№07

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2018/№ 07 Інші номери журналу ›
  • МСФЗ для новачків: «з коли» переходити? Лист Мінфіну від 29.12.2017 р. № 35210-06-5/37175
  • Фіскали про «другий ліміт» у Витягу За матеріалами категорії 101.17 Бази знань*
  • ІТ-пільга з ПДВ: що нового у 2018-му? 2018-й приніс свої новинки ІТ-бізнесу. Підкоригували «програмну» пільгу з ПДВ. Тут з’явилося багато цікавого. Розглянемо ІТ-новації детальніше.
  • Єдиний податок для аграріїв (група 4): звітуємо за 2018 рік На початку кожного року аграрії підтверджують своє право сплачувати сільськогосподарський єдиний податок у поточному році. А новачки намагаються потрапити до когорти цих щасливчиків. Про те, на що слід звернути увагу аграріям, які підтверджують або обирають єдиний податок групи 4 на 2018 рік, поговоримо далі.
  • Змінили місцезнаходження: реєструємо нові дані Ситуації, коли суб’єкт господарювання змінює своє місцезнаходження,— не рідкість. Можливо, власники підприємства вирішили змінити адресу офісу або місце провадження діяльності. Як узаконити нове місцезнаходження? З чого у такому разі починати? Які державні органи оповістити і в які терміни? Чи треба вносити зміни в засновницькі документи? Давайте розберемося в цих питаннях.
  • Податкова соціальна пільга Ні для кого не секрет, що після значного «відриву» розміру мінімальної заробітної плати від прожиткового мінімуму для працездатних осіб багато працівників втратили право на податкову соціальну пільгу. Але є й такі, хто цим правом користується і зараз. Можливо, ви також один з цих щасливців. Тож давайте освіжімо в пам’яті головні ПСП-моменти.
  • Обліковуємо «патентні» витрати на службовий винахід Ви на порозі винаходу, який, як ви розраховуєте, зможе в майбутньому принести вам додатковий прибуток? Це означає, що саме час замислитися над тим, щоб захистити себе від промислового шпигунства з боку конкурентів і запатентувати свої майнові права на винахід. Давайте подивимося, які витрати доведеться понести підприємству в процесі держреєстрації прав на винахід і, головне, як врахувати такі витрати у бухгалтерському і податковому обліку підприємства.
  • З єдиного на загальну в середині року: «відвойовуємо» період на наступний рік Загалом ПКУ передбачає для прибутківців як квартальний, так і річний податкові періоди. Щоправда, який з них обрати колишньому спрощенцю, у ПКУ не вказано, тож без додаткових пояснень і консультацій податківців не обійтися. Але і вони, на жаль, не панацея. Тут, як мовиться, з податківців нічого не візьмеш. Мабуть, така ситуація і в однієї з наших читачок, із запитанням якої ми розберемося в цій статті. Заразом буде й усім іншим наука!
  • «Нові нульовики» з податку на прибуток Закінчився річний звітний період (2017 рік), за підсумками якого окремі платники податку на прибуток мають право уперше скористатися «податковими канікулами», тобто перейти до категорії «нульовиків». Але ж це може завдати неприємностей деяким їх контрагентам…
  • Наслідки виписки помилкових ПН: судова практика Помилкові податкові накладні… Ну, з ким не траплялося (у тому числі — для обходу блокування)? Проте такі помилки іноді платникам обходяться недешево (і в плані втрати нервових клітин теж). А причина в тому, що фіскали щодо помилкових ПН поводяться украй непорядно. І донарахування псевдо-ПЗ за такими ПН на практиці — зовсім не рідкість. Про ці злободенні проблеми сьогодні поговоримо знову — з урахуванням вже наявної судової практики.
  • Працюємо/відпочиваємо з урахуванням перенесень Приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на 2018 рік для п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня і з відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів ми наводили у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 3, с. 26. Але так вже сталося, що у 2018 році багато свят припадає на «незручні» для «п’ятиденки» дні — вівторки та четверги.
  • Доходи за 2004 — 2017 рр. виплачені в січні 2018 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням термінів виплати зарплати у разі погашення боргів у грудні 2017 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 101, с. 21. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації по доходах, нарахованих в 2004 — 2017 роках, якщо вони виплачуються в січні 2018 року.
  • Розраховуємо мінімальний розмір годинної тарифної ставки Чи зобов’язане підприємство переглядати оклади (тарифні ставки) працівників у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму протягом 2018 року? Чому дорівнює мінімальний розмір годинної тарифної ставки у 2018 році?
  • Заповнюємо нові касові ордери: роз’яснення від ДФСУ Ви добре знаєте, що 5 січня набрала чинності постанова Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148, якою затверджено, зокрема, нові форми касових документів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 5, с. 2). Податківці у Базі знань (категорія 109.15) спробували роз’яснити, як заповнювати нові форми касових ордерів.
  • Як звітувати сільгоспникам із податку на прибуток ДФСУ у листі від 11.01.2018 р. № 105/6/99-99-15-02-02-15/ІПК роз’яснює, що з 01.07.2017 р. виробники сільськогосподарської продукції визначають звітні (податкові) періоди за загальними правилами, передбаченими для платників податку на прибуток. Тобто норма п.п. 137.4.1 ПКУ, що визначає для таких платників особливий річний податковий (звітний) період, який починається з 1 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року, на думку фіскалів, наразі не працює.
  • Лічильники газу: індивідуальні чи загальнобудинкові? Президент України підписав Закон України від 21.12.2017 р. № 2260-VIII щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу.
  • Звіт про пільги: коли подавати? ДФСУ у Базі знань (категорія 102.23.01) роз’яснює: суб’єкти господарювання, які скористалися пільгами з податку на прибуток, подають звіт про суми податкових пільг протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, півріччя, трьох кварталів, року.
  • Індекс НГО земель за 2017 рік
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі