Теми статей
Обрати теми

Експорт не під той інвойс

Адамович Наталія, податковий експерт
Підприємство займається експортом власної продукції. Товар відвантажується після отримання коштів від покупця. Що загрожує підприємству, якщо кошти надійшли за оплаченим інвойсом від 12.03.2018 р., а при митному оформленні оплаченого товару в митній декларації (МД) зазначили дату іншого інвойсу — від 26.03.2018 р.? Чи будуть проблеми при знятті такої операції з контролю?

Нічого страшного вам не загрожує. При цьому якщо інвойс від 12.03.2018 р. і інвойс від 26.03.2018 р. складені під один договір на експорт продукції, то й особливих проблем зі зняттям експортної операції з контролю банку не буде. Пояснимо.

Інвойс — документ, що надається продавцем покупцеві і містить перелік товарів, їх кількість і ціну, за якою вони будуть поставлені покупцеві, формальні особливості товару (колір, вагу тощо), умови постачання і відомості про відправника й одержувача.

Так от, при оформленні експортної МД у графі 44 «Додаткова інформація/Подані документи/Сертифікати і дозволи» декларант зазвичай зазначає відомості про документи, необхідні для здійснення митного контролю (п. 1 розд. II Порядку № 651*). Це дата і номер експортного контракту, дати і номери рахунків (інвойсів), що підтверджують вартість товарів тощо. Мабуть, у цій графі МД у вас засвітилася «помилкова» інформація за інвойсом. Причому, як випливає із запитання, цей помилково вказаний інвойс ще не оплачений покупцем-нерезидентом.

* Порядок заповнення митних декларацій..., затверджений наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. № 651.

Згідно з п. 2.3 Інструкції № 136** банк знімає експортну операцію резидента з контролю після зарахування виручки за цією операцією на поточний рахунок останнього.

** Інструкція про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затверджена постановою НБУ від 24.03.99 р. № 136.

Тобто, по суті, ваші постачання на експорт, які ви проводите після отримання передоплати від нерезидента, банк не контролює.

Проте якщо за другим вашим інвойсом, помилково зазначеним в експортній МД, передоплата ще не зайшла від нерезидента, тоді банк неодмінно візьме на контроль неоплачену експортну операцію, отримавши інформацію з Реєстру МД.

По суті, якщо обидва ваші інвойси (від 12.03.2018 р. і від 26.03.2018 р.) складені до одного експортного контракту, то зазвичай у банків додаткових запитань бути не повинно. Тільки-но зайдуть гроші від нерезидента, при знятті операції з контролю вони самі «згортають» інвойси і МД, охоплені одним контрактом.

Проте в банку може не виявитися достатньої інформації. Тому врегулювати цю проблему вам доведеться з банком на місці.

Згідно з п. 4.2 Інструкції № 136 банки зобов’язані в разі надходження від нерезидента грошових коштів на користь резидента або якщо резидент зазначений у Реєстрі вивізних МД, вимагати від останнього (залежно від виду операції) копії договору з нерезидентом, актів, рахунків (інвойсів) або інших документів, що підтверджують здійснення експорту продукції, призначеної для продажу (платної передачі), та інших документів, необхідних банку для здійснення контролю за своєчасністю розрахунків по операції.

Тому якщо в графі 44 МД (як воно передбачене Порядком № 651) вписана інформація за «не тим» інвойсом, у рахунок якого проводиться експортне декларування, то при наданні банку копій згаданих документів (і ваших двох інвойсів) у банкірів не повинно виникати запитань щодо зняття такої операції з валютного контролю.

Ви маєте надати банку документ(и), що підтверджує(ють): товари, які поїхали за експортною МД на адресу нерезидента, є постачанням саме за вже оплаченим інвойсом.

Ще раз повторимо. Надавши банку договір з нерезидентом, а також документи, що підтверджують експорт товару саме під уже оплачений інвойс, без проблем вирішите питання зі зняттям вашої операції з контролю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі