Теми статей
Обрати теми

Відмовили у відшкодуванні: як повернути «мінус» і ліміт?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДФСУ від 28.12.2017 р. № 3193/6/99-99-12-02-01-15/ІПК

Як бути, якщо перевіркою (камеральною чи документальною, п.п. «в» п. 200.14 ПКУ) відмовлено у бюджетному відшкодуванні (БВ)? Наприклад, через те, що поспіхом заявили неоплачений подат- ковий кредит (ПК). Тоді платникові надійде «відмовне» податкове повідомлення-рішення (ППР) за формою «В3» (див. додаток 7 до Порядку направлення контролюючими органами ППР..., затвердженого наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204). Втім, не слід засмучуватися — така сума не втрачена «навіки». Її можна помістити назад (!) у декларацію. До того ж на неї скоригують (повернуть) ліміт. Ось що про це роз’яснюють контролери — приємно чути підтвердження від них.

висновок документа

Суму, у якій відмовлено у БВ, можна врахувати (зі знаком «+») в рядку 16.3 декларації з ПДВ за той період, на який припадає день узгодження ППР за формою «В3». На ΣВідшкод також впливають дані перевірок. Тому на дату узгодження «відмовляючого» ППР за формою «В3» зменшать показник ΣВідшкод (тобто збільшиться ліміт)

Повертаємо «мінус» в рядок 16.3. На щастя, врахувати перевірки «мінуса» дозволяє декларація. Для цього в ній передбачений окремий «перевірочний» рядок 16.3. Тому суму, у якій відмовлено у БВ — з ППР «В3» — знову повертають (!) у декларацію — в рядок 16.3 (якщо, звичайно, у решті з ПК усе «чисто» і він сформований без порушень). Причому у періоді узгодження ППР.

До речі, про повернення такої суми в декларацію в періоді узгодження ППР (а не, скажімо, в періоді його складання/отримання) говориться і в п.п. 5 п. 4 розд. V «профільного» Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21, і в самому ППР «В3», і у БЗ 101.25. До того ж, дата узгодження ППР важлива й податківцям, щоб врахувати дані (зменшити суму заявленого, але відхиленого БВ) в інтегрованій картці платника ПДВ.

У зв’язку з цим нагадаємо, що за загальним правилом ППР стає узгодженим після закінчення 10 календарних днів, що настають за днем його отримання, тобто на 11-й день (якщо не розпочато адміністративне/судове оскарження*; якщо останній 10-й день не припадає на святковий/вихідний день, ст. 56 ПКУ). Тому як тільки ППР стане узгодженим, то у такому періоді в декларації і заповнимо рядок 16.3. І не забудьте відомості з ППР «В3» (дату складання/номер/суму з «+») вказати в спеціальному полі (*) в заключній частині декларації (БЗ 101.23).

* Детальніше про оскарження див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 86.

Як відновлюють ліміт. Ну і тим більш приємно, що також усе залагодять з лімітом. Адже до цього заявлене в декларації БВ вже зменшило (!) ліміт (через ΣВідшкод). Але раз у БВ відмовлено, то усе повернуть назад (начебто БВ не заявляли).

Тож ППР «В3» ще позначиться на формулі — ліміт відновлять (збільшать). Сподіваємося, таке «відродження» ліміту СЕА пропустить без проблем. Адже те, що показник ΣВідшкод підлягає коригуванню за результатами перевірок, закріплене законодавчо (!): і в п. 2001.3 ПКУ, і в п. 9 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі