Теми статей
Обрати теми

Строковий трудовий договір і вагітність

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Договір, що обмежує трудові відносини з працівником певним строком або часом виконання роботи, називають строковим.
Для припинення такого договору у зв’язку із закінченням строку його дії не потрібні заява або будь-яке волевиявлення працівника. Згоду на припинення строкового трудового договору після закінчення обумовленого строку підтверджує проставлений у ньому підпис працівника.
Разом з тим припинення строкового трудового договору з вагітними жінками має свої особливості. Їх звільнення допускають тільки з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП).
Але чи є невиконання роботодавцем обов'язку щодо працевлаштування підставою для поновлення працівниці на колишньому робочому місці? Відповідь на озвучене запитання — у постанові ВС*.

* Постанова ВС від 16.05.2018 р. у справі № 759/19440/15-ц (www.reyestr.court.gov.ua/Review/74120972).

Суть спору

Роботодавець звільнив вагітну працівницю у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору (п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Вважаючи таке звільнення протизаконним, працівниця звернулася до суду з позовом про скасування наказу про звільнення і поновлення її на колишньому робочому місці.

Позиція сторін

Працівниця. Звільнення вагітних жінок у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору допускається з обов’язковим працевлаштуванням. Це вимога ч. 3 ст. 184 КЗпП.

Роботодавець розірвав строковий трудовий договір у день закінчення строку його дії, не запропонувавши вагітній працівниці іншої роботи, чим порушив її право на працю і відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Роботодавець. Він упевнений, що вчинив законно, оскільки про закінчення строку дії трудового договору повідомив працівницю в строки, встановлені цим договором. Вона ж, у свою чергу, не звернулася до роботодавця із заявою про продовження строку дії договору (така можливість була передбачена договором). Тому працівниця була звільнена останнім днем дії строкового трудового договору на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Вирішення справи судом

Підставою для поновлення працівника на роботі є його звільнення без законних підстав (див. ст. 235 КЗпП). Саме тому на роботі може бути поновлений тільки той працівник, який був звільнений незаконно:

— з порушенням процедури звільнення;

або

— не за підставами, передбаченими законом чи договором;

або

— за відсутності підстав для звільнення.

Якщо ж працівник був звільнений обґрунтовано, з дотриманням процедури звільнення, то підстав для поновлення його на роботі немає.

На думку Верховного Суду, закінчення строку трудового договору надає роботодавцеві право звільнити вагітну працівницю, але з обов’язковим її працевлаштуванням.

При цьому невиконання роботодавцем обов’язку з працевлаштування є підставою для покладання на нього відповідно до ч. 2 ст. 232 КЗпП обов’язку надати на цьому або іншому підприємстві роботу, яку може виконувати працівниця, виплати їй середньої заробітної плати на період працевлаштування, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору, а не для поновлення на колишній роботі.

Суд визнав звільнення вагітної працівниці у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору законним. Тому став на бік роботодавця і відмовив їй у поновленні на колишньому робочому місці.

Думка редакції

Відповідно до ч. 3 ст. 184 КЗпП звільнення вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до 3 років, одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда за ініціативою роботодавця не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня зарплата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

З тексту наведеного припису випливає, що жінка зазначеної категорії може бути звільнена у разі закінчення строкового трудового договору, але при цьому роботодавець зобов’язаний її працевлаштувати.

Працевлаштована вагітна жінка може бути на цьому ж або на іншому підприємстві за її спеціальністю.

Зазначимо, що роботодавець не вважається таким, що виконав обов’язок з працевлаштування, якщо працівниці не надана на тому ж або на іншому підприємстві інша робота або запропоновано місце, від якого вона відмовилася з поважних причин (див. п. 9 постанови пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9).

До моменту працевлаштування, але не більше трьох місяців, роботодавцю необхідно виплачувати працівниці середній місячний заробіток. Майте на увазі: збереження середньої зарплати за звільненою працівницею після розірвання трудових відносин у жодному разі не повинне супроводжуватися виконанням нею трудових обов’язків.

До речі, до закінчення строкового трудового договору роботодавець повинен письмово попередити таку працівницю про те, що після закінчення строкового трудового договору вона до роботи допущена не буде. На період пошуку відповідної роботи жінка може перебувати вдома. У день звільнення роботодавець зобов’язаний видати їй належним чином оформлену трудову книжку.

Із записом, який вноситься до трудової книжки («закінчення строку, на який був укладений трудовий договір») на підставі наказу (розпорядження) про звільнення, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний ознайомити працівницю під підпис в особовій картці, в якій повинен повторюватися відповідний запис з трудової книжки.

Негативні наслідки для роботодавця при невидачі своєчасно трудової книжки працівниці проявляються в тому, що в цьому випадку відповідно до п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мінюсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. № 58, днем звільнення вважатиметься день видачі трудової книжки. А оскільки встановлено правило, згідно з яким якщо після закінчення строку труддоговору трудові відносини тривають, дія договору вважатиметься продовженою на невизначений строк (ч. 1 ст. 391 КЗпП). Це призведе до того, що працівницю вже не можна буде звільнити на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Слід зауважити, що Мінсоцполітики неодноразово висловлювало інший погляд на це питання (див., наприклад, лист від 15.04.2011 р. № 3961/0/14-11/10), що, швидше за все, і ввело в оману працівницю — героїню цієї статті.

Так, на думку відомства, розрив у часі між звільненням вагітної жінки у зв’язку із закінченням строкового трудового договору і працевлаштуванням не допускається. Тому роботодавець повинен тільки попередити жінку, що після закінчення строкового трудового договору вона до роботи допущена не буде, що вона на період пошуку відповідної роботи може перебувати вдома і повинна буде з’явитися на підприємство, коли буде знайдена можливість її працевлаштувати для продовження роботи (при працевлаштуванні на цьому підприємстві) або для отримання трудової книжки і розрахунку із заробітної плати (при працевлаштуванні на іншому підприємстві). У цьому випадку, як наполягає Мінсоцполітики, строковий трудовий договір не трансформується в безстроковий, оскільки після закінчення його строку мала місце вимога власника щодо припинення трудового договору.

Ми з такою позицією погодитися не можемо, оскільки вона не лише суперечить змісту ч. 3 ст. 184 КЗпП, але й може призвести до низки негативних для підприємства наслідків на практиці. Передусім це пов’язано з тим, що нерозірвання строкового трудового договору у зв’язку із закінченням строку, на який він укладався, призводить до його трансформації в безстроковий. І застереження, яке робить Мінсоцполітики, тут сили не матиме.

Як бачите, нас у цьому питанні повністю підтримав Верховний Суд.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі