Теми статей
Обрати теми

Купуємо та отримуємо в дарунок патент на винахід: як облікувати витрати

Свіріденко Алла, податковий експерт
З попередньої статті* ви дізналися, як облікувати витрати на патентування службового винаходу, створеного працівником підприємства. Ну а якщо ні свого Кулібіна, ні матеріально-технічної бази для розробки власних винаходів на підприємстві немає? Чи означає це, що вам ніколи не доведеться зіткнутися з обліком «патентних» витрат? Звичайно ж, ні! Адже патент може «потрапити» на підприємство, наприклад, після набуття всіх майнових прав на вже запатентований винахід або навіть у вигляді подарунка. Про облік таких операцій зараз і поговоримо.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 7, с. 27.

Обмежимося розмовою про те, як обліковувати набуття виняткових майнових прав на об’єкти патентного права. А ось облік прав на використання винаходу, які передаються за ліцензією, залишимо за рамками сьогоднішньої статті.

Набуття виняткових майнових прав на винахід

За договором про передачу виняткових майнових прав інтелектуальної власності особа, що має такі права, передає їх підприємству в повному обсязі або частково (ст. 1113 ЦКУ). Такий договір з юридичної точки зору вважається договором купівлі-продажу, предметом якого виступає винахід. Звідси і головні правила обліку таких операцій.

Бухгалтерський облік. Якщо придбаний підприємством об’єкт інтелектуальної власності (майнові права на винахід, підтверджені патентом) відповідає критеріям, встановленим п. 6 П(С)БО 8 «Нематеріальні активи», тоді такий актив у бухобліку визнають НМА. Рішення про вірогідність отримання майбутніх економічних вигод від використання патенту і його відповідність критеріям визнання НМА приймає спеціально створена на підприємстві комісія.

Зараховують на баланс новий об’єкт НМА за первісною вартістю, яка для покупних об’єктів складається з (п. 11 П(С)БО 8): ціни (вартості) придбання (окрім отриманих торгових знижок), мита, непрямих податків, які не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням НМА та доведенням його до стану, придатного для використання за призначенням.

Тобто в первісну вартість придбаного патенту потраплять:

— сума, сплачена продавцеві патенту за договором про передачу виняткових майнових прав інтелектуальної власності;

— витрати на оплату послуг патентного повіреного;

— сума збору за публікацію відомостей про передачу права власності на винахід (розмір збору встановлений постановою КМУ від 23.12.2004 р. № 1716);

— інші витрати, пов’язані з доведенням об’єкта НМА до стану, в якому він придатний до подальшої експлуатації.

Усі витрати, пов’язані з придбанням і перереєстрацією патенту, спочатку накопичують за Дт субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів», а у періоді введення нового об’єкта НМА в госпоборот списують записом Дт 124 «Права на об’єкти промислової власності» — Кт 154.

Приклад 1. Підприємство придбало виняткові майнові права на винахід у його розробника — фізичної особи. Вартість об’єкта майнових прав, яку підприємство за умовами договору виплачує фізичній особі, — 31055,90 грн. (без ПДВ).

Фізична особа не зареєстрована суб’єктом підприємницької діяльності.

За публікацію відомостей про передачу права власності на винахід сплачений збір у сумі 600 грн.

Таблиця 1. Обліковуємо придбання патенту на винахід

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Сплачено збір за публікацію відомостей про передачу права власності на винахід

154

311

600

2

Нараховано дохід фізичній особі— продавцеві майнових прав на винахід

154

685

31055,90

3

Утримано ПДФО (31055,90 х 18 %)

685

641/ПДФО

5590,06

4

Утримано ВЗ (31055,90 х 1,5 %)

685

642/ВЗ

465,84

5

Виплачено фізичній особі вартість об’єкта інтелектуальної власності за договором

685

311

25000

6

Об’єкт НМА введено в госпоборот

124

154

31655,90

Нагадаємо, що ЄСВ обкладають тільки суми винагороди за цивільно-правовими договорами, які передбачають виконання робіт або надання послуг. Тому на виплату за договором про передачу виняткових майнових прав інтелектуальної власності ЄСВ не нараховують.

Амортизація. Вартість патентів, придбаних за договором про передачу виняткових майнових прав інтелектуальної власності, у бухобліку амортизують за тими самими правилами, що і самостійно створені об’єкти НМА. Амортизацію нараховують щомісячно, починаючи з місяця, що йде за місяцем введення об’єкта в госпоборот, і закінчуючи місяцем, що йде за місяцем вибуття об’єкта НМА (пп. 29 — 30 П(С)БО 8)*.

* При використанні виробничого методу нарахування амортизації — починаючи з дати, що йде за датою введення об’єкта НМА в госпоборот, і закінчуючи датою, що йде за датою вибуття об’єкта НМА.

Детальніше про правила нарахування амортизації патентів читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 7, с. 27.

Податок на прибуток. У податковому обліку все також за аналогією з обліком вартості самостійно розробленого НМА.

Тобто в малодохідників сума витрат на придбання патентів, капіталізована в бухобліку, зменшуватиме об’єкт оподаткування на податком на прибуток поступово, в міру нарахування амортизації (у сумі нарахованої амортизації).

У свою чергу, високодохідники і малодохідники-добровольці повинні сформувати в податковому обліку первісну вартість нового об’єкта НМА і нараховувати за ним податкову амортизацію. Після перерахунку амортизаційної різниці за правилами пп. 138.1 — 138.2 ПКУ на суму податку на прибуток вплине тільки податкова амортизація НМА.

ПДВ. У ПДВ-обліку придбання патенту ніяких особливостей немає взагалі.

Як і будь-яка купівля «з ПДВ», набуття виняткових майнових прав на винахід у платника цього податку надає покупцеві право на податковий кредит

Головне — завжди пам’ятати: суми «вхідного» ПДВ мають бути підтверджені правильно оформленими і зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними.

Облік безоплатного отримання патенту

Ще один шлях надходження патенту на підприємство — його безоплатне отримання.

Безоплатно отримані патенти — ті ж самі НМА, які прибуткують на баланс за справедливою вартістю на дату їх отримання з урахуванням інших витрат на доведення об’єкта НМА до стану, придатного до експлуатації (п. 13 П(С)БО 8).

Справедлива вартість об’єкта НМА дорівнює його поточній ринковій вартості, а за відсутності такої — оціночній вартості, яку підприємство сплатило б за актив у разі операції між обізнаними, зацікавленими і незалежними сторонами, виходячи з наявної інформації (додаток до П(С)БО 19 «Об’єднання підприємств»).

Визначити оціночну вартість безкоштовного патенту вам допоможе незалежний оцінювач. Хоча можна піти і менш витратним шляхом і оцінити НМА самостійно (силами спеціальної комісії, яку створюють на підприємстві для того, щоб встановити відповідність об’єкта, що надійшов, критеріям визнання НМА).

Крім того, до первісної вартості безоплатно отриманого патенту потраплять:

— вартість послуг незалежного оцінювача і патентного повіреного;

— сума збору за публікацію відомостей про передачу права власності на винахід;

— інші витрати, пов’язані з доведенням об’єкта НМА до стану, в якому він придатний до подальшої експлуатації.

Бухгалтерський облік. У бухобліку надходження «безкоштовного» патенту супроводжується збільшенням додаткового капіталу. Тобто оприбутковування безкоштовного патенту показують записом Дт 154* — Кт 424 «Безоплатно одержані необоротні активи» за справедливою вартістю. Суми додаткових витрат, пов’язаних з переоформленням і введенням в експлуатацію патенту, також показують у складі капінвестицій (Дт 154), але на збільшення додаткового капіталу не відносять.

* Нагадаємо, що за рекомендаціями Мінфіну в цьому випадку рахунок 15 застосовувати не треба (п. 15 додатку до Методрекомендацій з бухобліку НМА, затвердженого наказом Мінфіну від 16.11.2009 р. № 1327).

Амортизація. Вартість безкоштовно отриманих НМА в бухобліку амортизують у загальному порядку, тобто за тими ж правилами, що і вартість НМА, самостійно створених підприємством або придбаних за плату.

Деякі особливості є у порядку відображення амортизації на рахунках бухобліку.

Отже, щомісячно суму нарахованої амортизації в загальному порядку включають до складу собівартості продукції або прямо до поточних витрат звітного періоду (Дт 23, 91, 92, 93, 94Кт 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів»). Одночасно з цим підприємство щомісячно нараховує дохід від використання безоплатно отриманих активів у сумі, пропорційній сумі нарахованої амортизації (Кт 745 «Дохід від безоплатно отриманих активів»). На суму цього доходу зменшується залишок відображеного при оприбутковуванні НМА додаткового капіталу (Дт 424 — Кт 745).

Майте на увазі:

сума нарахованого доходу пропорційна, але в більшості випадків не дорівнює сумі нарахованої амортизації

Пояснюється це тим, що додатковий капітал збільшується на величину справедливої вартості безоплатно отриманих НМА і без урахування витрат підприємства, пов’язаних з доведенням НМА до стану, придатного для використання. У свою чергу, первісна вартість об’єкта НМА, окрім справедливої вартості об’єкта, включає також витрати, безпосередньо пов’язані з його доведенням до стану, придатного для використання. Тобто додатковий капітал, відображений на субрахунку 424, як правило, не відповідає первісній вартості об’єкта, відображеній на субрахунку 124.

Приклад 2. Підприємство отримало в безкоштовне користування виняткові майнові права на винахід. Комісія, створена на підприємстві, визнала майнові права, засвідчені патентом, об’єктом НМА справедливою вартістю 24000 грн.

Передбачуваний термін використання винаходу — 10 років. Метод нарахування амортизації — прямолінійний.

Вартість послуг патентного повіреного — 1800 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 300 грн.). Збір за публікацію відомостей про передачу права власності на винахід — 600 грн.

Таблиця 2. Обліковуємо безоплатне отримання патенту на винахід

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Оприбутковано безоплатно отриманий патент

154

424

24000

Якщо підприємство керується роз’ясненнями Мінфіну і не використовує субрахунок 154, тоді надходження патенту воно покаже кореспонденцією Дт 124 — Кт 424. У цьому разі на субрахунку 124 необхідно окремо вести аналітичний облік об’єктів НМА, не введених в госпоборот.

2

Сплачено збір за публікацію відомостей про передачу права власності на винахід

154

311

600

3

Відображено вартість послуг патентного повіреного

154

631

1500

4

На підставі ПН відображено ПК з ПДВ

644/1

631

300

641/ПДВ

644/1

300

5

Сплачено вартість послуг патентного повіреного

631

311

1800

6

Патент введено в господарський оборот

124

154

26100

7

Нараховано амортизацію (щомісячно)

(26100 : 10 : 12)

23, 91, 92, 93, 94

133

217,50

8

Відображено дохід у сумі, пропорційній сумі нарахованої амортизації справедливої вартості безоплатно отриманого НМА (24000 : 10 : 12)

424

745

200

Податок на прибуток. ПКУ не встановлює ніяких обмежень відносно амортизації вартості безкоштовно отриманих основних засобів і НМА. Тому прибутковий облік безкоштовних НМА також практично нічим не відрізняється від обліку покупних (самостійно створених) НМА.

Тобто:

малодохідники зменшують об’єкт оподаткування на суму нарахованої бухгалтерської амортизації безоплатно отриманого об’єкта НМА;

високодохідники і малодохідники-добровольці завдяки механізму перерахунку податкових різниць з пп. 138.1 — 138.2 ПКУ фактично зменшать об’єкт оподаткування на суму нарахованої податкової амортизації безоплатно отриманого патенту.

Крім того, абсолютно всі прибутківці, незалежно від рівня їх дохідності, збільшують фінрезультат на суму доходу, нарахованого в бухобліку.

ПДВ. Оскільки патент був отриманий безоплатно, то така операція сама по собі ніяких податкових наслідків не має. А ось за супутніми витратами, пов’язаними з безоплатним отриманням активу, податковий кредит, беззаперечно, є (звичайно ж, за наявності податкової накладної). Більш того, допоки ви використовуєте отриманий НМА в оподатковуваних операціях у рамках господарської діяльності, «компенсуючі» податкові зобов’язання нараховувати не треба.

висновки

  • Придбані і безкоштовно отримані патенти в бухобліку визнають окремими об’єктами НМА.
  • У бухгалтерському обліку безкоштовне отримання патенту супроводжується збільшенням додаткового капіталу.
  • Одночасно з нарахуванням амортизації вартості безкоштовно отриманого патенту в бухобліку показують дохід у сумі, пропорційній сумі нарахованої амортизації.
  • Суму «вхідного» ПДВ, сплаченого у складі вартості патенту, а також у складі витрат, супутніх безоплатному його отриманню, включають в податковий кредит з ПДВ (природно, за наявності зареєстрованих податкових накладних).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі