Теми статей
Обрати теми

Мова рухів тіла

Зімовін Олексій, практикуючий психолог, канд. психол. наук
«Та скільки тих рухів тіла?», — може запитати недосвідчений читач. Їх і справді не так вже і багато, але ось мова, що ними утворюється, буде поскладніша за китайську.

Спочатку про очі. «Та ми ж ніби про них вже усе знаємо». Що робити, важливий орган. А. Пиз стверджує, що спілкування з людиною можливе, тільки якщо ви дивитеся їй в очі. При цьому, якщо ви помітили, що ваш співрозмовник дивився вам в очі менше однієї третини часу розмови, то, швидше за все, він щось від вас приховує. А ось якщо більше двох третіх часу, то або ви йому цікаві (зіниці розширені), або він налаштований вороже (зіниці звужені).

Тепер поговоримо про жести і їх значення. «Читайте» жести і ви краще розумітимете співрозмовника.

Д. Ньюрнберг і Г. Калеро (ось невимовні іноземці) розбили жести на групи, залежно від тих позицій, які займають люди у спілкуванні.

Жести відкритості. Сигналізують про те, що людина відкрита спілкуванню з вами і зацікавлена в ньому. На це вказують: руки розкриті долонями вгору (це ще про щирість), потиск плечима, що супроводжується розкриттям рук, розстібання піджака. Постежте за дітьми. Коли вони гордяться своїми досягненнями, то відкрито показують руки, а коли відчувають провину або насторожено відносяться до ситуації — ховають руки за спину або в кишені. Щоб спілкування було успішним, руки мають бути відкритими.

Жести захисту. Вони показують, що людина перелякана, сприймає ситуацію як загрозливу, конфліктну. Найбільш частими жестами захисту є руки, що схрещені на грудях або стислі в кулаки. Якщо ви помітили у співрозмовника таку реакцію, то вам слід змінити свої жести або мову так, щоб співрозмовникові стало комфортно з вами і спілкування було конструктивним.

Жести оцінки. Можуть виражати задумливість і мрійливість: «рука у щоки» — людина занурена у своїм роздуми; критичну оцінку: підборіддя спирається на долоню, вказівний палець витягується уздовж щоки, інші пальці — нижче рота (позиція «почекаємо — подивимося»); уважне слухання: нахилена голова. Якщо людина почухує підборіддя, це вказує на те, що вона перебуває в процесі ухвалення рішення, так званий жест «добре, давайте подумаємо». Різноманітні дії з окулярами (протирання скелець, узяття дужки в рот тощо) — співрозмовник намагається виграти час, це пауза для роздумів, він думає про те, як учинити вам опір в спорі.

Жести підозри. На те, що співрозмовник приховує свою позицію, вказує рука, що прикриває рот. Якщо людина дивиться убік, то це може бути показником скритності. Якщо ноги співрозмовника або усе тіло звернені до виходу, то це вірна ознака того, що він хоче скоріше закінчити бесіду. Людина, яка торкається носа або потирає його, сумнівається в чомусь.

Жести перестраховки. Виражають невпевненість або побоювання співрозмовника. Він може гризти ручку або олівець, переплітати пальці рук, при цьому великі пальці потирають один одного, пощипувати шкіру. Характерним тільки для жінки жестом перестраховки є повільне і витончене підняття руки до шиї.

Жести авторитарності. У цілому психологічну перевагу людини легко встановити, для цього вона повинна просто розташовуватися вище співрозмовника. На авторитарність вказують підняте вгору підборіддя, схрещені за спиною руки.

Жести нервозності. Пов’язані з тривожністю, невпевненістю людини. Зокрема, якщо людина покашлює, прочищає горло, то це вказує на те, що вона почувається невпевнено і неспокійно. Сіпання себе за вухо — ознака того, що людина хоче перебити розмову, але стримується.

Жести самоконтролю. Сигналізують про бажання людини впоратися зі своїми емоціями або сильними почуттями. Наприклад, руки заведені за спину і там одна сильно стискає іншу, або людина сидить в кріслі, схрестивши щиколотки, і сильно вчепилася в його підлокітники.

Жести нудьги. Показують, що людині нецікава розмова, вона не слухає: постукування по підлозі ногою, клацання ручкою, голова, що лежить на долоні, машинальне малювання на папері.

«А я милого впізнаю за ходою…» — співається в старій пісні. Пропонуємо впізнавати його ще і за поставою. У сенсі поговоримо про ті психічні особливості, які ховаються за тим, як людина ходить і як вона сидить.

Розпочнемо все-таки з ходи.

Пряма хода, з твердим кроком видає упевнену в собі, рішучу людини, яка усвідомлює свою гідність. Навіть коли така людина квапиться, вона все одно зберігає властивий їй прямий крок і швидко повертається до нормального темпу.

Людина, якій властива прискорена хода, є гарячою натурою. Вона швидко ходить і швидко думає, прагне швидко жити. Така людина боїться чогось не встигнути в житті.

Повільна хода видає або людей байдужих, або мрійників, які настільки захопилися своїми ідеями, що навіть забули цілі свого руху.

Люди, які при ходьбі ховають руки в кишені, критичні і скритні, вони люблять пригнічувати інших, а ті, хто розмахують руками відкрито — мають ясну мету і готові її реалізувати. Людина в пригніченому стані не лише ховає руки в кишені, але і волочить ноги, дивлячись вниз. Такі люди рідко піднімають погляд вгору або у напрямі свого руху, прямо перед собою.

Тепер про посадку. Тут є декілька основних типів.

Закрита посадка, коли ноги і ступні людини зімкнуті. Це ознака того, що людина боїться контактів, відчуває нестачу упевненості в собі.

Безтурботно-відкрита посадка — ноги або стегна широко розставлені. Недолік дисципліни, лінощі, безцеремонність.

Ноги, покладені одна на одну, — природна самовпевненість, благодушний настрій, немає готовності до діяльності або захисту.

Посадка на кінчику стільця, з випрямленою спиною. Співрозмовник дуже сильно зацікавлений в предметі розмови.

Ось і добігла кінця наша вербальна розмова про невербальну комунікацію. Слова — це слова, і вони часто брешуть, але усі ми розуміємо їх. Тіло бреше значно менше, а його мова складніша, але тепер ви знаєте і її.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі