Теми статей
Обрати теми

На роботу до закінчення навчальної відпустки

Белєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці, l.belevtsova@id.factor.ua
Лист Мінсоцполітики від 26.03.2018 р. № 479/0/101-18/284

висновок документа

Працівник може достроково вийти з додаткової оплачуваної навчальної відпустки, погодивши такі дії з роботодавцем. Якщо працівник перериває навчальну відпустку і виходить на роботу, то для утримання з нього виплачених коштів за невикористані дні навчальної відпустки не вбачається правових підстав

У листі, що коментується, Мінсоцполітики надало відповіді на такі два запитання.

Перше запитання. Чи має право працівник за власною ініціативою перервати додаткову оплачувану навчальну відпустку і вийти на роботу до дати закінчення цієї відпустки? На нього Мінсоцполітики в листі, що коментується, відповідає так: питання про надання навчальної відпустки за бажанням працівника повинно вирішуватися за погодженням між працівником і роботодавцем. Якщо роботодавець погодиться на такі мови надання зазначеної відпустки за заявою працівника, то порушень законодавства про працю не буде.

Тобто, на думку Мінсоцполітики, зменшення тривалості навчальної відпустки (у тому числі й достроковий вихід з такої відпустки) погоджується між працівником і роботодавцем.

Але в такій позиції Мінсоцполітики є неузгодження. «Трудове» Міністерство в листі, що коментується, саме визнає, що така навчальна відпустка є пільгою в розумінні КЗпП. Отже, працівник має право сам вирішувати, використати цю пільгу чи ні і в яких обсягах. Із цієї точки зору трудове законодавство не забороняє працівникові вийти на роботу до закінчення навчальної відпустки.

Друге запитання. Чи повинен працівник повернути роботодавцеві відпускні за дні додаткової оплачуваної навчальної відпустки, які у зв’язку з достроковим виходом на роботу із цієї відпустки припадають на дні його роботи?

Відповідь Мінсоцполітики така: якщо працівник у зв’язку з досягненням мети, для якої була надана навчальна відпустка, виходить на роботу до закінчення встановленого періоду цієї відпустки, оплата його праці з першого дня виходу на роботу здійснюється на загальних підставах без урахування раніше виплачених сум за невикористані дні відпустки.

Для відрахування з працівника виплачених коштів за невикористані дні відпустки не вбачається правових підстав.

Отже, якщо працівник достроково виходить на роботу з навчальної відпустки, то з першого робочого дня йому виплачують зарплату. При цьому в працівника «на руках» залишаються відпускні за дні навчальної відпустки, які не використані працівником і в результаті дострокового виходу на роботу із цієї відпустки припадають на його робочі дні.

Чому? Усе просто. Для відрахування вже виплачених відпускних за «недогуляні» дні навчальної відпустки немає правових підстав.

Дивіться, єдина норма, в якій ідеться про відрахування відпускних, міститься в ст. 22 Закону про відпустки. Проте в ній ідеться про відпустки, надання яких прив’язане до робочого року, тобто про щорічні відпустки. Тоді як надання навчальної відпустки прив’язане до навчального року (ч. 6 ст. 216 КЗпП, ч. 6 ст. 15 Закону про відпустки).

Таким чином, норми ст. 22 Закону про відпустки про відрахування відпускних поширюються виключно на щорічні відпустки і не стосуються навчальної відпустки (також див. лист Мінсоцполітики від 28.12.2016 р. № 1820/0/101-16/284). Виходить, що і підстав для стягнення з працівника відпускних за «недогуляні» дні навчальної відпустки немає.

Підіб’ємо підсумок. Працівник може достроково вийти з навчальної відпустки (на думку Мінсоцполітики — за погодженням з роботодавцем). Причому в такому разі за робочі дні, які згідно з наказом були б для нього днями такої відпустки, він отримає подвійну оплату — зарплату і відпускні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі