Теми статей
Обрати теми

Рокіровка працівниць

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Основна працівниця з інвалідністю йде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. На період такої відпустки на її місце приймають іншу працівницю, якій також установлена інвалідність. Чи зможе підприємство зарахувати її в рахунок виконання «інвалідного» нормативу?

До розрахунку «інвалідного» нормативу включають всі робочі місця, зайняті штатними працівниками, прийнятими на постійну, тимчасову або сезонну роботу (див. постанову ВСУ від 04.07.2011 р. № 21-159а11).

Детальний перелік категорій працівників, які потрапляють до розрахунку СКШП, наведено в пп. 2.4, 2.5 і п.п. 3.2.2 Інструкції № 286. До них також належать працівники, для яких це місце роботи є основним, і вони прийняті для заміщення тимчасово відсутніх працівників (наприклад, у зв’язку з хворобою, відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами, відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею віку, установленого чинним законодавством або колективним договором). Це прямо зазначено в п.п. 2.4.6 Інструкції № 286.

Розрахунок СКШП, яким встановлена інвалідність, проводять аналогічно розрахунку СКШП облікового складу. Але в такому розрахунку беруть участь лише працівники з інвалідністю.

З урахуванням наведеного робимо висновок. Якщо для працівниці з інвалідністю, що прийнята на роботу для заміщення іншої працівниці, тимчасово відсутньої у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до 3 років, це підприємство є основним місцем роботи, то її потрібно враховувати при визначені СКШП облікового складу всіх працівників і СКШП з інвалідністю.

Якщо ж така працівниця — зовнішній сумісник, то її при розрахунку СКШП не враховують.

А якщо ця працівниця — внутрішній сумісник (працевлаштована за основним місцем роботи і за сумісництвом в одного роботодавця)? Тоді в обліковій кількості штатних працівників її ураховують як одну особу, незважаючи на те, що вона працює на двох посадах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі