Теми статей
Обрати теми

Хто візьме білетів пачку... або ДФСУ про оподаткування «безкоштовно-рекламних» роздач

Ольховик Ольга, податковий експерт
Лист ДФСУ від 08.12.2017 р. № 2908/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

висновок документа

Якщо при постачанні шести блоків води за ціною п’яти постачання одного блока здійснюється безкоштовно, таке безкоштовне постачання обкладається ПДВ у загальному порядку за ставкою 20 %. А в «податковоприбутковому» обліку відображається за бухгалтерськими правилами — податкові різниці за ним не виникають

У листі, що коментується, податківці роз’яснили порядок оподаткування операцій з реалізації товару в умовах проведення рекламної акції «одна одиниця товару в подарунок». Конкретніше — мова в ньому йде про те, як відображаються в «податковоприбутковому» і ПДВ-обліку операції з постачання шести блоків води за ціною п’яти, що здійснюються в рекламних цілях. Зверніть увагу: фіскали однозначно вбачають у такій операції безкоштовну передачу одного блока води. Звідси і відповідні рекомендації щодо оподаткування:

— у «податковоприбутковому» обліку відображати безкоштовне постачання за бухгалтерськими правилами. При цьому податківці не згадують, що бухгалтерський фінрезультат таки доведеться збільшити, якщо безкоштовне постачання здійснюється неплатникам податку на прибуток (окрім фізичних осіб*) або «нульовикам» (п.п. 140.5.10 ПКУ), а також неприбутковим організаціям (п.п. 140.5.9 ПКУ);

* На думку податківців, у цей виняток не потрапляють фізичні особи — підприємці на єдиному податку.

— у ПДВ-обліку оподатковувати безкоштовне постачання в загальному порядку — нараховувати податкові зобов’язання (ПЗ) виходячи з ціни придбання/звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості (згідно з абзацом другим п. 188.1 ПКУ), на які складають дві податкові накладні (одну — нульову, другу — на відповідну вартість).

До речі, усі подробиці про безкоштовні роздачі в ході рекламної акції ви можете дізнатися з «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 100, с. 27. Тому заглиблюватися в це питання не будемо. Тим паче, що нічого нового фіскали із цього приводу не озвучили. Хіба що в сьогоднішньому листі вони не обумовили можливість не нараховувати ПДВ у разі, якщо вартість безкоштовно розданого товару включена у вартість самостійно виготовлених товарів/послуг і збільшує їх базу оподаткування (як це допускається у БЗ 101.06 і в листі ДФСУ від 06.10.2016 р. № 21760/6/99-99-15-03-02-15). Але це, скоріш за все, з тієї причини, що таке «рекламне» постачання під цей виняток точно не підпадає.

Загалом, ми звертаємо вашу увагу на інше. На наш погляд, при реалізації шести блоків води за ціною п’яти безкоштовного постачання може і не бути. Усе залежить від того, як буде оформлена така рекламна акція.

Так, якщо за умовами акції при купівлі п’яти блоків води шостий отримуєш у подарунок — безкоштовна передача одного блока має місце. Тобто платник здійснює дві операції: постачання п’яти блоків води за їх звичайною ціною реалізації і постачання одного блока безкоштовно. Тоді усі сьогоднішні рекомендації податківців — у силі. Тобто «зайвих» ПЗ з ПДВ у такому разі не уникнути.

Якщо ж умови акції звучать по-іншому, наприклад: при купівлі шести блоків води покупець отримує знижку у розмірі вартості одного блока, то тут уже безкоштовне постачання не вбачається. Є постачання шести блоків води за зниженою ціною. Тобто надана знижка зменшує ціну реалізації кожного з шести блоків води.

У такому разі і «податковоприбуткові» різниці з пп. 140.5.10 і 140.5.9 ПКУ не світять, і «зайвих» ПЗ з ПДВ не буде. Хіба що в результаті надання знижки продаж виявиться збитковим. Тоді треба буде донарахувати ПЗ на різницю між ціною реалізації і ціною придбання/балансовою (залишковою) вартістю/звичайною ціною. Але навіть у цьому разі «знижковий» варіант привабливіший — адже сума «зайвих» ПЗ буде менше (про знижки читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 92, с. 21).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі