Теми статей
Обрати теми

ПДФО та збитки від продажу цінних паперів

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Приймаючи рішення займатися цінними паперами, фізособи сподіваються на отримання інвестприбутку, який міг би забезпечити їм стабільний дохід. Але не все в житті складається як мріється. І головне в такі моменти-нескладушки — не опустити руки, а йти до своєї мрії. Труднощі роблять нас сильнішими! А що роблять збитки? Зменшують оподатковуваний дохід від операцій з інвестактивами. Приєднуйтеся до розмови! Буде цікаво і пізнавально.

За загальним правилом, операції, пов’язані з купівлею-продажем цінних паперів звичайними фізособами, проводяться за участю (посередництва) професійного торговця цінними паперами. Виняток — випадки, перелічені в ч. 8 ст. 17 Закону № 3480.

Невиконання цього простого правила загрожує визнанням правочину нікчемним (ч. 9 ст. 13 Закону № 3480). Тож тут краще не сваволити.

Для цілей ПДФОшного розд. IV ПКУ цінні папери підпадають під поняття «інвестиційний актив». Порядок оподаткування доходів фізосіб від операцій з інвестактивами регулює п. 170.2 ПКУ. При цьому оскільки в «ланцюжку» продавець-покупець з’являється професійний торговець цінними паперами, то саме він і є податковим агентом фізособи-продавця* (див. п.п. 170.2.9 ПКУ).

* Окрім операцій із цінними паперами, визначеними в п.п. 165.1.52 ПКУ.

Саме професійний торговець цінними паперами:

1) визначає суму інвестприбутку від операцій із цінними паперами. Його величина дорівнює додатній різниці між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, яка визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням положень п.п. 170.2.4 — 170.2.6 ПКУ (окрім операцій з деривативами);

2) утримує із цієї суми ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %);

3) відображає інформацію про дохід і утриманий податок/збір у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ (ознака доходу — «112»).

Важливо! Якщо в результаті розрахунку інвестиційного прибутку виходить від’ємне значення, воно вважається інвестиційним збитком (п.п. 170.2.3 ПКУ).

Зверніть увагу, інвестиційний збиток фізособи торговець цінними паперами у формі № 1ДФ не показує. Також він не коригує Податковий розрахунок (не перераховує ПДФО і ВЗ) у разі, якщо раніше відображав інвестприбуток, але за результатами звітного року фізособа отримала інвестзбиток.

Але засмучуватися не варто! Зарахувати збитки все ж можна. Як це зробити? Розповідаємо.

ПКУ зобов’язує платників податків самостійно, окремо від інших доходів і витрат, вести облік загального фінансового результату операцій з інвестактивами. І той факт, що в таких осіб за операціями із цінними паперами є податковий агент (професійний торговець цінними паперами), не скасовує цієї вимоги.

Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік.

За результатами звітного року (у строк до кінця січня року, наступного за звітним податковим роком) торговець цінними паперами надасть фізособі-продавцю довідку за формою, наведеною в додатку до Методики визначення інвестприбутку. У цій довідці, серед іншого, будуть зазначені (за наявності) суми інвестзбитків, а також суми фактичної переплати з ПДФО і ВЗ. Навіщо ця довідка потрібна?

Річ у тому, що інвестзбиток фізособи, отриманий за результатами звітного року, не може бути врахований торговцем цінними паперами при визначенні фінансового результату за майбутні роки. Заборона на такі дії прописана в п. 2.3 Методики визначення інвестприбутку. Проте за результатами річного декларування сума збитків може бути перенесена платником податків у зменшення інвестиційного доходу, отриманого від операцій з інвестиційними активами. Ось тут йому і згодиться інформація, зазначена в довідці торговця цінними паперами. Тим паче, що обов’язок подати річну декларацію про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація), в якій потрібно відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року, прямо передбачений п.п. 170.2.1 ПКУ.

Розрахунок загального фінансового результату від операцій з інвестактивами фізособа проводить у додатку Ф1 до податкової декларації, а потім підсумкові цифри переносить у рядок 10.4 її розд. II.

При заповненні додатка Ф1 декларації врахуйте, що фізособа не включає до розрахунку загального фінансового результату суму доходів і витрат на придбання таких інвестиційних активів:

— акцій (інших корпоративних прав), отриманих ним у власність у процесі приватизації в обмін на приватизаційні компенсаційні сертифікати, безпосередньо отримані ним як компенсація суми його внеску до установ Ощадбанку СРСР чи до установ державного страхування СРСР або в обмін на приватизаційні сертифікати, отримані ним відповідно до закону (пп. 165.1.40 і 170.2.8 ПКУ);

— боргових зобов’язань НБУ і за державними цінними паперами, емітованими Мінфіном* (пп. 165.1.52 і 170.2.8 ПКУ);

* Незважаючи на те, що ці доходи звільнені від обкладення ПДФО, вони є об’єктом обкладення ВЗ.

Також не враховується при визначенні загального фінансового результату операцій з інвестактивами (окрім випадків, перелічених в абз. 6 п.п. 170.2.6 ПКУ) інвестзбиток, що виник у результаті:

— продажу пакета цінних паперів, якщо протягом 30 календарних днів до дня такого продажу, а також протягом наступних 30 календарних днів з дня такого продажу платник податку придбаває пакет ідентичних цінних паперів (п.п. «а» п.п. 170.2.4 ПКУ);

— продажу інвестактиву за договором, що обумовлює право на його зворотний викуп наступного року, або фізособа придбаває опціон на такий викуп (п.п. 170.2.5 ПКУ);

— продажу пакета цінних паперів пов’язаним з ним особам;

— дарування інвестактиву або передання його у спадок.

Але повернемося до додатка Ф1. Він «побудований» під правило: закрити інвестзбитки попереднього звітного періоду можна інвестприбутком поточного періоду.

Припустимо, у фізособи за підсумками 2017 року результатом операцій з інвестактивами був інвестзбиток. У податковій декларації 2017 року його сума «засвітилася» в графі 6 (підсумкове значення за рядком «УСЬОГО») рядка 1, а також у рядках 3 і 3.2 розд. I додатка Ф1.

Усе! Далі ця сума в розрахунку податкових зобов’язань 2017 року участі не братиме**. Але забувати про неї не варто. Вона знову «спливе» в податковій декларації такої особи за 2018 рік. Для інвестзбитків попереднього звітного року в розд. I додатка Ф1 до декларації передбачено рядок 2.

** Єдине, де візьме участь ця сума, так це у визначенні загальної суми річного доходу (рядок 12 розд. IV податкової декларації).

Сума таких збитків попереднього (2017) року візьме участь у розрахунку загального фінрезультату операцій з інвестактивами поточного (2018) року і:

— або збільшить суму інвестзбитків 2018 року, якщо цей рік також був закінчений зі збитками;

— або зменшить суму інвестприбутку 2018 року (якщо цей рік був прибутковим) і, відповідно, суму оподатковуваного доходу звітного року.

Таким чином, у загальному випадку, віднімаючи з інвестприбутку поточного року суму збитків минулого року, платник податку зменшує суму загального фінрезультату операцій з інвестактивами, що спричинить зменшення зобов’язань з ПДФО і ВЗ поточного року.

висновки

  • Якщо в результаті розрахунку інвестиційного прибутку виходить від’ємне значення, воно вважається інвестиційним збитком.
  • Якщо за результатами звітного податкового року отриманий інвестиційний збиток, його сума не враховується податковим агентом (професійним торговцем цінними паперами), а за результатами річного декларування може бути перенесена платником податків у зменшення інвестиційного доходу, отриманого від операцій з інвестиційними активами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі