Теми статей
Обрати теми

Замінили РРО — не виправили алколіцензію

Голенко Олександр, шеф-редактор
ФОП-загальносистемник замінив РРО, що застосовується в місці торгівлі алкогольними напоями, після чого тривалий час проводив через нього розрахунки за такі товари. Проте відомості про цей РРО до додатку до алколіцензії не вніс. Чи можна якось уникнути штрафу?

Ви чудово знаєте, що при роздрібній торгівлі алкогольними напоями вся готівкова виручка повинна проходити через ті РРО, які вказані в додатку до алко-роздрібної ліцензії (див. ч. двадцять шосту ст. 15 алко-тютюнового Закону № 481*). Відомості про такі РРО податківці переносять до ліцензійного додатку з відповідної заяви, що подається госпсуб’єктом**.

* Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

** У довільній формі (див. http://sfs.gov.ua/diyalnist-/admin-poslugi/).

Зверніть увагу, що дата взяття на облік у податковому органі цих РРО теж має бути вказана у згаданій заяві (див. ч. двадцять четверту ст. 15 Закону № 481).

Важливо! Закон № 481 не встановлює окремих вимог до заяви і пакету документів, які подаються для внесення змін до відомостей про РРО, що вказуються в додатку до алко-роздрібної ліцензії. Проте в 115.03 БЗ податківці роз’яснюють, що і в цьому випадку в такій заяві слід навести, серед іншого, і дату початку обліку РРО (КОРО) в податковому органі.

Таким чином, у ситуації із заміною «алкогольного» РРО в розпорядженні контролерів є повна інформація про дати:

— зняття з обліку в податковому органі (у зв’язку з виведенням з експлуатації) старого РРО;

— початку обліку податківцями нового РРО;

— подання заяви на переоформлення додатка до алко-роздрібної ліцензії;

— видачі суб’єкту переоформленої алко-роздрібної ліцензії з додатком, в якому вказані відомості про новий РРО.

Як бачите, навіть найледачіший контролер напевно «клюне» на штрафонебезпечну ситуацію з переоформленням алко-роздрібної ліцензії — адже порівняти відповідні дати не складно. І тоді на вас чекає штраф у розмірі 200 % вартості алкоголю, проданого через «не той» РРО, але не менше 10 тис. грн. (абзац сьомий ч. другої ст. 17 Закону № 481).

Чи можна його уникнути? Скажімо, якщо видати за «помилково проведені» усі продажі алкоголю через РРО, який уже зареєстрований у податківців, але ще не вказаний у додатку до ліцензії?

На жаль, ні. І ось чому.

По-перше, всю готівкову виручку за підсумками кожного робочого дня ви зобов’язані були записувати у гр. 2 Книги обліку доходів і витрат. Тобто скасовуючи як помилкові операції, проведені через РРО, вам доведеться виправляти і записи в Книзі.

По-друге, податківці строго обмежують час, протягом якого помилковий розрахунок через РРО можна виправити: до закінчення поточного робочого дня! Інакше погрожують штрафом. ☹

Але найголовніше те, що відомості про реалізацію алкоголю щодня за датою розрахункової операції були автоматично передані РРО через Інтернет податківцям, причому в почековому режимі.

На жаль, для вас ситуація настільки очевидна, що і звернення до суду (як показує аналіз судової практики) — марна річ… ☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі