО 30):

(а) справедливу вартість на дату балансу достовірно визначити неможливо або

(б) підприємство є платником податку на прибуток

До обліку «плодових» застосовується модель обліку, за якою сьогодні ми обліковуємо ОЗ, тобто на дату балансу їх обліковують за первісною (переоціненою) вартістю з урахуванням амортизації

Виходить, ті сільгосппідприємства, які і до цього обліковували «плодові» за їх ПВ, ці зміни особливо не відчують (хіба що їм доведеться змінити субрахунок обліку таких активів та їх амортизації).

Тим, хто донедавна вів облік «плодових» за справедливою вартістю, треба згадати П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах». Річ у тім, що зміни до П(С)БО 7 і П(С)БО 30 — це зміна вимог органу, що затверджує бухстандарти, яка призвела до змін облікової політики. Тому при переведенні «плодових» зі складу ДБА до складу ОЗ бухгалтерові, можливо, знадобиться ретроспективно провести певні коригування в обліку і звітності. Про те, як це зробити або уникнути цього, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 85.

Крім того, поява бухамортизації говорить про те, що підприємства-високодохідники, які раніше вели облік плодоносних ДБА за справедливою вартістю (тобто не обчислювали податкові різниці з ОЗ), тепер вимушені будуть це робити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі