Теми статей
Обрати теми

Путівка працівникові від підприємства

Філіповських Надія, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Підприємство планує надати працівникові путівку на відпочинок. При виконанні яких умов вартість такої путівки не обкладатиметься ПДФО? Як слід оформити надання такої путівки, щоб за нею спрацювали «визвольні» норми ПКУ? Як відобразити у формі № 1ДФ отриманий дохід як вартість путівки, якщо вона буде надана для сімейного відпочинку? Відповіді на усі запитання — в цій статті.

Завдяки змінам, внесеним Законом України від 07.12.2017 р. № 2245-VIII до п.п. 165.1.35 ПКУ, починаючи з 01.01.2018 р. у роботодавців з’явилася можливість надавати працівникам неоподатковувані путівки на відпочинок при дотриманні вимог, установлених в абзаці другому цього підпункту. Розглянемо ці вимоги детально. А спершу ознайомимося із самою нормою.

З 01.01.2018 р. абзац другий п.п. 165.1.35 ПКУ виводить зі складу оподатковуваних ПДФО доходів

«вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем — платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року»

Як правильно оформити надання путівки (знижки від її вартості), щоб «спрацювала» ця норма? Зараз усе розповімо.

Визначаємося з одержувачем

Із абзаца другого п.п. 165.1.35 ПКУ випливає, що для необкладення путівки на відпочинок/оздоровлення/лікування (суми знижки), важливо, щоб вона була надана роботодавцем. Отже, з проханням про надання такої путівки до роботодавця повинен звернутися його найманий працівник.

Наведемо приблизні тексти заяв:

— «Прошу надати путівку на оздоровлення до санаторію «Карпати», м. Трускавець» — у разі, якщо працівник бажає оздоровитися сам;

— «Прошу надати путівку до дитячого оздоровчого табору «Сонячний» (3 зміна) для мого сина Коваля Антона» — якщо працівник бажає оздоровити свою дитину;

— «Прошу надати сімейну путівку до санаторію «Одеса», м. Моршин, для мене і моєї дружини Франчук О. С.» — якщо працівник бажає оздоровитися або відпочити з одним із членів своєї сім’ї.

Після отримання від працівника відповідної заяви роботодавець розглядає можливість придбання такої путівки. Якщо рішення буде прийнято на користь працівника, підприємство придбаває путівку. Видача путівки здійснюється на підставі наказу роботодавця з особового складу. Текст наказу може бути таким.

img 1

Оскільки згідно з наказом путівка надається роботодавцем своєму працівникові, то саме працівник буде одержувачем доходу у вигляді вартості безкоштовно наданої йому путівки (суми знижки). Це справедливо і для випадку, коли на підставі заяви працівника йому видається путівка для оздоровлення його дитини, дружини, батьків.

Адже придбаваючи за рахунок власних коштів і надаючи працівникові путівку на його оздоровлення/відпочинок/лікування та/або оздоровлення/відпочинок/лікування членів сім’ї працівника першого ступеня споріднення безкоштовно або зі знижкою, роботодавець надає такому працівникові негрошовий дохід (тобто по суті покриває витрати працівника, які б поніс такий працівник, якби придбавав цю путівку самостійно).

Які ж вимоги мають бути виконані, щоб вартість путівки (сума знижки від вартості путівки) не потрапила до оподатковуваного доходу працівника?

Вимоги для необкладення

Вартість путівки (її частину) не включають до оподатковуваного доходу одержувача на підставі абзацу другого п.п. 165.1.35 ПКУ, якщо одночасно виконуються такі вимоги.

Перша вимога. Путівку надає роботодавець — платник податку на прибуток.

Друга вимога. Одержувач путівки — найманий працівник, в якого з цим роботодавцем укладений трудовий договір (контракт).

Третя вимога. Путівка призначена для відпочинку, оздоровлення, лікування, реабілітації, безпосередньо працівника роботодавця, що надав путівку, та/або членів сім’ї працівника першого ступеня спорідненості — його батьків, дружини (чоловіка), дітей, у тому числі всиновлених.

Таким чином, при виконанні вимог, встановлених абзацом другим п.п. 165.1.35 ПКУ, працівник може отримати від роботодавця неоподатковувану путівку:

— на своє оздоровлення/лікування/відпочинок;

— на своє оздоровлення/лікування/відпочинок і оздоровлення/лікування/відпочинок членів своєї сім’ї першого ступеня споріднення (сімейну путівку);

— на оздоровлення/лікування/відпочинок членів своєї сім’ї першого ступеня споріднення.

Четверта вимога. Відпочинок, оздоровлення, лікування, у тому числі реабілітація особи з інвалідністю, на підставі наданої путівки відбуватимуться на території України.

П’ята вимога. Раніше у звітному році підприємство не надавало цьому працівникові не оподатковувану на підставі абзацу другого п.п. 165.1.35 ПКУ путівку на його оздоровлення та/або оздоровлення членів сім’ї першого ступеня споріднення.

Тобто ця «визвольна» норма Кодексу «спрацьовує» по працівнику один раз протягом календарного року.

Шоста вимога. Вартість путівки, яка надана працівникові його роботодавцем безкоштовно або зі знижкою (у розмірі такої знижки), не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року.

Отже, у 2018 році при виконанні перелічених вище вимог, не обкладають ПДФО вартість путівки (розмір знижки), наданої працівникові, якщо вона не перевищує 18615 грн.

Важливо! Якщо не виконана хоча б одна із перелічених вимог, які озвучені вище, то УСЯ вартість путівки, отриманої платником податків безкоштовно, або сума знижки, якщо путівка була надана особі з індивідуальною знижкою, увійде до складу її оподатковуваного доходу.

Так, наприклад, з усієї вартості путівки, що надається безкоштовно (із суми індивідуальної знижки від вартості путівки), треба утримати ПДФО, якщо:

— путівка надана неплатником податку на прибуток (єдиноподатником, ФОП-загальносистемником, незалежним професіоналом);

— одержувач путівки — стороння фізична особа, яка не є найманим працівником роботодавця;

— путівка надана для відпочинку, оздоровлення і лікування, у тому числі для реабілітації інвалідів, за кордоном (не на території України!);

— у цьому календарному році працівник вже отримував від цього роботодавця путівку, не оподатковувану на підставі абзацу другого п.п. 165.1.35 ПКУ;

— працівник придбає путівку за власні кошти, а роботодавець повністю або частково компенсує йому її вартість;

— вартість путівки (розмір знижки) перевищує неоподатковувану межу. Так, наприклад, якщо вартість путівки (розмір знижки) дорівнює 18616 грн., то вона в повній сумі (а не в сумі перевищення над неоподатковуваною межею) увійде до складу оподатковуваного доходу працівника.

Розглянемо порядок обкладення ПДФО і ВЗ вартості путівки (суми знижки, компенсації).

Обкладаємо правильно, сплачуємо вчасно

Важливо! Оскільки оподатковувана ПДФО путівка (її частина) надається платникові податків у негрошовий формі, то до бази оподаткування вона повинна потрапити збільшеною на «натуральний» коефіцієнт (див. п. 164.5 ПКУ). Відзначимо, що при ставці ПДФО 18 % його величина складає 1,219512.

Сплатити ПДФО і ВЗ з такого доходу слід протягом трьох банківських днів з дня, що йде за днем його надання (нарахування, виплати). Це прямо вказано в п.п. 168.1.4 ПКУ. Тож будьте уважні.

У розд. І Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з податковим номером працівника — одержувача путівки відображаємо як не оподатковувану на підставі абзацу другого п.п. 165.1.35 ПКУ вартість путівки (суму знижки), так і оподатковувану ПДФО з ознакою доходу «156».

Переходимо до військового збору (ВЗ). Його утримуємо тільки з оподатковуваної ПДФО путівки (суми знижки) (див. пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Важливо! Пункт 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не передбачає застосування для військового збору коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ. Тому у разі надання фізичній особі оподатковуваної ВЗ путівки (суми знижки), базою обкладення ВЗ буде вартість такої путівки (суми знижки), визначена за правилами звичайної ціни, встановленими ПКУ, без урахування ПДФО/ВЗ-коефіцієнтів і незалежно від того, в якій сумі цей дохід нарахований у бухобліку.

У рядку «Військовий збір» розд. II Податкового розрахунку відображаємо як неоподатковувану, так і оподатковувану (за наявності) частину вартості путівки.

Приклад 1. Роботодавець надає працівникові путівку до дитячого оздоровчого закладу «Сонечко» (м. Трускавець) для дитини працівника. Вартість путівки — 6000 грн. У цьому календарному році працівникові не надавалися інші путівки від роботодавця.

У цьому випадку виконуються усі вимоги, озвучені вище. Вартість путівки (6000 грн.) не перевищує неоподатковувану межу (18615 грн.). Отже, вона не потрапляє до оподатковуваного доходу працівника.

Приклад 2. Роботодавець надає працівникові сімейну путівку на відпочинок (м. Яремче) для працівника і його дружини. Вартість путівки — 25000 грн.

Вартість путівки (25000 грн.) перевищує неоподатковувану межу (18615 грн.). Отже, вона в повній сумі потрапить до оподатковуваного доходу працівника. Визначимо базу оподаткування. Нагадаємо, що оскільки дохід наданий у негрошовій формі, то до бази оподаткування він увійде збільшеним на «натуральний» коефіцієнт (1,219512):

25000 х 1,219512 = 30487,80 (грн.).

Визначимо суму ПДФО:

30487,80 х 18 : 100 = 5487,80 (грн.).

Визначимо суму ВЗ:

25000 х 1,5 : 100 = 375 (грн.).

Приклад 3. Роботодавець прийняв рішення компенсувати працівникові частину вартості путівки на оздоровлення (пансіонат знаходиться в м. Трускавець) у сумі 10000 грн. Можливість виплати такої компенсації передбачена в колдоговорі в розділі «Оплата праці».

Абзацом другим п.п. 165.1.35 ПКУ виведена зі складу оподатковуваних доходів вартість путівок, що надаються роботодавцем при виконанні вимог, перелічених вище. У ситуації, описаній у прикладі, роботодавець не надає путівку, а компенсує працівникові її вартість.

Отже, сума такої компенсації (10000 грн.) увійде до складу оподатковуваного доходу працівника і з неї буде утримано: ПДФО в сумі 1800 грн. (10000 грн. х 18 % : 100 %) і ВЗ у сумі 150 грн. (10000 грн. х 1,5 % : 100 %). Різниця буде виплачена на руки працівникові.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі