Теми статей
Обрати теми

Створюємо робоче місце для працівника з інвалідністю

Калашнікова Лілія, експерт з питань оплати праці
Плануємо прийняти на роботу особу з інвалідністю. Чи потрібно якось спеціально облаштовувати її робоче місце?

Розібратися з тим, що собою являє робоче місце особи з інвалідністю нам з вами допоможе Закон № 2961. Він розділяє робочі місця для осіб з інвалідністю на звичайні та спеціальні (див. ст. 1 цього Закону).

Так, звичайне робоче місце інваліда — це місце або виробнича ділянка постійного/тимчасового перебування особи у процесі трудової діяльності на підприємствах, в установах і організаціях. Тобто воно нічим не відрізняється від робочого місця звичайного працівника, який виконує роботи на аналогічній ділянці.

А що вважають спеціальним робочим місцем інваліда? Це окреме робоче місце або ділянка виробничої площі, яка потребує додаткових заходів з організації праці особи з урахуванням її індивідуальних функціональних можливостей, обумовлених інвалідністю, шляхом пристосування основного і додаткового устаткування, технічного обладнання тощо. Інакше кажучи, це робоче місце, спеціально адаптоване під інваліда за допомогою спеціального технічного обладнання, пристосувань і пристроїв.

Створюючи таке спеціальне робоче місце, враховують обмежені можливості конкретної особи з інвалідністю (анатомічні дефекти або нозологічні форми захворювання), його професійні навички та знання, а також рекомендації МСЕК.

Який висновок можна зробити з наведеного? Для того, щоб зрозуміти, яке робоче місце потрібне особі з інвалідністю — спеціальне чи звичайне, а якщо спеціальне — то як його облаштувати, роботодавець повинен чітко знати, хто буде працювати на цьому робочому місці. Тобто заздалегідь облаштувати робоче місце для «віртуальної» особи з інвалідністю не вийде.

Плануючи працевлаштувати особу з інвалідністю, роботодавець повинен виділити робоче місце для такої особи. А от питання «підгонки» цього робочого місця під конкретну особу з інвалідністю повинно вирішуватись (за необхідності) на етапі укладення трудового договору з такою особою. Погоджується з цим і ВАСУ в п. 4.3 Рекомендацій «Про деякі питання практики застосування адміністративними судами законодавства про забезпечення права інвалідів на працевлаштування» від 14.04.2008 р. № 07.2-10/2 (ср. ).

Створювати умови праці для осіб з інвалідністю слід з урахуванням рекомендацій МСЕК та індивідуальних програм реабілітації. Давайте зупинимося на них детальніше.

Ми з вами вже говорили про те, що за результатами огляду МСЕК видає особі, яку визнала інвалідом, довідку до акта огляду в МСЕК (форма № 157-1/о) із зазначенням групи інвалідності. Також МСЕК складає індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю за формою, затвердженою наказом МОЗ від 08.10.2007 р. № 623.

Індивідуальна програма реабілітації — це комплекс оптимальних видів, форм, обсягів, термінів реабілітаційних заходів з визначенням порядку і місця їх проведення (див. ст. 1 Закону № 2961). При цьому такі заходи спрямовані на відновлення і компенсацію порушених або втрачених функцій організму і здібностей конкретної особи до виконання видів діяльності, визначених у рекомендаціях МСЕК.

Цікаво, що така

індивідуальна програма і наведені в ній висновки МСЕК є обов’язковими для виконання роботодавцями, а от для особи з інвалідністю має рекомендаційний характер

(див. ст. 23 Закону № 2961, п. 6 Положення № 1317). Тому особа з інвалідністю має право відмовитися від будь-якого виду, форми та обсягу реабілітаційних заходів, передбачених її індивідуальною програмою реабілітації, або від усієї програми в цілому.

Важливо! Якщо МСЕК у своїх документах не вказала на необхідність створення для особи з інвалідністю спеціального робочого місця, роботодавець може працевлаштувати її на звичайне робоче місце.

Той факт, що роботодавці мають право приймати таких осіб як на звичайні робочі місця, так і на спеціальні, підтверджує й Фонд соціального захисту інвалідів у листах від 29.02.2008 р. № 1/6-51/06 і від 06.11.2008 р. № 1/6-481/06. Головне — урахувати індивідуальні програми реабілітації, якщо це необхідно в результаті захворювання особи з інвалідністю, і рекомендації МСЕК.

Причому робоче місце для інваліда ви можете створити як на виробництві, так і в нього вдома, якщо він працюватиме вдома (ч. 4 ст. 18 Закону № 875).

А ще, на наш погляд, зайняти спеціальне робоче місце, створене під конкретного працівника з інвалідністю, інший працівник може, якщо для нього МСЕК розробила таку саму індивідуальну програму реабілітації.

Важливо! Не рекомендуємо працевлаштовувати особу з інвалідністю на роботу, яка їй протипоказана. Річ у тім, що ст. 24 КЗпП забороняє укладати трудовий договір з громадянином, якому пропонована робота протипоказана за станом здоров’я. Тому якщо працівник, якому встановлена інвалідність, хоче працювати на посаді, щодо якої є сумніви, чи не суперечить це рекомендаціям медиків, краще порекомендуйте працівнику звернутися до МСЕК, яка установила йому інвалідність, щоб лікарі зазначили, що робота на такій посаді такому працівнику не протипоказана.

До того ж якщо ви з інвалідом душі один за одним не чуєте ☺, то він узагалі може письмово відмовитися від виконання програми реабілітації, про що має бути зроблено відповідний запис у програмі реабілітації (п. 10 Положення № 757).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі