Теми статей
Обрати теми

Продовження оренди без передачі поліпшень: ПДВ немає

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДФСУ від 30.01.2018 р. № 352/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

Якщо після закінчення дії договору оренди поліпшення, здійснені орендарем, не передаються орендодавцеві, а продовжують використовуватися орендарем у рамках переукладеного нового договору оренди, то у такому разі не виникає підстав для нарахування орендарем податкових зобов’язань з ПДВ

Лист зацікавить і орендодавців, і орендарів. Розглядається ситуація, коли орендар поліпшував об’єкт оренди (приміщення), спливає строк оренди (що тривала 2 роки 11 місяців), а далі відносини оренди подовжуються і з орендарем переукладають новий орендний договір.

Контролери у своєму роз’ясненні виходять з того, що після закінчення строку оренди приміщення передається актом приймання-передачі, за яким поліпшення орендодавцеві не передаються. А раз не відбувається передачі поліпшень (немає передачі = немає постачання), то немає підстав для нарахування орендарем податкових зобов’язань з ПДВ.

Зверніть увагу: у цьому випадку з орендарем укладають саме новий договір (а не подовжують колишній додатковою угодою). Під новий договір дійсно потрібен новий акт приймання-передачі. Щоправда, з листа не зрозуміло, які поліпшення проводилися орендарем: такі, що можливо відокремити, чи ні.

Через це погодитися з контролерами можемо лише у тому випадку, якщо поліпшення можна відокремити від об’єкта (приміром, орендар обладнав приміщення зйомною системою відеоспостереження). Тоді такі поліпшення орендар може не передавати (згідно з ч. 2 ст. 778 ЦКУ, якщо поліпшення можуть бути відокремлені, то орендар має право на їх вилучення). І ПДВ-наслідки (як відзначається в листі) дійсно «не світять».

Інакше якщо поліпшення не можна відокремити, повернути орендодавцеві вийде вже поліпшене приміщення. Адже передати його без поліпшень неможливо. А в цьому випадку ніяк не відкрутитися від постачання та ПДВ (і від податковоприбуткових наслідків теж). Тому при таких поліпшеннях до висновків листа варто ставитися з обережністю (вони врятують від ПДВ тільки отримувача цієї ІПК).

Втім, щоб не замаячив ПДВ, продовження оренди краще оформляти інакше: додатковою угодою до попереднього договору (а не новим договором). Тоді новий акт приймання-передачі не потрібен, і орендар користуватиметься орендованим поліп- шеним приміщенням, не побоюючись ПДВ.

Очевидно, сторони вирішили укладати саме новий окремий договір, боячись нотаріально- реєстраційних формальностей. Адже договір оренди будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладений на 3 роки і більше, підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню (ч. 2 ст. 793 ЦКУ) і вимагає держреєстрації права користування нерухомим майном (ст. 794 ЦКУ). Тому найчастіше на практиці здають нерухомість в оренду строком на 2 роки 11 місяців, а далі оренду подовжують на такий же термін.

Проте не хвилюйтеся: подовжувати оренду можна і додатковою угодою (новий договір не обов’язковий). Нотаріального посвідчення і держреєстрації права користування це не вимагає! Тобто продовження оренди (до 3 років), навіть якщо загальний термін користування орендованим приміщенням перевищуватиме 3 роки, не може бути підставою для визнання такого договору нікчемним у зв’язку з відсутністю його нотаріального посвідчення і держреєстрації права користування (п. 2.9 постанови пленуму ВГСУ від 29.05.2013 р. № 12). Тому, підписуючи додаткову угоду, перейматися щодо нотаріального посвідчення договору оренди і держреєстрації права користування не варто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі