Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок для аграріїв (група 4): звітуємо за 2018 рік

Децюра Сергій, податковий експерт
На початку кожного року аграрії підтверджують своє право сплачувати сільськогосподарський єдиний податок у поточному році. А новачки намагаються потрапити до когорти цих щасливчиків. Про те, на що слід звернути увагу аграріям, які підтверджують або обирають єдиний податок групи 4 на 2018 рік, поговоримо далі.

Вимоги до платників

Обрати єдиний податок (ЄП) групи 4 на 2018 рік може суб’єкт господарювання, який відповідає критеріям, що прописані у п.п. 4 п. 291.4 ПКУ.

1. Суб’єкт господарювання повинен бути сільгосптоваровиробником. А це юрособи незалежно від організаційно-правової форми, які займаються виробництвом сільгосппродукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснюють операції з її постачання (п.п. 14.1.235 ПКУ).

З цього випливає, що обрати ЄП групи 4 можуть лише юрособи. Фізособи-підприємці стати платником ЄП групи 4, на жаль, не можуть.

2. Сільгоспчастка дорівнює або перевищує 75 %. Під сільгоспчасткою розуміють відношення суми виручки від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки (сільгоспдохід) до загальної суми валового доходу. Особливості обчислення сільгоспчастки наведемо у табл. 1.

Таблиця 1. Розрахунок сільгоспчастки

Особливість

Пояснення

1. Сільгосппродукцією (дохід від реалізації якої включається до розрахунку сільгоспдоходу) вважається лише продукція/товари, що підпадають під визначення груп 1 — 24 УКТ ЗЕД (п.п. 14.1.234 ПКУ).

Це підтверджує перелік сільгоспдоходів, наведений у п.п. 298.8.3 ПКУ

До сільгоспдоходу не включається виручка від сільгосппослуг, наданих іншим аграріям чи звичайним громадянам при вирощуванні ними сільгосппродукції (наприклад, послуг з обробки ґрунту, догляду за посівами, збирання врожаю тощо)

2. Селекційні центри та підприємства (об’єднання), що займаються племінною справою у тваринництві, відносять до продукції власного виробництва також племінні (генетичні) ресурси, придбані в інших селекційних центрах та реалізовані вітчизняним підприємствам для осіменіння маточного поголів’я тварин (п.п. 291.4.2 ПКУ)

Тобто дохід від продажу таких племінних ресурсів (придбаних товарів) підприємство має право включати до сільгоспдоходу для розрахунку сільгоспчастки

3. Розрахувати сільгоспчастку аграрій має за результатами роботи у минулому році (п.п. 4 п. 291.4 ПКУ). Таким чином, щоб визначити, чи може аграрій обрати ЄП групи 4 у 2018 році, потрібно визначити розмір сільгоспчастки за 2017 рік

Якщо протягом року (в окремих звітних періодах) сільгоспчастка була меншою за 75 %, то звертати на це увагу не потрібно. Тут має значення тільки річний показник (не менше 75 %). Це підтверджують і податківці у листі від 20.11.2017 р. № 2668/ІПК/12-32-12-04-01

4. Якщо причина недотримання встановленого розміру сільгоспчастки за минулий рік — це обставини непереборної сили (форс-мажор), то аграрій може претендувати на ЄП групи 4 (п.п. 298.8.4 ПКУ)

Для цього сільгосптоваровиробник має подати податківцям разом із документами на обрання ЄП групи 4 рішення ВР АР Крим, обласних рад про наявність обставин непереборної сили та перелік суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин

3. Наявність сільгоспугідь та/або земель водного фонду. Право власності або оренди (суборенди) землі повинно бути належним чином оформлене.

Сільгосппродукція, яка вирощена на земельних ділянках, право власності чи користування на які не оформлене, не вважається власновирощеною. Тому дохід від її продажу потрапить тільки до загального доходу. При розрахунку сільгоспчастки її вартість не потрапить у чисельник (лист ГУ ДФС у Полтавській обл. від 25.11.2016 р. № 6356/10/16-31-12-04-30, 108.02.02 БЗ).

Якщо сільгосптоваровиробник дотримується всіх вищезгаданих вимог, то він має право працювати на ЄП в групі 4. Але для таких щасливчиків заборонені деякі види діяльності. Про це ми поговоримо далі.

Табу на ЄП групи 4

Не можуть бути платниками ЄП групи 4 сільгосппідприємства:

1) у яких понад 50 % доходу, отриманого від продажу сільгосппродукції, становить дохід від реалізації декоративних рослин (за винятком зрізаних квітів, вирощених на угіддях, які належать сільгосптоваровиробнику на праві власності або надані йому в користування, та продуктів їх переробки), диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра (крім хутрової сировини);

2) які провадять діяльність з виробництва підакцизних товарів.

Ця заборона стосується не всіх виробників підакцизних товарів. Серед таких виробників стати платником ЄП мають право на сьогодні виробники:

виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29 — 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства;

електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії. При цьому вони можуть стати платником ЄП, якщо дотримуються умови: дохід від реалізації такої енергії не перевищує 25 % доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) такого суб’єкта господарювання;

3) у яких станом на 1 січня базового (звітного) року є податковий борг. Ця вимога не стосується тільки безнадійного податкового боргу, який виник унаслідок форс-мажорних обставин.

Звертаємо увагу! Якщо ви бажаєте бути платником ЄП групи 4 у 2018 році, то у вас не повинно бути податкового боргу саме на 01.01.2018 р.

Якщо у вас був борг у 2017 році, але ви його до кінця року погасили, то це жодним чином не має вплинути на ваше право обрати ЄП групи 4. Те ж саме стосується і випадку, коли у вас борг виник уже у 2018 році (тобто після 01.01.2018 р.) і не погашений на момент подання документів для обрання ЄП групи 4. Цей борг також жодним чином не вплине на ваше право обрати спрощену систему оподаткування.

На сьогодні це всі види діяльності, які заборонені для аграріїв — платників ЄП групи 4.

Нагадаємо: у кінці 2017 року законодавці хотіли позбавити права на ЄП групи 4 птахівничі підприємства, які займаються виробництвом продукції свійських курей. Але ці плани так і залишилися намірами.

В остаточній редакції Закону України від 07.12.2017 р. № 2245-VIII такої заборони немає. А тому з упевненістю заявляємо, що у 2018 році, як і у минулих роках, птахівничі підприємства зможуть працювати на ЄП групи 4. Звичайно, за умови, що вони паралельно не займаються забороненими видами діяльності, що згадані вище.

Стаємо платником ЄП

Щоб стати платником ЄП групи 4, потрібно не пізніше 20 лютого поточного року подати (пп. 295.9.1 та 298.8.1 ПКУ):

1) загальну декларацію на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок, — органу ДФСУ за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

2) звітну декларацію на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки — органу ДФСУ за місцем розташування такої земельної ділянки;

3) розрахунок частки сільгосптоваровиробництва — органам ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок;

4) відомості (довідку) про наявність земельних ділянок (додаток 1 до декларації) — органам ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за їх місцем розташування. У ній вказуєте дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю).

Увага! Якщо всі ваші земельні ділянки знаходяться на території однієї територіальної громади, яка підпорядкована одному органу ДФСУ, то незважаючи на те, що і загальна, і звітна декларації мають ідентичні показники, подати потрібно дві (!) декларації до одного контролюючого органу.

На цьому наполягають контролери у 108.02.01 БЗ. Податківці наголошують, що загальна декларація є підставою для реєстрації суб’єкта господарювання платником ЄП групи 4, а звітна — підставою для нарахування податку.

Якщо ви подаєте одну (чи звітну, чи загальну) декларацію замість двох, то стати платником ЄП групи 4 вам не вдасться. На це прямо вказують податківці у 108.04 БЗ.

При поданні звітності на 2018 рік потрібно використовувати оновлені форми:

– Податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи та додатка 1 «Відомості про наявність земельних ділянок» до неї, затверджені наказом Мінфіну від 19.07.2015 р. № 578;

– Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва, затвердженого наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 р. № 772.

При цьому правила їх заповнення ті ж самі, як і старих форм. Проте треба врахувати певні нововведення:

1) у табличній частині форми декларації, а саме у примітці 8, тепер міститься роз’яснення правил заповнення декларації у випадку, коли всі земельні ділянки підприємства розмішені в межах одного органу місцевого самоврядування (один код за КОАТУУ). У такій ситуації податок нараховують за всіма земельними ділянками одного типу з однаковою нормативно-грошовою оцінкою (НГО) в одному рядку. Це має полегшити розрахунок податку для тих платників, у яких багато однотипних ділянок у межах одного органу місцевого самоврядування (наприклад, орендовано землі у жителів одного населеного пункту).

І тільки коли у вас будуть земельні ділянки в межах одного органу місцевого самоврядування з різною НГО, то розраховувати податок потрібно в різних рядках;

2) при заповненні додатка до декларації змінилися правила заповнення гр. 4 та 6 (у яких відображаються дані щодо дати набуття права користування та реєстрації права користування чи права власності на земельну ділянку). А саме змінився формат дати, яку слід вказувати у цих графах. Замість місяця і року потрібно буде вказувати точну дату укладання договору оренди та реєстрації речових прав на земельну ділянку у форматі «ДД.ММ.РРРР»;

3) у розрахунку сільгоспчастки уточнили, які саме підприємства мають відображати у ряд. 1 суму доходу сільгосптоваровиробника, отриманого від реалізації сільгосппродукції власного виробництва, продуктів її переробки. У ньому тепер вказано, що тут відображають сільгоспдоходи і виробники електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлювальних джерел енергії (за умови, що дохід від реалізації такої енергії не перевищує 25 % доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) такого суб’єкта господарювання).

До відома! У 2017 році такі суб’єкти господарювання також відображали в цьому рядку свій сільгоспдохід, хоча про них у ньому не згадувалося. Тобто цю правку можна вважати коректурною, яка не впливає на порядок заповнення форми.

Зауважимо! Про те, що ви разом з декларацією подаєте додаток 1 та Розрахунок сільгоспчастки, слід вказати у самій декларації у спеціально відведених для цього полях.

Щоб заповнити декларацію з ЄП групи 4, аграрій, як і в минулі роки, має знайти добуток трьох величин:

– площі сільгоспугідь;

– НГО одиниці такої площі;

– ставки податку.

Давайте поговоримо про те, як визначити такі множники.

Площа сільгоспугідь

Площу земельної ділянки (ріллі, пасовищ, сіножатей, багаторічних насаджень, земель водного фонду), яка включається до розрахунку, берете з правовстановлюючих документів на земельну ділянку: державних актів на право власності або догорів оренди.

Звертаємо увагу! До розрахунку включаєте лише площу тих земель, право власності або користування якими належним чином оформлене.

Увага! Мінімальний розмір земельної ділянки, якою має володіти або має користуватися на праві оренди аграрій, щоб обрати ЄП групи 4, не встановлено.

НГО сільгоспугідь

Щоб розрахувати ЄП 4 групи, аграрій має знати НГО земель, що йому належать або надані в користування:

– для сільгоспугідь беремо НГО 1 га сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень), з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року;

– для земель водного фонду — НГО 1 га ріллі в області, з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року.

Такий коефіцієнт визначатиметься кумулятивно, залежно від дати проведення НГО земель.

Для сільгоспугідь НГО була проведена станом на 01.07.1995 р., а тому коефіцієнт індексації слід розраховувати від цієї дати до року розрахунку податкових зобов’язань. Тобто якщо НГО вашої земельної ділянки не проводилася з 01.07.1995 р., то на сьогодні НГО (за загальними правилами) слід індексувати на всі коефіцієнти індексації, визначені за період з 1996 по 2017 роки включно.

Але застосувати всі ці коефіцієнти для розрахунку ЄП групи 4 на 2018 рік не можна. Річ у тім, що у п. 5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ прописані особливі правила індексації НГО для платників ЄП групи 4.

Так, за 2015 та 2017 рік індекс споживчих цін застосовується із значенням 100 %. Таким чином, індексувати НГО сільгоспугідь за 2015 та 2017 роки потрібно на коефіцієнт 1, а не на реальні коефіцієнти індексації, що були визначені виходячи із індексів інфляції цих років (143,3 та 113,7 відповідно).

Враховуючи це, індексувати НГО землі при розрахунку ЄП на 2018 рік на коефіцієнт індексації 2017 року не потрібно. Тобто якщо ви були платником ЄП групи 4 у 2017 році, то вам для розрахунку ЄП достатньо взяти розмір НГО попереднього року із декларації на 2017 рік.

Якщо ж ви стали платником ЄП групи 4 у цьому році вперше, то «базову» НГО сільгоспугідь (розраховану у 1995 році) слід скоригувати на кумулятивний коефіцієнт індексації, який становить 4,492.

Водночас самостійно проводити індексацію НГО потрібно тільки у випадку, коли у вас на руках є довідка лише про «базову» НГО. Якщо ж у вас є довідка (витяг) про розмір НГО земельної ділянки від місцевого органу Держземкадастру або із електронного сервісу «Публічна кадастрова карта України» (http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta), то застосовувати слід лише коефіцієнти, які не враховані (з року отримання такої інформації).

Увага! На сьогодні скористатися даними довідки, яка отримана у 2016 чи у 2017 році або на початку 2018 року, не можна. Річ у тому, що Держгеокадастр, розраховуючи НГО у таких довідках, для розрахунку використовує коефіцієнти індексації, прописані для розрахунку плати за землю, а не ЄП групи. Тобто НГО для сільськогосподарських угідь за 2015 рік він індексує на коефіцієнт індексації 1,2, а за 2016 та 2017 роки — на коефіцієнт 1. Саме цього вимагають п. 6, 8 та 9 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ. Це підтверджують сам Держгеокадастр (лист від 12.01.2017 р. № 22-28-0.22-443/2-17) та Мінфін (лист від 19.01.2017 р. № 31-11150-09-10/1342).

При цьому, як ми сказали вище, коефіцієнти індексації для ЄП групи 4 і плати за землю за 2015 та 2016 роки суттєво відрізняються. Тому щоб правильно розрахувати НГО землі для розрахунку ЄП на 2018 рік, радимо вам на вибір три варіанти:

1) взяти НГО, вказану в минулорічній декларації з ЄП групи 4, і не індексувати її (коефіцієнт індексації за 2017 рік — 1). Так робити можна тільки в тому випадку, коли при індексації за 2015 та 2016 роки брали коефіцієнти індексації, призначені саме для платників ЄП групи 4;

2) проіндексувати «базову» НГО на всі коефіцієнти індексації починаючи з 1996 року з урахуванням того, що за 2015 та 2017 роки коефіцієнти індексації будуть 1, а за 2016 — 1,124. За цей період кумулятивний коефіцієнт складе 4,492;

3) підкоригувати дані довідки (витягу) про розмір НГО земельної ділянки. Якщо довідка отримана у 2018 році (у ній вказані індекси за 2015 рік — 1,2, а за 2016 та 2017 роки — 1), то потрібно величину НГО помножити на «ЄП-коефіцієнти» та поділити на «земподаткові» коефіцієнти. Тобто коригуючий коефіцієнт за 2015 та 2016 роки буде 0,9367 (1 х 1,124 : 1,2 : 1).

Звісно, якщо ви морочитися не бажаєте, то можете для розрахунку ЄП застосувати НГО, вказану у витягу про НГО, який ви отримали у 2018 році. У цьому випадку сума ЄП буде дещо завищеною, але податківці не висуватимуть через це вам претензії.

Ставка податку

При розрахунку податку на 2018 рік слід застосовувати ставки ЄП, наведені в п. 293.9 ПКУ. Вони діяли і в минулому році). Їх розмір наведемо у табл. 2.

Таблиця 2. Ставки податку для платників ЄП групи 4

Вид сільгоспугідь

Ставка ЄП групи 4 на 2018 рік, %

загальна

у гірських зонах та на поліських територіях*

Рілля, сіножаті та пасовища

0,95

0,57

Багаторічні насадження

0,57

0,19

Сільгоспугіддя, що перебувають в умовах закритого ґрунту

6,33

Землі водного фонду

2,43

* Перелік таких зон та територій визначено постановами КМУ від 11.08.95 р. № 647 та від 25.12.98 р. № 2068 відповідно.

Сума ЄП визначається окремо щодо кожної земельної ділянки, що перебуває у власності чи в користуванні у сільгосптоваровиробника.

Враховуючи те, що розмір ставок ЄП та розмір НГО цих угідь у 2018 році порівняно з 2017-м не змінився, то за умови незмінності площі сільгоспугідь та їх складу розмір податку на 2018 рік буде дорівнювати розміру податку за минулий рік.

При цьому слід пам’ятати про особливі правила розрахунку податку за землі, які платник ЄП надає або бере в оренду:

1) якщо орендодавець є платником ЄП групи 4 та надає землі в оренду будь-якому орендарю, то ЄП нараховує, сплачує та відображає у звітності орендодавець цих сільгоспугідь (п.п. 295.9.6 ПКУ);

2) якщо орендодавець не є платником ЄП групи 4 і надає в оренду землі орендарю, який є платником ЄП групи 4, то нараховує, сплачує і відображає податок у звітності з ЄП уже орендар цих земель (п.п. 295.9.7 ПКУ). При цьому орендодавець звільняється від сплати земподатку (п. 281.3 ПКУ).

Отже, головна ідея при сплаті податку за орендовані землі — з однієї площі податок сплачується один раз. Якщо орендодавець і орендар є платниками ЄП групи 4, то цей податок сплачує орендодавець.

висновки

  • Для розрахунку ЄП групи 4 слід брати лише земельні ділянки, на які належним чином оформлене право власності чи користування.
  • НГО земель за 2017 рік не індексується, минулорічні ставки ЄП — без змін. Якщо площа сільгоспугідь та їх склад не змінилися, то сума ЄП на 2018 рік буде така ж, як за минулий рік.
  • Для розрахунку ЄП на 2018 рік використовуйте оновлені форми декларацій. Необхідно подати загальну декларацію для переходу на ЄП групи 4 (або збереження такого статусу) та звітну (або декілька звітних) для нарахування податку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі