Теми статей
Обрати теми

Навчання за рахунок підприємства: коли доходу немає

Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємства, які підтримують бажання працівника (майбутнього працівника) зростати і розвиватися, гідні поваги. А якщо такі роботодавці ще й оплачують навчання працівників, то ціни їм немає! Звісно, що оплата навчання — це не просто жест доброї волі. Роботодавці все ж чекають отримати «бонуси» від такої оплати у вигляді підготовлених і більш кваліфікованих кадрів. А чи знаєте ви, що при виконанні певних умов, вартість навчання працівника/непрацівника за рахунок підприємства не обкладається ПДФО і ВЗ? Дивіться самі.

Ми з вами вже знаємо, що роботодавець може здійснювати формальне і неформальне професійне навчання працівників (див. с. 3). Тож у цій статті йтиметься саме про формальне навчання і правила його оподаткування.

Оплачуємо і не оподатковуємо

Зазначимо, що законодавець максимально спробував вивести з-під оподаткування вартість навчання. Так, у ПДФшному розд. IV ПКУ є аж три норми, які присвячені навчанню фізосіб.

Підпункт 165.1.21 ПКУ. Він виводить зі складу оподатковуваних доходів суми, сплачені юридичними і фізособами на користь навчального закладу, за здобуття освіти, підготовку або перепідготовку платника податків при одночасному виконанні таких двох умов.

Перша — грошові кошти за навчання (підготовку/перепідготовку) перераховані безпосередньо вітчизняному вищому або професійно-технічному навчальному закладу (далі — виш і ПТНЗ відповідно).

Друга — сума плати за кожен повний або неповний місяць навчання (підготовки/перепідготовки) такого платника податку не перевищує триразового розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

У 2018 році сума, сплачена на користь вишу/ПТНЗ за здобуття освіти, у розмірі, що не перевищує 11169 грн.* за кожен повний або неповний місяць навчання, не обкладається ПДФО.

* Якщо вартість навчання перевищує зазначену межу — див. статтю на с. 13.

Зверніть увагу, при виконанні перелічених вище вимог, повз ПДФО «пролітає» плата за здобуття освіти/підготовку/перепідготовку будь-якої фізичної особи, незалежно від того, перебуває вона в трудових відносинах із суб’єктом господарювання, що оплачував таке «навчання» (тобто є найманим працівником), чи ні. Тобто зв’язка «роботодавець — працівник» тут відсутня.

Ба більше, п.п. 165.1.21 ПКУ виводить з-під оподаткування не лише вартість підготовки/перепідготовки, але й суми, перераховані вишу і ПТНЗ за інші види навчання, пов’язані зі здобуттям освіти.

Підпункт 165.1.37 ПКУ. Він «головнокомандувач» за ситуації, коли перепідготовка або підвищення кваліфікації працівника проводиться згідно із законом. У цьому випадку не лише вартість перепідготовки/підвищення кваліфікації, але й інші витрати, пов’язані з ними, не обкладатимуться ПДФО! Причому жодних обмежень за неоподатковуваними сумами в цьому випадку не буде! Це прямо випливає з положень п.п. 165.1.37 ПКУ. У ньому прямо прописано, що

суму витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податків згідно із законом не включають до складу оподатковуваного доходу

Причому, на наш погляд, при написанні п.п. 165.1.37 ПКУ законодавець використав термін «закон» у його широкому значенні. Під ним слід розуміти:

— безпосередньо закони України. Так, положеннями п. 1 ст. 4 Закону № 4312, ст. 34 Закону про зайнятість передбачені проведення роботодавцями перепідготовки, підвищення кваліфікації працівників;

— підзаконні нормативні акти, до яких належить, зокрема, і Довідник № 336. Тому якщо в цьому Довіднику зазначено, що проходження підвищення кваліфікації є обов’язковим для якої-небудь професії, то можна говорити про те, що воно проводиться згідно із законом, а вартість проходження працівником цієї професії підвищення кваліфікації не обкладається ПДФО.

І тільки якщо підвищення кваліфікації (перепідготовка) відбувається за домовленістю сторін, а не відповідно до закону, або суб’єкт господарювання оплачує підвищення кваліфікації не працівника у виші (ПТНЗ), для цілей оподаткування слід керуватися загальним «навчальницьким» п.п. 165.1.21 ПКУ (див. вище).

Підпункт «є» п.п. 170.7.4 ПКУ. Відразу скажемо — ця норма «працює» для особливих категорій громадян, які вирішили здобути освіту. Так, на підставі п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ не включають до оподатковуваного доходу суму цільової благодійної допомоги на навчання (надання додаткових послуг з навчання), якщо одночасно «спрацьовують» такі три умови:

1) допомога перерахована безпосередньо навчальному закладу. Варіант «на руки» тут не проходить;

2) благодійник — резидент України;

3) допомога надана з метою оплатити вартість навчання або додаткових послуг з навчання:

— фізособи, яка має інвалідність;

— дитини з інвалідністю;

— дитини, у якої хоча б один з батьків має інвалідність;

— дитини-сироти або напівсироти;

— дитини з багатодітної або малозабезпеченої сім’ї;

— дитини, батьки якої позбавлені батьківських прав.

Зверніть увагу, така неоподатковувана цільова благодійна допомога на навчання не обмежена розміром. Також не має значення, перебуває одержувач допомоги в трудових відносинах з благодійником чи ні.

Проте для цієї допомоги п.п. 170.7.5 ПКУ встановлює граничний строк використання. Чому він дорівнює? Строку, встановленому умовами такої допомоги, але не більше 12 місяців, що настають за місяцем її отримання.

Важливо! Оскільки допомога — цільова, то у вас мають бути документи, що підтверджують належність фізособи до пільгової категорії і вартість навчання. Ну і, звісно ж, заява про надання цільової благодійної допомоги на навчання буде зовсім не зайвою.

З ПДФО розібралися. А якими є справи з ВЗ і ЄСВ?

ВЗ і ЄСВ. З неоподатковуваної вартості навчання (первинної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації) ВЗ не утримуєте. Підстава — пп. 1.2 і 1.7 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Виходить, що до бази обкладення ВЗ потрапить тільки оподатковуваний ПДФО навчальний дохід.

Що стосується ЄСВ, то витрати на навчання, підготовку, перепідготовку кадрів, підвищення кваліфікації не входять до фонду оплати праці згідно з пп. 3.10 і 3.24 Інструкції № 5, а також зазначені в пп. 9 і 11 розд. II Переліку № 1170 серед виплат, з яких не стягується ЄСВ. Таким чином, нараховувати ЄСВ на вартість навчання не доведеться.

Заплатили — відобразили

Якщо оплата за навчання фізособи здійснена суб’єктом господарювання (юридичною особою або фізичною особою — підприємцем), то він як податковий агент зобов’язаний відобразити вартість такого навчання в розд. I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з податковим номером такої фізособи. Причому якщо сума витрат суб’єкта господарювання у зв’язку з:

— навчанням, підготовкою, перепідготовкою фізособи не обкладається на підставі п.п. 165.1.21 ПКУ, то її відображайте з ознакою доходу «145»;

— підвищенням кваліфікації, перепідготовкою фізичної особи згідно із законом не оподатковується на підставі п.п. 165.1.37 ПКУ, використовуйте ознаку доходу «158».

Якщо фізособі надали неоподатковувану цільову благодійну допомогу на навчання, яка не входить до складу оподатковуваного доходу одержувача на підставі п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ, то в розд. I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ вона має бути відображена з ознакою доходу «169».

Окрім цього, суму неоподатковуваних ВЗ доходів треба відобразити в розд. II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір» у загальній сумі доходів, нарахованих фізособам у звітному кварталі.

Важливо! Отримуючи неоподатковуваний «навчальницький» дохід у вигляді оплати навчання, фізособа не зобов’язана подавати декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи). Але якщо ця фізособа подаватиме таку декларацію через інші причини, то такий неоподатковуваний дохід їй потрібно буде відобразити в ряд. 11.3 і 11 розд. III декларації про доходи.

А що коли?..

Звісно, що з наближенням вступної кампанії кількість «навчальницьких» запитань значно зростає. Пропонуємо вам підбірку найпопулярніших з них (див. таблицю нижче). Можливо, ви знайдете відповідь і на своє запитання.

Експрес-відповіді на навчальні запитання

Запитання

Відповідь

Підприємство вирішило оплатити навчання непрацівника (стороння особа)? Чи потрібно з вартості такого навчання утримувати ПДФО і ВЗ?

Підприємство може «безподатково» оплачувати навчання як працівників, так і непрацівників підприємства. Головне, щоб виконувалися інші вимоги п.п. 165.1.21 ПКУ, озвучені вище (виш/ПТНЗ вітчизняний + не вище за граничну суму)

Чи важлива форма навчання для застосування п.п. 165.1.21 ПКУ (працівник навчатиметься на вечірній формі)?

Ні, для цілей застосування п.п. 165.1.21 ПКУ форма навчання у виш/ПТНЗ не має значення. Це може бути не лише денна, але й вечірня, заочна, дистанційна, індивідуальна, екстернат

Чи потрібно сьогодні укладати з фізособою, яка навчається, договір про відпрацювання після закінчення навчання?

Ні, на сьогодні немає вимоги про обов’язкове відпрацювання фіособи, яка навчалася, у роботодавця, який оплачував навчання. Проте умову про відпрацювання ви можете прописати самостійно

Підприємство оплатило навчання працівника за спеціальністю «Правознавство» (вартість не оподатковувало на підставі п.п. 165.1.21 ПКУ). Проте після закінчення вишу він працює бухгалтером (не за спеціальністю). Чи буде дохід?

Ні, оподатковуваний дохід у цьому випадку в працівника не виникає. Уся річ у тому, що в п.п. 165.1.21 ПКУ немає прив’язки до профілю діяльності або загальних виробничих потреб роботодавця. Це дуже важливий момент, оскільки він дозволяє роботодавцеві не обкладати ПДФО суму коштів, сплачену за навчання фізособи, навіть у випадку якщо спеціальність, за якою вона навчалася, і спеціальність, за якою працює після навчання, не збігаються

Підприємство хоче оплатити навчання (перепідготовку) працівника за кордоном. Чи є варіанти уникнення ПДФО і ВЗ?

У такій ситуації повз ПДФО і ВЗ можна «пролетіти», тільки якщо перепідготовка проводиться згідно із законом (див. п.п. 165.1.37 ПКУ). Що стосується «профільного» п.п. 165.1.21 ПКУ, то він виводить з-під оподаткування вартість навчання у вітчизняних вишах (ПТНЗ).

Як варіант, працівникові можна надати нецільову благодійну допомогу або позику (див. с. 15)

Підприємство уклало з вишем договір про навчання працівника. Після року навчання працівник звільняється. Як бути з платежами за договором?

Після здачі фізособою вступних іспитів підприємство, яке вирішило оплатити її навчання, укладає з навчальним закладом договір про навчання. Важливо! Такий договір є цивільно-правовим і не прив’язаний до трудових відносин. Тому навіть у разі звільнення працівника формально роботодавцеві доведеться оплачувати його навчання й далі. В односторонньому порядку розірвати підписаний договір роботодавець не має права (за умови, що інше не прописано в самому договорі). Це випливає з ч. 2 і 3 ст. 636 ЦКУ

Чи може підприємство, що оплачує навчання фізособи, укласти з нею договір про відпрацювання?

Так, при направленні фізособи на навчання до навчального закладу підприємство має право (але не зобов’язане) укласти з нею окремий договір (див. ч. 4 ст. 34 Закону про зайнятість, а назвемо такий договір — договір про відпрацювання).

Цей договір укладають за згодою фізособи письмово (нотаріальне посвідчення не потрібно, форма — довільна). У ньому, зазвичай, намагаються обумовити:

1) строк відпрацювання. У договорі сторони можуть зафіксувати обов’язковість відпрацювання в роботодавця після закінчення навчання і зазначити строк такого відпрацювання.

Причому, зверніть увагу, строк відпрацювання (за трудовим договором!) не може перевищувати 3 років (див. ч. 4 ст. 34 Закону про зайнятість);

2) дії сторін у випадку: самостійного припинення навчання фізособою без поважних причин; дострокового відрахування фізособи, яка навчається, з навчального закладу; звільнення працівника до закінчення навчання; звільнення працівника протягом строку обов’язкового відпрацювання тощо.

Так, наприклад, у договорі можна зафіксувати, що у разі невиконання фізособою умов договору про відпрацювання, вона зобов’язана відшкодувати роботодавцеві витрати, пов’язані з її навчанням (повністю або пропорційно відпрацьованому часу).

Водночас слід зауважити, що ч. 5 ст. 34 Закону про зайнятість фізособа звільняється від відшкодування витрат, якщо трудовий договір з нею розірваний у результаті:

— встановлення інвалідності;

— звільнення за ініціативою роботодавця, яке не пов’язане зі здійсненням таким працівником протиправних дій;

— направлення на альтернативну (невійськову) службу;

— за власною ініціативою працівника у зв’язку з порушенням роботодавцем трудового законодавства, угод, колективного або трудового договору;

— необхідності догляду за дитиною з інвалідністю та/або особою з інвалідністю I групи (незалежно від причин інвалідності).

Що ж з варіантами оплати за навчання фізосіб, яке не входить до складу оподатковуваного доходу, ми з вами розібралися.

Робимо висновки і прямуємо далі!

висновки

  • Суми, сплачені підприємством на користь вітчизняного вишу (ПТНЗ) за здобуття освіти фізособою, в розмірі, що не перевищує у 2018 році 11169 грн. за кожен повний або неповний місяць навчання, не обкладають ПДФО і ВЗ.
  • Не лише вартість, але й інші витрати, пов’язані з підвищенням кваліфікації згідно із законом, не включають до оподатковуваного доходу фізособи на підставі п.п. 165.1.37 ПКУ.
  • Підпунктом «є» п.п. 170.7.4 ПКУ передбачено надання неоподатковуваної цільової благодійної допомоги на навчання окремих категорій громадян.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі