Теми статей
Обрати теми

Звіт з ЄСВ «за себе». Усе починається з прав та обов’язків

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску, методології та розгляду звернень платників податків Департаменту податків та зборів з фізичних осіб ДФСУ
Ось і минув 2017 рік. Час підприємцям підбивати підсумки, здавати річні звіти, декларації. Одним зі звітів, який зобов’язані подавати ФОП, є Звіт з ЄСВ «за себе». Але чи всі підприємці зобов’язані його подавати? Як правильно розрахувати місячні суми доходу, з яких буде сплачений ЄСВ «за себе», щоб потім легко і просто заповнити Звіт? Відповіді на озвучені запитання ви знайдете в цій статті.

Ні для кого не секрет, що за загальним правилом фізособи-підприємці є платниками ЄСВ «за себе». Виняток із цього правила у 2017 році становлять ФОП, які є:

пенсіонерами за віком (незалежно від того, досягли вони загального пенсійного віку, встановленого Законом № 1058, чи така пенсія оформлена на пільгових умовах зі зменшенням пенсійного віку*) й отримують пенсію згідно із законом. Проте будьте уважні: підприємці, яким призначена пенсія за вислугу років, скористатися цією пільгою не можуть;

* У тому числі особи, яким призначені пенсії відповідно до ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII і ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII.

інвалідами й отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу.

Ці категорії підприємців (як єдиноподатники, так і загальносистемники) звільняються від сплати ЄСВ «за себе» з наступного місяця після набуття відповідного статусу.

Також передбачено звільнення від сплати ЄСВ «за себе» мобілізованих єдиноподатників без найманих працівників за місяці, протягом яких вони проходили військову службу (див. абзац перший п. 92 ч. 2 розд. VIII Закону № 2464).

А ось для підприємців, які були прийняті на військову службу за контрактом, жодних пільг у частині сплати ЄСВ «за себе» за період військової служби в Законі № 2464 не передбачено. Отже, такі особи зобов’язані сплачувати ЄСВ «за себе» за період військової служби за контрактом на загальних підставах. Врахуйте це.

Важливо!

Якщо ФОП увесь звітний (2017) рік був звільнений від сплати ЄСВ «за себе» і при цьому не виявив бажання стати платником ЄСВ на умовах добровільної участі, то він Звіт з ЄСВ «за себе» за такий (2017) рік не формує і не подає

Якщо ж такий Звіт був поданий помилково, і в ньому ФОП, який звільнений від сплати ЄСВ «за себе», самостійно визначив базу нарахування ЄСВ, то суми ЄСВ, вказані у Звіті з ЄСВ «за себе», підлягають сплаті на загальних підставах і не підлягають скасуванню (див. роз’яснення в підкатегорії 301.09 ЗІР ДФСУ). Тож будьте уважні! Якщо ви весь 2017 рік були «звільненцем», Звіт з ЄСВ «за себе» не подавайте. Якщо ви були платником частину 2017 року, базу нарахування ЄСВ проставте по місяць (включно), в якому вам була призначена пенсія або соціальна допомога.

Проте давайте залишимо осторонь тих ФОП, хто не подає Звіт з ЄСВ «за себе», і поговоримо про те, як підприємцям — платникам ЄСВ «за себе» визначити місячні суми бази нарахування ЄСВ за підсумками 2017 року.

До речі, ставка ЄСВ для ФОП єдина — 22 % і не залежить від системи оподаткування, на якій працює підприємець.

База нарахування ЄСВ для загальносистемника

ФОП, що працювали у 2017 році на загальній системі оподаткування, здійснюють розрахунок суми ЄСВ «за себе» за звітний (2017) календарний рік до 10 лютого наступного року. Такий розрахунок вони проводять у таблиці 1 Звіту за формою № Д5.

Тобто

Звіт за формою № Д5 за 2017 рік слід подати в податковий орган не пізніше за 9 лютого 2018 року

А на майбутнє врахуйте, що якщо останній день строку надання Звіту за формою № Д5 припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, то останнім днем здачі Звіту вважається перший після нього робочий день.

Але повернемося до розрахунку суми ЄСВ за «себе». У ході його проведення підприємці: (1) визначають місячні суми доходу, які ввійдуть до бази нарахування ЄСВ; (2) обчислюють суми ЄСВ за кожним місяцем звітного року і загалом за рік.

Важливо! З 01.01.2017 р. змінилися вимоги Закону № 2464 стосовно бази нарахування ЄСВ, що визначається підприємцями-загальносистемниками. Тепер такі особи нараховують ЄСВ на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою розміру мінімального страхового внеску в місяць (див. п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464). І неважливо, прибутковим чи збитковим («нульовим») був такий місяць звітного року для ФОП.

У випадку якщо таким платником не отриманий дохід (прибуток) у звітному році, він зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Враховуючи наведене, доходимо висновку.

Щоб розрахувати місячну суму доходу, яка ввійде до бази нарахування ЄСВ, потрібна суму чистого підприємницького доходу, вказаного в річній декларації (додатне значення графи 9 рядка «УСЬОГО» розділу I додатка Ф2 до Декларації про майновий стан і доходи за 2017 рік), розділити на кількість місяців звітного року, протягом яких ФОП перебував на обліку як платник ЄСВ.

І нехай вас не бентежить, що в п.п. 2 п. 5 розд. IV Інструкції № 449 згадуються прибуткові місяці. До приведення положень Інструкції № 449 у відповідність до Закону № 2464 їх слід застосовувати в частині, що не суперечить нормам Закону № 2464.

Якщо сума розподіленого доходу у відповідному місяці звітного року виявиться:

— вищою за максимальну величину бази нарахування ЄСВ, у базу нарахування ЄСВ вона потрапить у сумі, яка дорівнює такій величині;

— нижчою максимальної величини бази нарахування ЄСВ, але вищою за мінімальну зарплату, у базу нарахування ЄСВ вона потрапить у фактичній сумі;

— нижчою мінімальної заробітної плати, встановленої законом, базу нарахування ЄСВ підприємець повинен буде визначити для себе самостійно. При цьому її величина не може бути нижчою «мінімалки».

Наведемо в табл. 1 на с. 25 мінімальні і максимальні розміри бази нарахування ЄСВ і страхового внеску, що діяли у 2017 році.

Таблиця 1. Мінімальні і максимальні розміри бази нарахування ЄСВ і страхового внеску у 2017 році

Місяць 2017 року

Максимальний розмір

Мінімальний розмір

бази нарахування ЄСВ, грн.

страхового внеску, грн.

бази нарахування ЄСВ, грн.

страхового внеску, грн.

Січень — квітень

40000,00

8800,00

3200,00

704,00

Травень — листопад

42100,00

9262,00

Грудень

44050,00

9691,00

Після того як ви знайшли базу нарахування ЄСВ, визначаємо суму внеску. Для цього до місячних сум бази нарахування ЄСВ застосовуємо ставку ЄСВ 22 %.

Отримані місячні суми ЄСВ підсумовуємо й отримуємо річну суму внеску.

Сплатити річну суму ЄСВ «за себе» за звітний рік загальносистемник зобов’язаний до 10 лютого року, наступного за звітним. Тобто за 2017 рік ЄСВ «за себе» потрібно сплатити не пізніше за 9 лютого 2018 року.

База нарахування ЄСВ для єдиноподатника

Базу нарахування ЄСВ за кожним місяцем звітного року підприємці-єдиноподатники визначають самостійно, але не вище за максимальну величину бази нарахування ЄСВ (див. табл. 1).

Факт отримання/неотримання доходу тут не важливий.

До визначеної бази нарахування ЄСВ застосовують ставку 22 % і отримують суму ЄСВ за місяць. Але врахуйте, що ця сума має бути не нижчою (п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464):

— 0,5 розміру мінімального страхового внеску (у 2017 році — 352,00 грн.) — для ФОП-спрощенця групи 1.

Нагадаємо: мінімальний страховий внесок — це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімальної заробітної плати і ставки ЄСВ та підлягає сплаті щомісяця;

— мінімального страхового внеску (у 2017 році — 704,00 грн.) — для інших єдиноподатників.

Зверніть увагу, єдиноподатники перераховують ЄСВ поквартально — до 20-го числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. За 4 квартал 2017 року ЄСВ «за себе» потрібно буде сплатити не пізніше за 19 січня 2018 року.

Відповідальність

Про заповнення підприємцями Звіту з ЄСВ «за себе» ми поговоримо в наступній статті цього тематичного номера. Тут же давайте розглянемо, які штрафи загрожують підприємцеві, що порушив порядок подання такого Звіту (див. табл. 2).

Таблиця 2. Фінансова відповідальність за порушення законодавства про ЄСВ

№ з/п

Вид порушення

Розмір штрафу

Фінансова відповідальність (ст. 25 Закону № 2464)

1

Несплата (неперерахування) або несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ

20 % своєчасно не сплачених сум

2

Донарахування фіскальним органом своєчасно не нарахованого ЄСВ «за себе»

10 % донарахованого ЄСВ за кожен повний або неповний місяць, за який він донарахований, але не більше 50 % донарахованого ЄСВ

3

Неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою Звіту з ЄСВ «за себе»

170 грн. за кожне таке неподання звітності, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою

4

Дії, вказані в п. 3 цієї таблиці, здійснені ФОП, до якого протягом року був застосований штраф за таке порушення

1020 грн. за кожне таке неподання звітності, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою

Адміністративна відповідальність (ст. 1651 КУпАП)

1

Порушення порядку нарахування ЄСВ

Від 510 до 680 грн.

2

Неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності з ЄСВ

3

Подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування

4

Дії, вказані в пп. 1 — 3 цієї таблиці, здійснені особою, на яку протягом року накладалося адміністративне стягнення за одне з таких правопорушень

Від 680 до 850 грн.

5

Несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ у сумі, що не перевищує 300 нмдг (у 2017 році — 240000 грн.)

Від 680 до 1360 грн.

6

Несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ у сумі більше 300 нмдг (у 2017 році — 240000 грн.)

Від 1360 до 2040 грн.

7

Дії, перелічені в пп. 5 і 6 цієї таблиці, здійснені особою, на яку протягом року накладалося адміністративне стягнення за одне з таких правопорушень

Від 2550 до 5100 грн.

висновки

  • Звіт з ЄСВ «за себе» за 2017 рік подають усі підприємці, за винятком тих, хто весь 2017 рік був звільнений Законом № 2464 від сплати «за себе» єдиного внеску.
  • Розмір ставки ЄСВ для підприємців — 22 %.
  • У 2017 році підприємці сплачують ЄСВ з визначеної ними бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ за місяць не може бути нижчою:
    — 704 грн. — у загальносистемників і єдиноподатників груп 2 і 3;
    — 352 грн. — у спрощенців групи 1.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі