Теми статей
Обрати теми

Від’ємне значення і Звіт про пільги

Нестеренко Максим, податковий експерт
Досі ми говорили про сутність збитків і від’ємного значення. Тепер же звернемо вашу увагу на Звіт про пільги. Цей Звіт ніби перебуває в «тіні», яку створюють «податково-бухгалтерські» нюанси. Одначе зовсім забувати про «пільговий» Звіт не можна. Тож у цій статті приділимо йому трохи уваги!

Усім платникам податку на прибуток добре відомо, що фінрезультат до оподаткування в обов’язковому порядку зменшується на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років (п.п. 140.4.2 ПКУ). Це — єдина різниця, яку зобов’язані визначати усі без винятку платники податку на прибуток — як високо-, так і малодохідники (п.п. 134.1.1 ПКУ).

Але разом із тим слід пам’ятати:

право «перекривати» збитками попередніх років прибуток звітного року розглядається в податковому обліку як пільга

Інформацію про таку пільгу потрібно відображати у Звіті про пільги, форму якого затверджено постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233. Яким чином заповнити основну частину зазначеного Звіту? Для зручності наведемо цю інформацію в таблиці.

Відображення від’ємного значення з податку на прибуток у Звіті про пільги

Назва графи

Що зазначається у графі

«Код податку, збору»

Заповнюємо відповідно до бюджетної класифікації доходів. Зазначаємо код бюджетної класифікації, за яким сплачуємо податок на прибуток. Наприклад, «11021000»

«Найменування податку, збору»

Також заповнюємо відповідно до бюджетної класифікації. Зазначаємо назву податку, яка відповідає зазначеному вище коду бюджетної класифікації. Наприклад, коду «11021000» відповідає «Податок на прибуток приватних підприємств»

«Код пільги згідно з довідником пільг»

Зазначаємо код пільги відповідно до Довідника податкових пільг (наразі чинним є Довідник № 88/2). Кодом пільги для від’ємного значення податку на прибуток попередніх років буде «11020301»

«Найменування податкової пільги»

Зазначаємо найменування пільги так, як воно прописано у Довіднику № 88/2. Тобто у нашому випадку «Фінансовий результат до оподаткування зменшується: на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років. Положення зазначеного пункту застосовуються з урахуванням пункту 3 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» цього Кодексу».

«Сума податкових пільг, гривень»

Суму пільги розраховуємо за спеціальною формулою:

Sпільг = Sвз(пр) х Спр : 100 %, де:

Sпільг — сума пільги, яку потрібно відобразити у Звіті, грн.;

Sвз(пр) — сума від’ємного значення попередніх років (у межах суми прибутку звітного періоду), грн.;

Cпр — базова ставка податку на прибуток, %.

Простіше кажучи, у цій графі треба зазначити суму податку на прибуток, яку підприємство сплатило б, якби рахувало податок на прибуток звітного періоду, не віднімаючи від цього прибутку суму збитків попередніх років. Ця сума і буде «втратами бюджету»

Зверніть увагу! Ця графа заповнюється тільки тоді, якщо у звітному періоді ви отримали прибуток. Якщо ж ви у звітному періоді отримали збиток (тобто до минулорічних збитків додали ще й нові), втрати бюджету не виникають (сума податку на прибуток і без урахування минулорічних збитків дорівнює нулю). Відповідно, сума пільги за звітний період у такому випадку не визначається (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 102.11)

«Строк користування податковими пільгами у звітному періоді»

Строк початку і кінця користування пільгою зазначаємо у форматі «число.місяць.рік». У нашому випадку дата початку і кінця користування пільгою будуть збігатися з датою початку і кінця звітного періоду. Адже строк користування «збитковою» пільгою встановлений до початку звітного періоду і продовжується після його закінчення (п. 4 Порядку № 1233)

«Сума податкових пільг, що використана за цільовим призначенням, гривень»

Згідно з Довідником № 88/2 «збиткова» пільга з податку на прибуток не є пільгою цільового призначення. Відповідно, графи, призначені для відомостей про цільове використання пільги, не заповнюємо

Пам’ятайте: Звіт про пільги подається за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем реєстрації платника.

Строк подання Звіту — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного періоду (кварталу).

Якщо ваш звітний період з податку на прибуток — рік, то податківці вважають, що Звіт треба подавати за наслідками року, але у 40-денний строк (БЗ 102.23). Звісно, якщо немає інших підстав для подання Звіту.

У разі коли суб’єкт господарювання у звітному періоді пільгою не користується (звітний прибуток минулорічними збитками не перекриває), Звіт про пільги не подається (п. 3 Порядку № 1233).

Принагідно зауважимо: про від’ємне значення з ПДВ ми у цій статті не говоримо. Бо ж фіскали у своїх усних роз’ясненнях однозначно говорять про те, що у Звіті про пільги відображається лише інформація про операції, звільнені від оподаткування ПДВ, та про операції, які оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою.

висновки

  • Право враховувати від’ємне значення попередніх років при розрахунку податку на прибуток у звітному періоді розглядається у законодавстві як податкова пільга, інформацію про яку потрібно відображати у спеціальному Звіті.
  • Сума пільги розраховується у розмірі суми податку на прибуток, яку було б сплачено, якби у розрахунку не враховувалися минулорічні збитки.
  • Від’ємне значення з ПДВ попередніх звітних періодів, яке «перекриває» поточну суму ПДВ до сплати, не розглядається як податкова пільга і не відображається у Звіті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі