Теми статей
Обрати теми

Неповнолітній працівник з інвалідністю: 8,41 чи 22?

Калашнікова Лілія, експерт з питань оплати праці
Підприємство працевлаштувало неповнолітнього працівника з інвалідністю (надана форма № 080/о). Чи має право підприємство нараховувати ЄСВ на зарплату такого працівника за ставкою 8,41 %?

На жаль, ні. Пояснимо чому.

Частина 13 ст. 8 Закону № 2464 встановлює для підприємств пільгову ставку ЄСВ 8,41 % для нарахування на «трудові» виплати, що увійшли до бази нарахування ЄСВ, визначеної за працівником з інвалідністю. Причому абзац другий п. 7 розд. III Інструкції № 449 наполягає: підтвердженням того, що працівнику встановлено інвалідність, є надана працівником та засвідчена роботодавцем копія довідки до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності (за формою № 157-1/о).

Ставку 8,41 % роботодавці застосовують до бази нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю, починаючи з дати встановлення інвалідності, але не раніше одержання та засвідчення копії довідки до акта огляду МСЕК.

Проте за чинними на сьогодні правилами діти з інвалідністю направляються до МСЕК не пізніше одного місяця до виповнення їм 18 років (п. 14 Порядку видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років, затвердженого наказом МОЗ від 04.12.2001 р. № 482). Це пов’язано з тим, що МСЕК проводиться з метою встановлення інвалідності тільки хворим, які досягли повноліття.

До моменту отримання довідки із МСЕК документом, що підтверджує визнання дитини віком до 18 років інвалідом, є відповідний медичний висновок за формою № 080/о «Медичний висновок про дитину-інваліда до 18 років».

Оскільки неповнолітній працівник з інвалідністю не може надати своєму роботодавцю копію довідки до акта огляду МСЕК, як того вимагає Інструкція № 449, податківці наполягають на тому, що справляння ЄСВ з доходу працівника з інвалідністю, що не досяг 18 років, здійснюється за ставкою 22 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі