Теми статей
Обрати теми

Змінили місцезнаходження: реєструємо нові дані

Адамович Наталія, податковий експерт
Ситуації, коли суб’єкт господарювання змінює своє місцезнаходження,— не рідкість. Можливо, власники підприємства вирішили змінити адресу офісу або місце провадження діяльності. Як узаконити нове місцезнаходження? З чого у такому разі починати? Які державні органи оповістити і в які терміни? Чи треба вносити зміни в засновницькі документи? Давайте розберемося в цих питаннях.

Ваше підприємство змінило своє місцезнаходження? У зв’язку з цим у вас з’явився додатковий клопіт? Це зрозуміло. Адже будь-який переїзд пов’язаний з певними проблемами. І справа не лише в перевезенні меблів, устаткування і документів.

Вирішити треба й інші важливі питання. Передусім — здійснити держреєстрацію зміни місцезнаходження юрособи. Тобто внести відомості про нове місцезнаходження в ЄДР*.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Адже відомості про місцезнаходження юрособи підлягають внесенню в ЄДР. Це прямо вказано в п. 10 ч. 2 ст. 9 Закону № 755**.

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755.

Увага! Як тільки відомості про юрособу, що містяться в ЄДР, змінюються, такі зміни обов’язково слід зареєструвати в ЄДР (п. 4 ст. 17 Закону № 755).

Варіанти місцезнаходження

Відповідно до ст. 93 ЦКУ місцезнаходженням юрособи є фактичне місце ведення діяльності або розташування офісу, з якого здійснюється щоденне керівництво діяльністю юридичної особи (переважно перебуває керівництво), управління та облік.

Звідси випливає, що для реєстрації в ЄДР «правильного» місцезнаходження підприємство має право обрати один із двох можливих варіантів:

1) за адресою фактичного ведення діяльності

або

2) за адресою розташування офісу юридичної особи, де переважно перебуває керівництво і здійснюється управління та облік.

Інакше кажучи,

відомості в ЄДР про місцезнаходження підприємства мають бути прив’язані до фактичного місця господарювання/управління

Окрім місцезнаходження, існує також поняття «податкова адреса». Згідно з п. 45.2 ПКУ нею є місцезнаходження юрособи, відомості про що містяться в ЄДР.

Оскільки податкова адреса відповідає місцезнаходженню юрособи, то при реєстрації зміни місцезнаходження в ЄДР у вас зміниться і податкова адреса. Хоча місце основного обліку при цьому може залишитися тим самим. Чи треба поспішати з унесенням нових відомостей в ЄДР? Зверніть увагу! Закон № 755 не встановлює ніякого «граничного терміну» для приведення відомостей ЄДР до фактичних, але і так зрозуміло — чим швидше, тим краще для вас. Адже зважаючи саме на місцезнаходження, відбувається листування з держорганами. Та і контрагенти в спілкуванні з вами спиратимуться більшою мірою на дані з ЄДР. Особливо якщо справа торкнеться судового розгляду (про це детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 74, с. 41).

Розглянемо сам процес перереєстрації і розпочнемо з підготовки документів.

Документи для зміни відомостей в ЄДР

Щоб замінити дані про місцезнаходження підприємства в ЄДР, треба подати два документи:

1) заяву про державну реєстрацію змін про юрособу, що містяться в ЄДР, за формою 3, затвердженою наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5 (діє з 23.11.2016 р.).

Форма Заяви уніфікована (як мовиться, одна на усі випадки). Щоб перереєструвати місцезнаходження підприємства, заповнюємо в ній тільки ПОТРІБНІ поля. Для цього в заголовній частині неодмінно вказуємо відомості про юрособу, що містяться в ЄДР (ідентифікаційний код, назву юрособи, її організаційно-правову форму), і робимо позначку про те, що змінюється місцезнаходження.

І далі вже в спеціальному полі, у якому зазначається інформація про місцезнаходження, вказуємо усі відомості/реквізити нової адреси: поштовий індекс; область або АРК; район області/АРК; місто або смт/селище/село; район міста; площа або вулиця/проспект/провулок/інший тип елементу вулично-дорожньої мережі — вказується разом із найменуванням; будинок; корпус; тип приміщення (квартира, кімната, кабінет або офіс тощо); № (номер).

Зазначимо, що у підприємства в адресі його нового місця розташування може і не бути, скажімо, номера квартири. А ось інші відомості зазначаємо обов’язково, ними нехтувати не можна в жодному випадку (!);

2) документ про сплату адмінзбору. Зазначимо, що ч. 1 ст. 14 Закону № 755 дозволяє подання усіх документів як у паперовій, так і в електронній формі.

Електронний варіант (е-варіант) подання документів обійдеться вам на чверть дешевше (ч. 1 ст. 36 Закону № 755):

— за паперовий варіант адмінзбір доведеться сплатити в сумі 0,3 від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ПМПО з 01.01.2018 р. — 1762 грн.; з 01.07.2018 р. — 1841 грн.; з 01.12.2018 р. — 1921 грн.), тобто, як мінімум, це складе 528,60 грн.;

— за е-варіант — 75 % від вартості паперового варіанта, тобто, як мінімум, це складе 396,45 грн.

Але якщо хочете прискорити процес перереєстрації місцезнаходження підприємства, доведеться заплатити адмінзбір у більшій сумі

Майте на увазі: при розрахунку «підвищеного» адмінзбору за прискорену реєстрацію змін треба орієнтуватися на прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на 1 січня календарного року, і округляти до найближчих 10 гривень (п. 2 постанови КМУ від 25.12.2015 р. № 1133).

Так, зміну місця розташування в ЄДР вам зареєструють, якщо заплатите:

— у подвійному розмірі (тобто 960 грн.) — протягом шести годин;

— у п’ятикратному розмірі (тобто 2400 грн.) — протягом двох годин.

Зазначимо, що «прискорення» — справа добровільна. Тобто підприємство самостійно вирішує, варто переплачувати або ні. Тим паче, що Закон № 755 не встановлює ніякого «граничного терміну» для приведення відомостей в ЄДР до фактичних.

Проте якщо питання для вас стане ребром, будьте уважні: про бажання прискоритися (і на скільки саме) ви повинні вказати в самій Заяві і відповідно внести суму підвищеного адмінзбору, як і в загальному порядку, (!) до подання заяви.

Якщо місцезнаходження вписане у статут

Звертаємо вашу увагу, що якщо ви фіксували місцезнаходження і в засновницькому документі вашого підприємства, то вам доведеться спершу внести відповідні зміни в такі документи. Тобто спираючись на норми п. 11 ч. 1 ст. 15 Закону № 755:

оформити і викласти засновницькі документи в новій редакції

Для цього слід буде вирішити процедурні питання, пов’язані з внесенням змін до статуту, і викласти його в новій редакції. Так, якщо місцезнаходження підприємства вказане в його засновницьких документах, змінити його може вищий орган управління, зокрема, загальні збори учасників або акціонерів. На зборах приймається рішення про зміну місцезнаходження підприємства і про внесення відповідних змін до статуту. Його оформляють протоколом. На підставі такого протоколу і видається нова редакція статуту.

І тільки після цього можна приступати до реєстрації місцезнаходження в ЄДР.

Увага! Для господарських товариств (окрім акціонерних) термін повідомлення держреєстратора складає 3 робочих дні з дати ухвалення рішення про внесення змін до засновницьких документів (ч. 2 ст. 7 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-IX). Порушення такого терміну хоч і не створює негативних штрафних наслідків, проте платник, як правило, сам зацікавлений у тому, щоб не затягувати процес внесення нового місцезнаходження в ЄДР.

Річ у тім, що реєстратор у такому разі може зупинити розгляд документів, спираючись на п. 7 ч. 1 ст. 27 Закону № 755, унаслідок подання документа з порушенням встановленого законодавством терміну його подання. І змусить змінити таке рішення. Згідно з ч. 4 ст. 17 Закону № 755, реєструючи місцезнаходження, яке прописане в засновницькому документі, платник подає держреєстратору:

1) заяву про державну реєстрацію змін про юридичну особу, які містяться в ЄДР;

2) документ про сплату адмінзбору;

3) засновницький документ юрособи в новій редакції (п. 8 ч. 4 ст. 17 Закону № 755), а також

4) екземпляр оригіналу (нотаріально завірену копію) рішення про зміни, які вносяться в ЄДР, — у вас це протокол загальних зборів учасників товариства, на яких і прийнято рішення про зміну місцезнаходження (п. 2 ч. 4 ст. 17 Закону № 755).

Увага! Щоби пізніше при чергових змінах місцезнаходження не було зайвої метушні, пов’язаної з ухваленням рішення про внесення змін до статуту і викладенням його в новій редакції,

радимо взагалі прибрати із статуту дані про місцезнаходження

Адже ці відомості не повинні в обов’язковому порядку фігурувати в засновницьких документах юридичної особи (ч. 2 і 4 ст. 57 ГКУ, ч. 1 ст. 88 ЦКУ).

Порядок реєстрації нового місцезнаходження

Особливо морочитися не доведеться. Реєстраційного клопоту стало набагато менше.

Якщо раніше внесення змін до відомостей ЄДР відрізнялося для варіантів, коли спочатку зміни потрібно було внести в статутні документи (якщо в них також було прописано місцезнаходження) і коли вони вносилися прямо в ЄДР, то тепер такі зміни вносяться в однаковому спрощеному порядку для обох варіантів.

Єдина відмінність: до загальних документів слід додати нову редакцію статуту підприємства (а також, як ми вже сказали, екземпляр оригіналу (нотаріально завірену копію) рішення про зміни, які вносяться в ЄДР, наприклад протокол загальних зборів учасників товариства).

Документи на реєстрацію змін про місце розташування юрособи можна подати в паперовій і в електронній формі (ч. 1 ст. 14 Закону № 755). В електронному форматі документи подаються через портал електронних сервісів згідно з Порядком, затвердженим наказом Мін’юсту від 09.02.2016 р. № 359/5 (ср. ).

Якщо з документами усе ОК, то нові дані вам зареєструють протягом 24 годин з моменту отримання документів держреєстратором, (!) окрім вихідних і святкових днів (п. 1 ч. 1 ст. 26 Закону № 755).

Протягом 24 годин після отримання документів держреєстратор вносить в ЄДР інформацію про зміну місцезнаходження юрособи і формує нову виписку, яка розміщується на порталі електронних сервісів (у паперовій формі вона може бути видана за бажанням суб’єкта).

Завадити цьому можуть:

1) підстави, перераховані в ч. 1 ст. 27 Закону № 755, при виявленні яких реєстратор зупиняє розгляд документів;

2) підстави, перераховані в ч. 1 ст. 28 Закону № 755, при виявленні яких реєстратор відмовить у держреєстрації.

Узагальнимо викладену вище інформацію в таблиці.

Реєструємо в ЄДР зміну місцезнаходження юрособи

Паперовий спосіб

Електронний спосіб

1 крок. Подання документів заявником

1. Представником юрособи. До документів на реєстрацію додаємо оригінал (нотаріально завірену копію) документа, що засвідчує повноваження представника.

2. Поштовим відправленням. Достовірність підпису заявника має бути завірена нотаріально

Через Портал е-сервісів до е-заяви прикріпляються відскановані:

— документ про сплату адмінзбору;

— нова редакція статуту (усі сторінки статуту відскануйте в один файл).

На усіх документах повинен стояти ЕЦП заявника

2 крок. Прийняття документів реєстратором

Отримавши документи, реєстратор передає представникові/надсилає поштою:

— екземпляр опису отриманих документів;

код доступу до результатів розгляду Заяви

Отримавши документи, реєстратор відправляє на е-адресу, вказану в Заяві:

— екземпляр опису отриманих документів;

код доступу до результатів розгляду Заяви

3 крок. Реєстрація заяви в ЄДР

Увага! Розглянути/зареєструвати (якщо з документами все гаразд) повинні протягом 24 годин після надходження документів (окрім вихідних, святкових днів). Моментом прийняття заяви і документів вважається дата і час реєстрації заяви в ЄДР. Заяви реєструють у порядку «загальної» черги (з урахуванням і паперових, і е-заяв)

4 крок. Формування виписки в ЄДР*

Незалежно від способу подання документів на реєстрацію, виписка з ЄДР формується в електронній формі і розміщується на Порталі е-сервісів у день реєстрації змін.

Шукаємо її за кодом доступу

За бажанням заявника йому можуть сформувати паперову виписку з підписом реєстратора і печаткою нотаріуса (якщо реєстрував нотаріус)

* Виписка в електронній і виписка в паперовій формі мають однакову юридичну силу (ч. 5 ст. 11 Закону № 755).

У день здійснення реєстраційної дії держреєстратор самостійно інформує про це, зокрема, органи статистики і податківців (ч. 2 ст. 13 Закону № 755). Тож зміни в облікові дані платника податків будуть внесені без вашої участі на підставі відповідного повідомлення держреєстратора. При цьому подавати заяву № 1-ОПП з відміткою «Зміни» не доведеться (ст. 66 ПКУ, розд. IX Порядку № 1588*).

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Особливі юрособи, відомостей про яких в ЄДР немає

Викладене вище не стосується юросіб і їх відокремлених підрозділів, для яких встановлені особливості їх держреєстрації і які не включені в ЄДР. Коло таких осіб досить вузьке. Серед них відокремлені підрозділи нерезидентів, постійні представництва нерезидентів; військові частини.

Їм звертатися до держреєстратора для внесення даних про зміну місцезнаходження в ЄДР не треба. Причина: відомості про них просто в ЄДР не фіксують

Якщо такі особливі особи перебралися на територію іншої адміністративно-територіальної одиниці і відповідно змінили податковий орган, в якому перебували на обліку як платники податку, то доведеться самостійно повідомити податківцям про свою передислокацію (п. 66.3 ПКУ).

Тоді ці платники повинні згідно з п. 10.3 Порядку № 1588 направити в податковий орган за новим місцезнаходженням заяву № 1-ОПП з позначкою «Зміни». На це їм відводиться 10 календарних днів з дня держреєстрації змін про місцезнаходження. Ігнорувати подання такої заяви не варто, інакше за це доведеться поплатитися штрафом у розмірі 510 грн., а за повторне порушення протягом року — 1020 грн. (п. 117.1 ПКУ).

Крім того, цій же категорії платників у разі зміни місцезнаходження ставиться в обов’язок і заміна довідки за формою № 4-ОПП (форма № 34-ОПП) відповідно до п. 9.4 Порядку № 1588 (див. БЗ 119.06).

Нагадаємо: довідки за формою № 4-ОПП, які були видані до 20.03.2017 р. платникам податків, відомості про яких не підлягають включенню в ЄДР, тимчасово застосовуються як аналог довідки за формою № 34-ОПП (!) до моменту виникнення змін у даних, вказаних у такій довідці.

Тож при зміні місцезнаходження платникові стару довідку за формою № 4-ОПП треба замінити. Для цього слід подати до контролюючого органу за основним місцем обліку звернення із зазначенням причин заміни і стару довідку (п, 9.4 Порядку № 1588).

Увага! «Офіційної» форми такого звернення немає, тому його можна викласти письмово в довільній формі. Натомість платник отримає нову довідку (з даними нового місцезнаходження) вже за формою № 34-ОПП. Вона і буде документом, що підтверджує взяття на облік платника податків у контролюючому органі (див. консультацію, розміщену в БЗ 119.06).

Увага! Натомість звичайні юрособи, відомості про яких включені в ЄДР, при зміні місцезнаходження не зобов’язані повідомляти про це контролюючі органи. За них це зробить держреєстратор. Причому навіть у тому випадку, якщо нове місцезнаходження розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці.

Тепер ви знаєте, з чого розпочинати, якщо у вас змінилося місцезнаходження. Проте внести зміни в ЄДР — це тільки півсправи. Чимало питань вам тепер належить вирішити з контролюючим органом, наприклад, з приводу ПДВ-перереєстрації (якщо ви — платник ПДВ), улагодити «єдиноподатні» питання (якщо ви — платник єдиного податку), вирішити, кому направити відомості про нове місце, куди сплачувати податки і подавати звітність. Про все це в наступній статті в одному з найближчих номерів.

висновки

  • Відомості про місцезнаходження юридичної особи містяться в ЄДР і вказуються у виписці з ЄДР.
  • Порядок держреєстрації зміни місцезнаходження юрособи тепер загальний для усіх. Усі, хто змінює місцезнаходження в статуті, до Заяви в ЄДР додають просто нову редакцію статуту, рішення про його зміни.
  • Інформація про зміну місцезнаходження розміщується на Порталі е-сервісів в день реєстрації змін.
  • Держреєстратор самостійно повідомляє контролюючі органи про внесені зміни.
  • Виняток — особливі особи, відомостей про яких немає в ЄДР. Їм звертатися до держреєстратора з приводу зміни місцезнаходження не треба. Питання зі зміною місцезнаходження вони вирішують тільки з контролюючими органами, повідомляючи їх про це самостійно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі