Теми статей
Обрати теми

ЄСВ: якщо працівнику встановили/«зняли» інвалідність

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску, методології та розгляду звернень платників податків Департаменту податків та зборів з фізичних осіб ДФСУ, Дзера Тетяна, начальник відділу супроводження інформаційних систем та електронних реєстрів Пенсійного фонду України
Працівнику підприємства встановили/«зняли» інвалідність. Яку ставку ЄСВ застосовувати до його зарплати у місяці зміни статусу «звичайний працівник — працівник з інвалідністю»? Чи потрібно за працівником з інвалідністю виконувати вимогу про сплату ЄСВ у сумі, не нижчій за мінімальний страховий внесок? Як відобразити доходи такого працівника у Звіті з ЄСВ? Відповіді на ці запитання ви знайдете у статті.

Ставки ЄСВ

Працівники з інвалідністю є застрахованими особами для цілей Закону № 2464 та підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на загальних підставах.

При цьому на трудові виплати (зарплату, лікарняні, декретні), що входять у базу нарахування ЄСВ, визначену за такими працівниками, роботодавці — юридичні особи нараховують єдиний внесок за пільговими ставками. Їх розміри наведено в таблиці нижче.

Усі інші роботодавці (фізичні особи — підприємці, незалежні професіонали) нараховують ЄСВ на базу нарахування єдиного внеску працівників з інвалідністю за «стандартною» ставкою 22 %. Це випливає з положень ч. 13 ст. 8 Закону № 2464.

Ставки єдиного внеску, що застосовуються до доходів працівників з інвалідністю

Категорії роботодавців

Ставка ЄСВ на дохід працівника з інвалідністю, нарахований у вигляді

зарплати, лікарняних, декретних

винагороди за ЦПД*

«Звичайні» підприємства

8,41 %

22 %

Підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариства УТОГ і УТОС**

5,3 %

Підприємства та організації громадських організацій осіб інвалідністю**

5,5 %

22 %

Фізичні особи — підприємці ( ФОП), особи, які провадять незалежну професійну діяльність (незалежні професіонали)

22 %

* Цивільно-правовий договір на виконання робіт (надання послуг). За винятком винагороди за ЦПД, нарахованої підприємцю, якщо виконувані роботи (послуги, що надаються) відповідають видам діяльності згідно з відомостями з Єдиного держреєстру юросіб і фізосіб-підприємців.

** В яких кількість осіб з інвалідністю складає не менше 50 % загальної чисельності працюючих, за умови, що фонд оплати праці таких осіб становить не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

Важливо! Підтвердженням того, що працівнику встановлена інвалідність, є засвідчена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі — МСЕК) про встановлення групи інвалідності. Засвідчити* копію цієї довідки повинен безпосередньо сам роботодавець працівника з інвалідністю.

* До речі, відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії. Детальніше про оформлення документів див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 102. — Прим. ред.

Роботодавці-юрособи застосовують до бази нарахування ЄСВ працівників з інвалідністю «пільгові» ставки ЄСВ (див. таблицю на с. 28)

починаючи з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання та засвідчення роботодавцем копії довідки до акта огляду в МСЕК, та закінчуючи датою скасування інвалідності на підставі рішення цієї комісії

При цьому до дати одержання та засвідчення вказаної довідки та після дати скасування інвалідності роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22 % визначеної бази нарахування.

Приклад 1. Згідно з листком непрацездатності документи працівника були направлені у МСЕК 22 січня 2018 року.

Оглянутий у МСЕК він був 25 січня. За результатами огляду працівнику була встановлена інвалідність III групи з 22 січня 2018 року.

Довідка до акта огляду у МСЕК надана на підприємство, а її копія засвідчена ним 26 січня.

На виплати, які входять у базу нарахування ЄСВ за січень та були нараховані за період:

— з 1 по 25 січня включно, роботодавець зобов’язаний нарахувати ЄСВ за ставкою 22 %;

з 26 (тобто з дати надання довідки та засвідчення її копії) по 31 січня — за ставкою 8,41 %.

Окремо зупинимося на ситуації, коли роботодавець у поточному звітному періоді, в якому до бази нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю застосовується ставка внеску 8,41 %, нараховує виплати за попередні звітні періоди до встановлення інвалідності (наприклад, донараховує заробітну плату, відпускні, лікарняні).

Тут слід звернути увагу на положення ч. 2 ст. 9 Закону № 2464. Ними встановлено, що обчислення ЄСВ за минулі періоди, крім випадків сплати єдиного внеску згідно з ч. 5 ст. 10 цього Закону, здійснюється виходячи з розміру єдиного внеску, що діє на день нарахування (обчислення, визначення) заробітної плати (доходу), на яку відповідно до цього Закону нараховується ЄСВ.

Як це працює, розглянемо на прикладах.

Приклад 2. Згідно з листком непрацездатності документи працівника були направлені у МСЕК 29 січня 2018 року.

Оглянутий у МСЕК він був 31 січня.

За результатами огляду працівник був визнаний особою з інвалідністю II групи з 22 січня 2018 року.

Довідка до акта огляду у МСЕК надана на підприємство, а її копія засвідчена ним 1 лютого. Лікарняний лист за період хвороби з 15 по 29 січня наданий працівником 3 лютого 2018 року.

Сума лікарняних (1749,02 грн.) нарахована підприємством також у лютому.

До доходів, нарахованих працівнику з інвалідністю починаючи з 1 лютого 2018 року і до дня скасування інвалідності, підприємство застосовує ставку 8,41 %.

Лікарняні за дні непрацездатності у січні 2018 року були нараховані працівнику у лютому 2018 року — місяці, у якому до бази нарахування працівника застосовується ставка ЄСВ 8,41 %.

Керуючись положеннями ч. 2 ст. 9 Закону № 2464 (див. вище), підприємство нараховує на суму лікарняних за січень ЄСВ за ставкою 8,41 % (тобто за ставкою, що діє на день нарахування).

Сума ЄСВ, яка буде нарахована підприємством на суму лікарняних, дорівнює:

1749,02 грн. х 8,41 % : 100 % = 147,09 грн.

Приклад 3. Згідно з довідкою до акта огляду МСЕК працівнику була встановлена інвалідність до 01.10.2017 р. З указаної дати інвалідність скасовано.

У січні 2018 року цьому працівнику нараховано зарплату у сумі 4000 грн. та донараховано помилково не нараховану суму індексації за червень — грудень 2017 року у сумі 715,25 грн.

Підпунктом 3 п. 3 розд. IV Інструкції № 449 встановлено: якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, нараховані суми включаються до заробітної плати того місяця, в якому були здійснені нарахування.

ЄСВ на загальну суму зарплати за січень (уключаючи суму донарахованої індексації за минулі періоди, у томі числі і за період, коли до доходів працівника застосовувалася ставка ЄСВ 8,41 %) нараховуємо за ставкою 22 %.

Обчислимо суму ЄСВ:

(4000 грн. + 715,25 грн.) х 22 % : 100 % = 1037,36 грн.

База нарахування ЄСВ

ЄСВ нараховують на суму доходу, нарахованого працівнику з інвалідністю, але не вище максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Причому для цілей порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ перехідні відпускні, лікарняні та декретні відносять до місяців, за які їх нараховано.

Нагадаємо, що з 01.01.2018 р. розмір цієї величини змінився. Зараз

максимальна величина бази нарахування ЄСВ дорівнює 15 розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом (у 2018 році — 55845,00 грн.)

У випадку якщо дохід особи з інвалідністю (наприклад: «трудовий» дохід за місяць та суми винагороди за ЦПД) перевищує максимальну величину бази нарахування ЄСВ, то єдиний внесок нараховується лише на максимальну величину бази нарахування ЄСВ (у 2018 році — 55845,00 грн).

Тепер поговоримо про тих працівників з інвалідністю, у яких заробітна плата, нарахована за звітний місяць, виявилася нижчою за мінімальну заробітну плату.

Чи потрібно щодо таких працівників виконувати вимогу про сплату ЄСВ у розмірі, не нижчому за мінімальний страховий внесок (далі — вимога про ЄСВ з МЗП)?

Відповідь на це запитання доволі проста.

Роботодавець повинен виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП, якщо (1) на «трудовий» дохід (заробітну плату, лікарняні та декретні) працівника з інвалідністю він нараховує ЄСВ за ставкою 22 % (тобто такий роботодавець є фізособою-підприємцем або юрособою, але не отримав чи не засвідчив копію довідки до акта огляду в МСЕК у звітному місяці) і при цьому (2) такий працівник працевлаштований у цього роботодавця за основним місцем роботи.

Наприклад, за основним працівником з інвалідністю вимогу про сплату ЄСВ у розмірі, не нижчому за мінімальний страховий внесок:

повинен виконати роботодавець-ФОП, оскільки на «трудовий» дохід такого працівника він нараховує ЄСВ за ставкою 22 %;

не виконує роботодавець-юрособа, який у звітному місяці до бази нарахування такого працівника застосовує ставку ЄСВ 8,41 %.

Приклад 4. Згідно з довідкою до акта огляду МСЕК працівнику була встановлена інвалідність до 01.01.2018 р.

«Перекомісія» відбулася 05.02.2018 р., у результаті якої працівнику була видана нова довідка до акта огляду МСЕК, якою встановлена інвалідність з 01.01.2018 р.

Працівник надав довідку 05.02.2018 р., у той же день її копія була засвідчена підприємством.

Заробітна плата працівника з урахуванням зайнятості (займає 0,5 штатної одиниці) за січень склала 2000,00 грн.

Оскільки довідка до акта огляду МСЕК була надана працівником, а її копія засвідчена підприємством 05.02.2018 р., то до бази нарахування за січень застосовуємо ставку ЄСВ 22 %.

Той факт, що інвалідність була встановлена працівнику з 01.01.2018 р., вас бентежити не повинен.

Для цілей ЄСВ важлива саме дата засвідчення підприємством копії діючої довідки до акта огляду в МСЕК

Сума заробітної плати за січень, яка увійшла до бази нарахування ЄСВ (2000,00 грн.), менша за розмір мінімальної заробітної плати (3723,00 грн.).

Отже, підприємству доведеться виконати умову про сплату ЄСВ з МЗП.

Сума ЄСВ, яка була сплачена за працівника у січні, дорівнює:

2000,00 х 22 % : 100 % + (3723,00 - 2000,00) х 22 % : 100 % = 819,06 (грн.).

Йдемо далі.

Припустимо, що лютий добігає кінця. Заробітна плата, нарахована працівнику за цей місяць, також дорівнює 2000,00 грн.

На частину заробітної плати, нарахованої за фактично відпрацьований час:

— до 05.02.2018 р. (наприклад, вона складає 200,00 грн.), підприємство нарахує ЄСВ за ставкою 22 %;

— з 05.02.2018 р. (1800,00 грн.) — за ставкою 8,41 %.

Чи потрібно буде підприємству виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП за лютий 2018 року? Ні, не потрібно! Навіть якщо працівник надав копію довідки до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня звітного місяця, вимогу щодо сплати ЄСВ з МЗП у цьому місяці виконувати не потрібно.

Підприємство нараховує єдиний внесок на фактично нарахований дохід.

Таким чином, за працівником з інвалідністю за лютий 2018 року підприємством буде нараховано та сплачено ЄСВ у сумі:

200,00 х 22 % : 100 % + 1800,00 х 8,41 % : 100 % = = 195,38 грн.

Зауважимо, що також

не потрібно виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП при визначенні суми єдиного внеску за місяць, у якому рішенням МСЕК було скасовано інвалідність працівника не з першого робочого дня такого місяця

Адже сума «трудових» виплат, нарахованих працівнику в перехідному місяці за період до встановлення інвалідності (з дня зняття інвалідності), — це дохід тільки за частину місяця.

Порівнювати його з місячним розміром мінімальної заробітної плати некоректно.

Звітність з ЄСВ

Рядки таблиці 1 Звіту з формою № Д4 заповнюються на підставі даних таблиці 6. Тому вся увага на таблицю 6 Звіту.

У ній інформацію про доходи, нараховані працівнику з інвалідністю, на які нараховується ЄСВ за пільговими ставками, відображаємо окремо, проставляючи у графі 9 код категорії застрахованої особи (далі — код категорії ЗО), згідно з додатком 2 до Порядку № 435.

Так, наприклад, звичайне підприємство, яке нараховує на доходи працівника з інвалідністю ЄСВ за ставкою 8,41 %, відображає:

— суму заробітної плати з кодом категорії ЗО «2»;

— суму лікарняних з кодом категорії ЗО «36»;

— суму допомоги по вагітності та пологах з кодом категорії ЗО «43».

Приклад 5. Згідно з довідкою до акта огляду в МСЕК працівнику (Вовченку Олегу Васильовичу, податковий номер 2834567897) була встановлена інвалідність 22.01.2018 р. (дата огляду у МСЕК — 26.01.2018 р.).

Довідка надана працівником, а її копія засвідчена підприємством (основне місце роботи працівника) 29.01.2018 р.

За січень працівнику нараховані:

— лікарняні за період з 1 по 21 січня 2018 року у сумі 2761,50 грн. (ЄСВ за ставкою 22 % — 607,53 грн.);

— заробітна плата за фактично відпрацьований час з 29 по 31 січня — 571,43 грн. (ЄСВ за ставкою 8,41 % — 48,06 грн.).

Період з дати направлення документів працівника на МСЕК (22.01.2018 р.) по день його огляду у МСЕК (з 22.01.2018 р. по 26.01.2018 р.) у табелі обліку робочого часу позначені як дні неоплачуваної тимчасової непрацездатності.

Наведемо на рис. 1 (див. с. 32) заповнений фрагмент таблиці 6 Звіту за формою № Д4 з даними на цього працівника.

img 1

Пояснення до рис. 1. Почнемо з того, що в таблиці 6 лікарняні відображають:

— у Звіті за формою № Д4 за той звітний місяць, у якому їх було фактично нараховано у бухобліку;

в окремих рядках Звіту (окремо від сум заробітної плати). При цьому у графі 11 таблиці 6 вказують місяць та рік, за який проведено нарахування лікарняних, незалежно від того, в якому місяці вони були фактично нараховані в бухобліку.

У січні працівнику були нараховані лікарняні за період до дня встановлення інвалідності (з 1 по 21 січня 2018 року) та зарплата за фактично відпрацьований час (з 29 по 31 січня).

Довідка до акта огляду у МСЕК надана працівником, а її копія була засвідчена підприємством 29.01.2018 р.

Отже, підприємство має право застосувати ставку ЄСВ 8,41 % до виплат, нарахованих за період з 29.01.2018 р.

У випадку, що розглядається, в цьому періоді працівнику була нарахована зарплата. Саме її суму в таблиці 6 форми № Д4 ми відобразили у графі 6 з кодом категорії ЗО «2» — оплата праці осіб з інвалідністю.

На виплати (лікарняні), які були нараховані в січні за період до 29.01.2018 р., нараховуємо ЄСВ за ставкою 22 % і відображаємо в таблиці 6 Звіту з ЄСВ з кодом категорії ЗО «29» — звичайні працівники (без інвалідності), які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Загальну кількість календарних днів у трудових відносинах протягом місяця (графа 15) відображаємо в одному рядку, а саме в тому, в якому відображена зарплата.

Приклад 6. Згідно з копією довідки до акта огляду у МСЕК працівнику (Зайченку Андрію Петровичу, податковий номер 315695611) була встановлена інвалідність до 17 січня 2018 року. Нова довідка до акта огляду ним у січні не була надана на підприємство (основне місце роботи працівника). За січень працівнику нарахована заробітна плата в загальній сумі 5000 грн., у тому числі за дні, відпрацьовані до 17 січня 2018 року, — 2380,95 грн. (ЄСВ за ставкою 8,41 % — 200,24 грн.), за інші дні — 2619,05 грн. (ЄСВ за ставкою 22 % — 576,19 грн.).

Наведемо на рис. 2 (див. с. 32) заповнений фрагмент таблиці 6 Звіту за формою № Д4 з даними на цього працівника.

img 2

Пояснення до рис. 2. На працівника формуємо в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 два рядки із сумою заробітної плати.

У першому з кодом категорії ЗО «1» проставляємо суму зарплати, нарахованої йому за фактично відпрацьовані дні з 17 (дата, до якої встановлена інвалідність) по 31 січня.

У наступному рядку відображаємо зарплату, нараховану йому за відпрацьовані дні з 1 по 16 січня, проставляючи в графі 9 код категорії ЗО «2» — оплата праці працівника з інвалідністю.

Загальну кількість календарних днів у трудових відносинах (графа 15) протягом звітного місяця проставляємо в одному рядку.

Як бачите, порядок стягнення ЄСВ з доходів працівників з інвалідністю та відображення їх у Звіті з ЄСВ має свої особливості. Розібратися з ними вам допоможе ця стаття.

висновки

  • Роботодавці — юридичні особи на «трудові» доходи (зарплату, лікарняні, декретні) працівників з інвалідністю нараховують ЄСВ за пільговими ставками.
  • Підтвердженням того, що працівнику встановлена інвалідність, є засвідчена копія довідки до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності.
  • Підприємства застосовують до бази нарахування ЄСВ працівників з інвалідністю пільгові ставки ЄСВ, починаючи з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання та засвідчення копії довідки до акта огляду в МСЕК, та закінчуючи датою скасування інвалідності на підставі рішення цієї комісії.
  • У таблиці 6 Звіту з ЄСВ інформацію про «трудові» доходи працівника з інвалідністю, на які нараховується ЄСВ за пільговими ставками, відображаємо з кодами категорії ЗО у графі 9, що встановлені спеціально для таких працівників.
  • За основним працівником з інвалідністю вимогу про сплату ЄСВ у розмірі, не нижчому за мінімальний страховий внесок, повинен виконати роботодавець-ФОП, оскільки на «трудовий» дохід такого працівника він нараховує ЄСВ за ставкою 22 %.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі