Теми статей
Обрати теми

Звітність і сплата ЄП для колишнього підприємця

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємець — платник єдиного податку наприкінці 2017 року припинив свою діяльність як ФОП. В які строки він повинен подати декларацію і сплатити єдиний податок за свій останній звітний період?

Фізична особа — підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до ЄДР запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності (ч. 8 ст. 4 Закону № 755; п.п. 65.10.3 ПКУ).

Подання декларації. Останній звітний період ФОП у випадку, якщо він повністю припиняє свою підприємницьку діяльність, визначено п. 294.6 ПКУ: останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення. Заяву про відмову від спрощеної системи у цьому випадку подавати не потрібно (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 107.10).

Податкові зобов’язання з ЄП підприємцю нараховуються до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому фіскали анулюють ЄП-реєстрацію на підставі повідомлення від держреєстратора (п. 295.8 ПКУ). І тільки зі звітного періоду, наступного за періодом такої розреєстрації, ФОП не сплачує ЄП (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 107.10). Отже, підприємці першої та другої груп востаннє звітують за рік, у якому держреєстратор їх розреєстрував, а підприємці третьої групи — за квартал, у якому це відбулося.

Цілком логічно, що і останню «єдиноподаткову» декларацію першо- і другогрупники подають у загальні «річні» (п.п. 49.18.3 ПКУ), а третьогрупники — у загальні «квартальні» строки (п.п. 49.18.2 ПКУ). Щодо ФОП, запис про ЄДР-розреєстрацію яких внесено до 01.01.2017 р., фіскали так і відповідали (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 135.02). А от якщо розреєструючий запис внесено в ЄДР після 01.01.2017 р., фіскали чомусь вважають інакше і називають для всіх колишніх ФОП строком подання останньої «єдиноподаткової» декларації «квартальний» строк. Тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу єдиноподатника (див. іншу консультацію із БЗ, підкатегорія 135.02).

Строго кажучи, такий висновок із ПКУ не випливає. ПКУ передбачає для першо- і другогрупників квартальний строк подання декларації тільки у випадку зміни групи або переходу на загальну систему (п.п. 296.5.1 ПКУ). Але якщо фіскали хочуть бачити вашу останню ЄП-декларацію у квартальні строки — можна піти їм назустріч. Тим більше, якщо розреєстрація ФОП відбулася не наприкінці року, а всередині — навряд чи варто чекати закінчення року, аби подати останню декларацію.

Сплата ЄП. У першо- і другогрупників питання зі сплатою ЄП навряд чи виникнуть. Адже вони сплачують ЄП у фіксованій сумі і авансом — не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (п. 295.1 ПКУ). Навіть якщо держреєстратор вніс запис у ЄДР раніше 20 числа відповідного місяця, за цей місяць першо- і другогрупники вносять авансовий внесок у звичайний строк. І це буде їхній останній авансовий внесок. З наступного місяця (згідно з п. 295.8 ПКУ) першо- і другогрупники авансові внески вже не вносять.

Щодо третьогрупників, то вони сплачують ЄП протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за податковий (звітний) квартал (п. 295.3 ПКУ). А оскільки строки подання останньої «єдиноподаткової» декларації у третьогрупника «стандартні», то і сплачувати ЄП вони також будуть у стандартний строк.

І наостанок декілька слів про ЄСВ «за себе». Розреєстровані підприємці зобов’язані подати Звіт з ЄСВ за формою № Д5 з позначкою «ліквідаційна» і сплатити внесок «за себе» у загальні терміни. Тобто подати форму № Д5 потрібно до 10 лютого року, що йде за роком розреєстрації, сплатити ЄСВ — до 20-го числа місяця, що настає за кварталом, в якому анульовано ЄП-реєстрацію на підставі повідомлення від держреєстратора.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі