Теми статей
Обрати теми

Ви навчаєтеся у виші або ПТНЗ*? Пропонуємо «пополювати» на «навчальну» податкову знижку

Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Літо в розпалі — і вже зовсім незабаром вищі та професійно-технічні навчальні заклади почнуть штурмувати натовпи абітурієнтів, які прагнуть навчатися в них. Справа це, звісно, чудова, але дуже витратна, якщо навчатися на контракті. Добре, що законодавці не байдужі до цього питання і надають можливість особам, які оплачують навчання, отримати податкову знижку. Ну просто гріх не скористатися такими «плюшками» від держави! Залишилося тільки дізнатися, що для цього потрібно зробити. Негайно про це розповімо!

* Вищий навчальний заклад і професійно-технічний навчальний заклад відповідно.

Податкова знижка: у чому суть

Передусім нам з вами необхідно з’ясувати, що це за «звір» такий — податкова знижка.

Згідно з нормами ПКУ** податкова знижка — це документально підтверджена сума (вартість) певних видів витрат, на яку фізособа — не суб’єкт господарювання може зменшити свій загальний річний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати.

** Податковий кодекс України.

Вигода податкової знижки полягає в тому, що за рахунок зменшення оподатковуваного доходу зменшується і сума ПДФО, яка має бути з нього утримана і сплачена. Внаслідок цього визначають різницю між сумою ПДФО, фактично утриманою та сплаченою роботодавцями із зарплати працівника, і тією, яка розрахована з урахуванням податкової знижки. Отриману різницю фізособі повертають з бюджету.

Таке повернення ПДФО здійснюють за результатами річного декларування

Пощастило в цьому плані, зокрема, сумам коштів, сплачених платниками податків на користь навчальних закладів. Підпункт 166.3.3 ПКУ дозволяє включити їх до складу податкової знижки при дотриманні певних умов, про які ми поговоримо трохи пізніше.

Ну а тепер давайте з’ясуємо, хто ж може претендувати на «навчальну» податкову знижку.

Хто потрапляє під знижку

ПКУ висуває низку обмежень щодо осіб, які можуть претендувати на «навчальну» податкову знижку. Так, отримати її можливо, якщо ви:

1) є резидентом України;

2) отримали реєстраційний номер облікової картки платника податку (далі — реєстраційний номер) або маєте відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією і номером паспорта;

3) у звітному році працювали за трудовим договором (контрактом) і вам нараховували зарплату.

Інші доходи, окрім заробітної плати, в розрахунку податкової знижки участі не беруть

Зауважте: одночасно повинні дотримуватися всі наведені вище умови.

Так, наприклад, адвокат-резидент, який має реєстраційний номер, займається незалежною професійною діяльністю і не перебуває в трудових відносинах з іншим суб’єктом господарювання, не може скористатися податковою знижкою. Адже в цьому випадку не дотримується одна з обов’язкових умов — така особа не отримує заробітної плати. Для того щоб у такої самозайнятої особи з’явилося право на знижку, їй необхідно попрацювати у звітному році за трудовим договором. Причому можна не весь рік, а хоча б кілька місяців. Але! Бажано, щоб такий адвокат за ці кілька місяців заробив собі зарплату в сумі не нижче вартості оплати навчання у звітному році. Інакше в податковій знижці не буде жодного сенсу. Чому — ви зрозумієте, коли ми дістанемося до порядку розрахунку такої знижки (див. с. 24).

Обмеження за тим, хто навчається

Отримати «навчальну» податкову знижку може фізособа, яка оплачує навчання або за себе саму, або за члена своєї сім’ї першого ступеня споріднення. Спорідненням у нас «завідує» п.п. 14.1.263 ПКУ. Так, згідно з абзацом першим цього підпункту до членів сім’ї першого ступеня споріднення належать:

— батьки;

— чоловік/дружина;

— діти (у тому числі усиновлені).

Причому у своїх роз’ясненнях у БЗ податківці неодноразово натякали на те, що вік дитини, вартість навчання якої батьки можуть включити до податкової знижки, обмежується 23 роками*. Таке обмеження пояснюється просто: саме до цього віку ч. 1 ст. 199 Сімейного кодексу України зобов’язує батьків (за наявності матеріальних можливостей) утримувати своїх дітей, якщо останні продовжують навчання. Проте на сьогодні всі ці роз’яснення переведені до розряду недіючих. Водночас будь-якої іншої думки із цього приводу в нових консультаціях податківці не наводять. Тому вважаємо, що їх позиція залишилася колишньою.

* Виняток — випадки, коли батьки оплачують навчання повнолітніх непрацездатних дітей. У такій ситуації вони можуть задекларувати податкову знижку незалежно від віку цих дітей при виконанні умов, визначених п.п. 166.3.3 ПКУ.

На нашу думку, наразі залишаються актуальними й інші «вікові» роз’яснення. Так,

якщо дитині, яка навчається за ваш рахунок, у звітному році виповнюється 24 роки, то право на податкову знижку за такий рік у вас збережеться

Також зауважте, що право на податкову знижку на навчання дитини не втрачається навіть у тому випадку, якщо вона до досягнення 23-річного віку одружується (виходить заміж) і змінює прізвище.

Усі інші члени сім’ї, окрім названих вище, потрапляють до кола другого ступеня споріднення. А отже, включити до податкової знижки витрати на їх навчання ви не зможете, навіть якщо оплачували його.

Зазначимо також, що раніше стосовно того, хто навчається, діяло ще одне обмеження. Так, не мала права на податкову знижку особа, яка оплатила навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення, що одержує заробітну плату. Це прямо випливало з п.п. 166.3.3 ПКУ і неодноразово підтверджувалося податківцями в роз’ясненнях, що розміщуються в БЗ. Проте з 01.01.2017 р. зазначене обмеження прибрали з ПКУ. Таким чином, на сьогодні немає жодного значення, отримує «першоступеневий» родич, чиє навчання оплачується, заробітну плату чи ні. Якщо дотримуються всі інші умови для отримання податкової знижки, особа, яка оплатила навчання, має на неї право. На скасування цього обмеження звертають увагу і податківці у своїх консультаціях, розміщених у підкатегорії 103.06.03 БЗ.

Обмеження за місцем і видом навчання

Для отримання права на податкову знижку має значення місце навчання. Так, п.п. 166.3.3 ПКУ дозволяє включати до податкової знижки тільки витрати на оплату навчання у вітчизняних вищих і професійно-технічних навчальних закладах. Тобто закордонне навчання залишається за бортом «податковознижкових» заохочень державою.

Але радує те, що при визначенні права на податкову знижку не мають значення форма власності вітчизняного навчального закладу (державна, приватна, комунальна) і форма навчання в ньому (денна, заочна, вечірня тощо).

Варто звернути увагу й на вид оплачуваного навчання. Річ у тому, що задекларувати податкову знижку за «навчальними» витратами можна, тільки якщо метою вашого навчання було отримання певного освітньо-кваліфікаційного рівня або ступеня: кваліфікований працівник, молодший спеціаліст, молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор мистецтва, доктор наук (див. ст. 15 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР, ч. 2 ст. 5 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII).

Саме тому не можна включити до складу податкової знижки вартість навчання на курсах і тренінгах, навіть у тому випадку, якщо плата за них здійснювалася вищому або професійно-технічному навчальному закладу.

При цьому при дотриманні всіх вимог ст. 166 ПКУ податківці не заперечують проти включення до складу податкової знижки вартості:

— здобуття другої вищої освіти (див. лист ДФСУ від 08.10.2015 р. № 9420 /П/99-99-17-02-03-14);

— навчання в декількох навчальних закладах. Про це фіскали висловлювалися в роз’ясненні, наведеному в підкатегорії 103.06.03 БЗ. На сьогодні воно переведене до складу недіючих, але зважаючи на відсутність із цього приводу інших роз’яснень, вважаємо, їх думка не змінилася;

— навчання в інтернатурі (див. роз’яснення в підкатегорії 103.06.03). Пояснюється це просто: спеціалізація (інтернатура) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників усіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів, після закінчення яких їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) — спеціаліста певної професії;

— навчання в аспірантурі (див. роз’яснення з підкатегорії 103.06.03 БЗ). Адже аспірант є здобувачем вищої освіти, а час навчання в аспірантурі / творчій аспірантурі надає можливості отримати ступінь доктора філософії або доктора мистецтва.

А ось

навчання на військовій кафедрі включити до податкової знижки не вийде

Це пов’язано з тим, що таке навчання є додатковою необов’язковою послугою навчального закладу й оплачується окремо. Про це податківці зазначають у своїй консультації, розміщеній у підкатегорії 103.06.03 БЗ.

Платіть за навчання правильно

Для отримання права на податкову знижку також важливо, яким чином буде оплачено навчання і на чиє ім’я будуть оформлені платіжні документи. Пояснимо, що тут мається на увазі.

Перше, що потрібно знати: до складу податкової знижки можна включити лише фактично понесені витрати фізособи, яка оплатила навчання. Тому якщо за навчання платите не ви самі, а, скажімо, ваш роботодавець, скористатися податковою знижкою не вдасться. Оскільки це будуть його витрати, а не ваші.

Але! Якщо така оплата здійснювалася за вашим дорученням і за рахунок нарахованих вам доходів, податковій знижці бути.

Причому виходячи з роз’яснення, наведеного в підкатегорії 103.06 БЗ, достатньою підставою для отримання в такому разі податкової знижки є довідка від роботодавця, який за вашим дорученням здійснював з вашого доходу оплату за навчання. Вартість понесених витрат підтвердить відповідний платіжний/розрахунковий документ (точніше — його копія). При цьому нестрашно, якщо в платіжному дорученні на оплату навчання платником буде зазначено підприємство. А ось реквізит «Призначення платежу» в такому документі має бути заповнений так, щоб надавати повну інформацію про платіж і документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів. Тобто тут буде доцільно зазначити, що платіж здійснюється для оплати навчання працівника (зазначити прізвище, ім’я і по батькові) або члена його сім’ї першого ступеня споріднення з його доходу.

Звідси випливає другий нюанс, про який ми хочемо поговорити в контексті перерахування коштів за навчання. Він стосується заповнення платіжних документів.

Так, у загальному випадку

у платіжних документах як платник має бути зазначена особа (її П. І. Б.), яка декларуватиме податкову знижку за навчанням*

* Виняток ми розглянули вище.

Зауважте: це стосується і ситуації, коли батько або мати оплачує навчання дитини.

Припустимо, один з батьків оплатив навчання своєї дитини у виші. При цьому в документах на перерахування грошових коштів у даних платника були зазначені дані дитини, а не батька. Раніше в такому разі податківці давали добро на податкову знижку батькові, що звернувся за нею. Зараз же їх думка кардинально змінилася.

Тепер податківці наполягають: у випадку якщо в документах на переказ коштів у даних платника зазначені дані дитини, то той з батьків, який фактично оплачує навчання, не має права скористатися податковою знижкою (див. роз’яснення з підкатегорії 103.06.03 БЗ). На їх думку, у такій ситуації ініціатором переказу є дитина. Тому будьте уважні!

А зараз, «не відходячи від каси», давайте розберемося, які документи від вас вимагатимуть податківці для підтвердження вашого права на податкову знижку.

Підтвердні документи

Підтвердити право на податкову знижку за сумою коштів, сплачених за навчання, можна:

1) копіями відповідних платіжних і розрахункових документів (квитанціями, фіскальними чеками, прибутковими касовими ордерами). Оплата за навчання проведена через термінал самообслуговування банку? Незважаючи на те, що квитанція термінала не зовсім підходить під визначення первинного документа (наприклад, немає підпису), податківці приймали її як підтвердження оплати;

2) копіями договорів на навчання, що ідентифікують продавця послуг (навчальний заклад) і їх одержувача (особу, яка навчається);

3) довідкою про отриману у звітному році зарплату;

4) документами, що підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення) тощо.

Якщо оплата за навчання здійснювалася роботодавцем з вашої заробітної плати, не забудьте прихопити із собою також довідку від роботодавця про те, що він за вашим дорученням здійснював з вашого доходу оплату за навчання.

Іноді на практиці податківці вимагають від того, хто декларує знижку на навчання, надати довідку про те, що він дійсно навчається у виші. Вважаємо, що це зайве застереження.

Як працює податкова знижка

Перше важливе зауваження: з 2017 року з ПКУ виключені обмеження щодо:

1) граничної суми витрат на навчання з розрахунку на місяць, яку можна включити до податкової знижки;

2) періоду звітного (податкового) року, що включається до розрахунку податкової знижки.

Нагадаємо, що раніше до складу податкової знижки, яка декларується за підсумками року, дозволялося включати тільки суму «навчальних» витрат, що не перевищувала розмір доходу, визначеного в абзаці першому п.п. 169.4.1 ПКУ з розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожен повний або неповний місяць навчання протягом такого звітного податкового року. На сьогодні така умова ліквідована. Тобто тепер уся сума витрат на навчання, сплачена у звітному році, має шанс потрапити до податкової знижки. І морочитися із щомісячним розбиттям витрат і їх звіркою з граничною величиною більше не потрібно. Так само як і не потрібно визначати, скільки місяців у звітному році особа навчалася. Ура!

Тобто тепер порахувати свою вигоду від отримання податкової знижки — дуже простого. Наведемо алгоритм такого розрахунку.

1. Визначаємо базу оподаткування зарплатного доходу (БО):

БО = ЗПрік - ПСП,

де ЗПрік — річна сума нарахованої заробітної плати;

ПСП — річна сума податкової соціальної пільги (якщо до зарплати особи, яка декларує знижку, застосовувалася пільга).

2. Обчислюємо суму ПДФО, утриману роботодавцем з такої бази оподаткування (ПДФОБО).

Інформацію про загальну суму нарахованої заробітної плати, застосованої до неї ПСП та утриманого з неї ПДФО можна отримати з довідки про доходи, виданої роботодавцем

3. На підставі підтвердних документів визначаємо суму понесених у звітному податковому році витрат на навчання, що включаються до податкової знижки (ПЗ).

4. Розраховуємо суму ПДФО, яка підлягає сплаті до бюджету з урахуванням податкової знижки (ПДФОПЗ):

ПДФОПЗ = (БО - ПЗ) х 18 % : 100 %.

5. Визначаємо суму податку, на яку буде зменшені податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку (ПДФОЗМ):

ПДФОЗМ = ПДФОБО - ПДФОПЗ.

Ця сума може бути зарахована в рахунок сплати поточних зобов’язань платника податків або повернена йому, якщо результат річного декларування — переплата з ПДФО. Повернення відбувається протягом 60 календарних днів після отримання податківцями декларації, одним з таких способів:

— шляхом зарахування на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку;

— поштовим переказом за адресою, зазначеною в податковій декларації про майновий стан і доходи.

Наведений алгоритм розглянемо на прикладі.

Приклад 1. У 2018 році фізособа оплатила своїй дитині навчання у виші за 2018/2019 навчальний рік. Згідно з платіжними документами сума оплати становила 16000 грн. З довідки, виданої роботодавцем, випливає, що загальна сума заробітної плати фізособи за 2018 рік дорівнює 118300 грн. (ПДФО — 21294 грн.). Права на ПСП цього року вона не мала.

База оподаткування в цьому разі дорівнюватиме річній сумі нарахованої заробітної плати — 118300 грн.

Розрахуємо суму ПДФО, яка підлягає сплаті до бюджету з урахуванням податкової знижки: (118300 грн. - 16000 грн.) х 18 % : 100 % = 18414 грн.

А тепер дізнаємося, яку ж суму фізособа може повернути з бюджету: 21294 грн. - 18414 грн. = = 2880 грн.

Таким чином, сплативши за навчання дитини 16000 грн., ця фізособа зможе отримати від держави назад 2880 грн.

Ще один важливий момент! Крім витрат на навчання, до складу податкової знижки можуть бути включені також інші види витрат, перелічені в п. 166.3 ПКУ (наприклад, відсотки, сплачені за користування іпотечним житловим кредитом). При цьому

загальна сума витрат, що включається платником податків до складу податкової знижки, не може перевищувати базу оподаткування заробітної плати, нарахованої йому у звітному році

На це чітко вказує п.п. 166.4.2 ПКУ.

Отже, за підсумками 2018 року максимальна величина податкової знижки обмежується сумою нарахованої вам зарплати, зменшеної на суму податкової соціальної пільги (за її наявності).

Покажемо, як це діє, на прикладі.

Приклад 2. Підприємець оплатив своє навчання у виші. У звітному році він працював за трудовим договором три місяці. За фактично відпрацьований час йому була нарахована зарплата в загальній сумі 11400 грн. (ПДФО — 2052 грн.). ПСП не застосовувалася. До податкової знижки цей платник податків планує включити тільки витрати на навчання. Сума «навчальних» витрат звітного року — 15000 грн.

Оскільки база оподаткування зарплати (11400 грн.) нижча за суму витрат на навчання (15000 грн.), до складу податкової знижки ввійде тільки частина таких витрат, що дорівнює 11400 грн.

Таким чином, підприємцеві, який подав декларацію за підсумками 2018 року, повернуть з бюджету всю суму податку, утриманого з його зарплати за звітний рік (2052 грн.). За умови, звісно, що ця сума не буде направлена ним на погашення поточних зобов’язань з ПДФО.

Як задекларувати знижку

Право на податкову знижку виникає в платників податків за результатами звітного податкового року. Щоб ним скористатися, доведеться заповнити та подати до органу ДФСУ річну декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи). На сьогодні діє форма декларації, затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 (ср. ).

Подати декларацію про доходи з податковою знижкою слід:

— до 31 грудня 2019 року включно за витратами 2018 року (до 31 грудня 2018 року — за витратами 2017 року) — якщо ви подаєте декларацію добровільно;

у строки, встановлені для осіб, зобов’язаних подавати таку декларацію, — якщо ви належите до зазначених осіб.

Зауважте:

скористатися правом на податкову знижку потрібно до кінця податкового року, наступного за звітним

Якщо ви цього не зробите, таке право на наступні роки не перенесеться.

У декларації про доходи потрібно зазначити всі доходи, отримані за звітний рік, а також документально підтверджені витрати, що підлягають включенню до податкової знижки.

Подати декларацію можна такими способами:

— особисто або через уповноважену особу;

— надіслати поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку її подання);

— за допомогою засобів електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо використання електронного цифрового підпису.

Здаєте декларацію особисто? Тоді візьміть із собою:

— оригінал паспорта;

— копію реєстраційного номера облікової картки платника податку (за наявності);

— документи, що підтверджують понесені «податково-знижкові» витрати (про них див. на с. 24).

Як бачите, скористатися податковою знижкою не так уже складно. Усього декілька простих дій — і рибка в сітці! А на завершення добра новина! Верховна Рада України прийняла закон (проект цього закону зареєстрований за № 8295), який розширює перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, за рахунок включення до них суми коштів, сплачених платником податків на користь вітчизняних установ дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття такої освіти членами його сім’ї першого ступеня споріднення. Справа за малим — дочекатися підписання закону Президентом (на момент написання статті не підписаний) і набрання ним чинності.

висновки

  • Претендувати на податкову знижку мають право виключно фізособи-резиденти, які отримували у звітному році заробітну плату.
  • Отримати «навчальну» податкову знижку може фізособа, яка оплачує своє навчання та/або навчання члена своєї сім’ї першого ступеня споріднення.
  • У загальному випадку в платіжних документах на оплату навчання в даних платника мають бути зазначені прізвище, ім’я та по батькові особи, яка декларуватиме «навчальну» податкову знижку .
  • До податкової знижки потрапляє вся сума витрат на навчання, сплачена у звітному році і підтверджена відповідними платіжними або розрахунковими документами.
  • Право на податкову знижку виникає в платників податків за результатами звітного податкового року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі