Теми статей
Обрати теми

Пільга нова — коефіцієнт ЧВ старий

Адамович Наталія, податковий експерт
Підприємство у 2016 році проводило як оподатковувані, так і неоподатковувані операції. Тож за результатами 2016 року було здійснено річний перерахунок. У 2017 році за рішенням керівника мали намір відмовитися від неоподатковуваних операцій, тому фактично їх не проводили (відповідно, не було приводу для нарахування часткових ПЗ). Проте під кінець 2017 року ми виграли тендер на постачання неоподатковуваної продукції і з листопада місяця, по суті, працюємо на обидві діяльності. Чи треба нам заново розраховувати коефіцієнт анти-ЧВ і заповнювати додаток Д7 до декларації за листопад 2017 року?

Ні. Розраховувати новий коефіцієнт для періодів листопад-грудень з метою нарахування часткових компенсуючих ПЗ вам не треба.

Тільки-но у вас, окрім оподатковуваної, з’явилася пільгова діяльність, неодмінно з’явилися покупки «подвійного призначення», тобто використовувані одночасно і в оподатковуваній, і в пільговій діяльності. Нагадаємо, до витрат «подвійного призначення», як правило, відносяться адміністративні витрати, які не можна чітко зв’язати з оподатковуваними або неоподатковуваними операціями, — придбання устаткування, машин, приміщень, витрати на оренду офісу, комунальні платежі за офіс, послуги зв’язку, Інтернет, канцвитрати тощо.

Отже, вже з періоду «старту» пільгової діяльності ви після деякої паузи повинні знову впровадити правила обліку ПДВ за товарами, послугами, необоротними активами (НА) «подвійного призначення» за ст. 199 ПКУ. І згідно з п. 199.1 ПКУ: за «подвійними» покупками нараховувати часткові ПЗ, спираючись на частку використання «подвійних» товарів, послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях (ани-ЧВ).

Так-от, розраховувати вам «новий» коефіцієнт анти-ЧВ, спираючись на норми п. 199.3 ПКУ виходячи з фактичних обсягів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій першого періоду початку пільги, — за листопад не треба. Новий коефіцієнт анти-ЧВ розраховують, тільки якщо в минулому календарному році (!) були відсутні неоподатковувані операції, і такі неоподатковувані операції почали здійснювати тільки тепер (у звітному періоді).

У вас же в попередньому році вже були неоподатковувані операції (нехай і зовсім інші). Тож для вас у частині визначення коефіцієнта анти-ЧВ діють норми п. 199.2 ПКУ. І ви абсолютно правильно зробили, відобразивши торішній його показник у ряд. 1 табл. 1 додатка Д7 до декларації за січень 2017 року.

Адже додаток Д7 до січневої декларації подають з метою фіксації в ньому частки пільгових операцій в загальному обсязі постачання за попередній рік (ЧВ). Фактично це інформація про значення ЧВ/анти-ЧВ, яке треба буде використовувати протягом поточного року для визначення часткових компенсуючих ПЗ, що нараховуються на покупки «подвійного» напряму. Тому

саме коефіцієнт анти-ЧВ, визначений за результатами минулого року, і слід брати для нарахування часткових ПЗ протягом (!) усього поточного року

І тут не має значення, що ви практично увесь рік не вели неоподатковувану діяльність і тепер тільки під кінець зайнялися абсолютно іншою пільговою діяльністю.

Розпочавши під кінець року нові пільгові операції, часткові ПЗ за «подвійними» придбаннями розраховуємо із застосуванням торішнього коефіцієнта анти-ЧВ (задекларованого в додатку Д7 до декларації за січень 2017 року). Застосовуємо його в листопаді і грудні 2017 року.

Попередні періоди поточного календарного року (у яких ще не було пільгових операцій) не чіпаємо, оскільки в них не було «подвійного» використання. Єдине перевірте, якщо придбані раніше товари/послуги призначалися для оподатковуваної діяльності і суми вхідного ПДВ вже потрапили до складу податкового кредиту, а з листопада 2017 ви їх фактично використовували в «подвійному» напрямі, то часткові ПЗ за ними ви повинні були усе ж таки нарахувати (!) в періоді їх фактичного «подвійного» використання.

Проводячи річний перерахунок за підсумками 2017 року, врахуйте такі важливі моменти:

— розраховувати підсумкове річне ЧВ/анти-ЧВ ви повинні виходячи з оподатковуваних і неоподатковуваних обсягів (!) усього року, а не тільки відрізку часу з початку нових неоподатковуваних операцій;

— на ті «нові» «подвійні» необоротні активи, які вже потрапили під перерахунок у 2016 році, при здійсненні нової неоподатковуваної діяльності повторно часткові ПЗ не нараховуємо і в річний перерахунок не втягуємо;

— за «старими» «подвійними» необоротними активами продовжуємо робити річні перерахунки за підсумками одного, двох, трьох календарних років, що йдуть за роком, в якому їх почали використовувати/ввели в експлуатацію (п. 42 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі